Knolsederij
als onderdeel van een spaghetti schotel.
Selderij is een echte smaakmaker voor veel gerechten. Hij wordt vooral veel gebruikt in soepen en rauwkost. Maar ook in een spaghetti saus is hij zeer smaakvol. Knolselderij bevat veel natrium dus het toevoegen van zout in een gerecht met knolselderij is overbodig.
Knolselderij maakt een saus gevulder en geeft een lekkere bite. Knolselderij combineert goed met tomaten, spinazie, wortels, maar ook met pompoen of wit vlees. Aardappelpuree frist op met een klein beetje knolselderij erdoor.
Knolselderij met spagetti
- 1 ui
- 1/4 knolselderij
- 250 gram spinazie
- 1 tomaat
- 1 teentje knoflook
- 2 el tomaten puree
- 100 gram gewokte tofublokjes
- 1 tl kokosolie
- 1/2 tl komijnzaad
- 1/4 tl venkelzaad
- 1/2 tl harissa
- 1/2 tl kurkuma
- 1/2 tl koriander
- 1/2 tl kaneel
- zwarte peper
- Pel de ui en de knoflook en snipper ze fijn.
- Schil de knolselderij en snijd hem in kleine blokjes.
- Was de spinazie en snijd ze in dunnen reepjes.
- Was de tomaat en snijd hem in kleine blokjes.
- Kook de spaghetti in ruim water gaar, giet het af, spoel het even met koud water af en laat het uitlekken.
- Verwarm de kokosolie in de pan en rooster het komijn- en venkelzaad een paar minuten.
- Voeg dan de gesnipperde ui toe en fruit hem lichtjes.
- Voeg de blokjes knolselderij toe en een klein beetje water en kook het in 5 - 10 minuten gaar.
- Voeg dan de spinazie, de tomaat, de knoflook, de tomatenpuree, de tofublokjes en de kruiden toe en roer alles goed door.
- Warm het goed door en voeg dan de spaghetti toe.
- Roer nog eens goed door en dien het op als alles goed warm is.
Over knolselderij
Selderij bevat veel vezels en is hierdoor goed voor onze darmen. Door zijn hoeveelheid vezels maakt hij een gerecht ook gevulder ondanks dat hij maar weinig calorieën bevat.
Selderij is bloedzuiverend en vochtafdrijvend en kan helpen jicht, reuma t4e verlichten. Ook is hij in te zetten bij nieraandoeningen.
De fyto-oestrogenen in selderij kunnen overgangsklachten verminderen doordat ze lijken op lichaamseigen hormonen en de activiteit daarvan kunnen nabootsen.
De antioxidanten luteïne en zeaxanthine beschermen de ogen tegen de nadelige effecten van blauw licht van beeldschermen en beschermen de huid tegen de ultra violette stralen van de zon. De vitaminen en mineralen die knolselderij rijk is voorkomen hart en vaatziekten.
Knolselderij kan koorts verlagen, maagpijn verzachten en geeft het lichaam snel weer energie.
Deze knol bevat bètacaroteen, de vitaminen: B, C, E en K en de mineralen natrium, calcium, kalium, ijzer, magnesium, fosfor, zink, koper, mangaan en selenium.
Belangrijke voedingstoffen in knolselderij
Gerelateerde posts:









