Lupine
gefermenteerde lupinebonen
Lupine bonen vallen onder de peulvruchten. Deze bonen zijn net als de soja bonen heel geschikt om te fermenteren. Doordat de fermentatie de eiwitten in kleinere stukjes breekt, zijn gefermenteerde lupinebonen veel beter verteerbaar. Gefermenteerde lupine lijkt wat op tempeh (gemaakt van sojabonen). Door het fermentatieproces worden de bonen tot een vast blok of rolletje. Dit is gemakkelijk in plakjes of in blokjes te snijden. Om ze vervolgens te stomen of te bakken. Gefermenteerde lupine heeft van zich zelf niet veel smaak waardoor het heel geschikt is om te marineren. In combinatie met granen is gefermenteerde lupine een goede vleesvervanger.
Marinade voor gefermenteerde lupine
- gefermenteerde lupine
- 1 tl koriander
- 2 tl kerrie
- 1/2 tl kurkuma
- zwarte peper
- zout
- sap van een schijfje citroen
- 2 cm verse gember
- 1/2 tl garam malsala
- 1/2 tl chilivlokken
- 1 el coconut aminos ( kokosbloemsuiker met zeezout) of ketjap manis (soja saus
- Stoom de gefermenteerde lupine in 10 minuten gaar en snijd ze in stukjes.
- Schil de gember en snijd ze heel fijn.
- Maak eerst de marinade door alle andere ingrediënten door elkaar te roeren.
- Schep dan de blokje lupine erdoor en zet het in de koelkast minimaal een kwartier weg.
Over lupine
Lupine behoort tot de vlinderbloemigen, waartoe ook de andere peulvruchten toe behoren. Het zijn wat grotere bonen met een wat nootachtige smaak. Qua smaak lijken ze wel wat op kikkererwten. Ook zijn ze net als kikkererwten stevig van structuur.
Lupine bonen bevatten veel hoogwaardige eiwitten en vezels. Ze bevatten alle essentiële aminozuren en met name het aminozuur glutamine. Dit aminozuur is belangrijk voor het herstel van onze darmenslijmvliezen (die gemakkelijk en snel beschadigd raken door alle granen die we eten) en die we nodig hebben voor de zuur/base balans in ons lichaam en voor de energiehuishouding in de spieren.
Hoewel de lupine niet zo heel veel antinutriënten bevat als andere peulvruchten, is de gefermenteerde verzie van lupine de beste. Dan bevatten de bonene nog maar heel weinig antinutriënten. (Antinutriënten zijn stoffen die de plant aanmaakt om vraat van insecten tegen te gaan. Om deze stoffen af te breken bindt ons lichaam deze aan mineralen waardoor deze mineralen verloren gaan voor ons lichaam om ze op te nemen).
Gefermenteerde lupine is hierdoor lichter verteerbaar en zorgt ervoor dat mineralen beschikbaar blijven voor ons lichaam. Ook bevat lupine in gefermenteerde vorm meer antioxidanten.
Lupine bevat veel galactanen. Deze stoffen zijn voedsel voor onze darmbacteriën, die zo boterzuur kunnen aanmaken. Dit is gunstig voor de zuurgraad in de darmen. Ook kan het lichaam die boterzuur gebruikne als energiebron.
De bonen bevatten de gezonde vetzuren omega 3 (een weinig) en omega 9 (een redelijke hoeveelheid).
De boon is rijk aan calcium en magnesium en bevat de mineralen ijzer en zink. Ook de B-vitamines zijn goed vertegenwoordigd.
Belangrijke voedingstoffen in lupine
Gerelateerde posts:









