Appels
We kennen ze allemaal, maar wat weten we van ze?
Het hele jaar door vinden we appels in de winkel. Er zijn veel verschillende soorten waarvan de Elstar de Jona gold, Golden Delicious en de Cox de bekendsten zijn. De appels worden op het eind van de zomer of in de herfst geoogst en opgeslagen in koelhuizen. In deze koelhuizen wordt bijna alle aanwezige zuurstof verwijderd, waardoor de appels lang houdbaar zijn.
De beste appel is stevig met een gladde schil. Appels kun je op kamertemperatuur bewaren. Wil je ze langer bewaren dan kun je ze het beste in de koelkast of kelder bewaren.
De meeste antioxidanten zitten in de schil van de appel. Hoe roder de appel hoe meer antioxidanten de schil bevat.
Salade met spinazie en appel
- 1 appel
- 100 gram spinazie
- 2 el griekse yoghurt
- citroensap
- extra vierge olijfolie
- zwarte peper
- zout
- 1/2 tl mosterd
- Was de appel en snijd ze in stukjes.
- Was de spinazie en snijd ze in reepjes.
- Doe de stukjes appel en de reepjes spinazie in een schaal.
- Maak een dressing van het citroensap, de olijfolie, de mosterd, de yoghurt, zwarte peper en zout.
- Schenk deze over de salade.
- Appel ringen bakken met ui.
- Appel schijfjes bedekken met verkruimelde, verse geitenkaas en even in de oven verwarmen.
- Blokjes appel roerbakken met reepjes spitskool en kerriepoeder.
- In salades.
- In een pakketje bladerdeeg met rozijnen (en evt. kaneel)uit de oven.
- In de rode kool
- In appelmoes of appelcompote.
- In een smoothie
- Door de yoghurt of kwark.
Over appels
Een appel is een vrucht die voedzaam is en een hongergevoel snel rustig maakt. Dit komt door de rijkdom aan vezels en de geringe hoeveelheid calorieën. Hij geeft een verzadigend gevoel zonder hierbij de bloedsuikerspiegel te snel te verhogen. Hij zorgt ervoor dat de koolhydraten langzaam opgenomen worden in het lichaam. Hoe beter je de appel kauwt hoe meer spijsverteringssappen worden afgescheiden waardoor de appel nog beter de honger zal stillen.
Appels van biologische teelt hebben de voorkeur. De schil , die de meeste voedingsstoffen bevat kun je dan veilig opeten.
De flavonoïden en de vezels in de appel zorgen ervoor dat de oxidatie van vetstoffen in het lichaam vermindert en hierdoor verlaagt ook het cholesterolgehalte in het bloed. Een appel is dus goed voor hart en vloedvaten.
Appels remmen de ontwikkeling van kankercellen in de dikke darm en in de lever. De flavonoïden en andere antioxidanten en tevens de vezel pectine zijn hiervoor verantwoordelijk.
De vezel pectine vertraagt ook de opname van vetten en onderhoudt de darmflora. Deze vezel werkt stoppend bij diarree.
De niet oplosbare vezels in de appel bevorderen de stoelgang. Deze zitten met name in de schil.
Apples zorgen voor een betere longcapaciteit en verlagen de kans op astma.
Het eten van een appel zorgt voor een goede massage van het tandvlees waardoor het sterker wordt. Ook gaat de appel tandvlees infecties tegen.
In geval van gevoelige darmen kunnen appels vanwege de fructose en de sorbitol verteringsproblemen veroorzaken. Een opgezette buik, winderigheid, en soms diarree zijn dan de klachten. Vaak is het dan goed de appel te verwarmen en even kort te koken. Vaak wordt de appel dan wel goeden zonder klachten verteerd.
De appels bevat veel voedingsstoffen waaronder bètacaroteen, vitamine B,C,E,K en de mineralen calcium, ijzer, zink, magnesium, fosfor, kalium natrium, koper en mangaan. De antioxidanten luteïne en zeaxanthine in de appel beschermen de ogen tegen maculadegeneratie.
De voedingstoffen van de appel zorgen voor een betere leverwerking, ondersteunen het spierweefsel en het zenuwstelsel en reinigen de darmen en het bloed.
Elke dag een appel eten is zo gek nog niet!!!
Belangrijke voedingstoffen in appels
Gerelateerde posts:









