Pastinaak uit de oven
Zoet en vol voedingstoffen.
Pastinaak is een grote, witgele wortel die inmiddels weer goed te verkrijgen is. Vooral in de wintermaanden is hij een mooie aanvulling op onze vitaminen en mineralen voorraden.
Het is een gemakkelijk te bereiden wortel, die goed smaakt bij de oranje winterwortels. Schil hem met een dunschiller en snijd het kapje er van af.
Pastinaak kun je rauw geraspt in salades eten of koken en bakken. Om verkleuring te voorkomen kun je de wortel besprenkelen met citroensap. Pastinaak smaakt goed met groene kruiden als peterselie, tijm en basilicum.
Pastinaak uit de oven
- 1 of 2 pastinaken (geschild, in dunne plakjes)
- 1 teentje knoflook
- 5 takjes verse tijm
- 1 eetlepel olijfolie
- zout en zwarte peper
- pijnboompitten en hazelnoten
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Pel de knoflook en zijnd hem in hele kleine stukjes.
- Schil de pastinaken en verwijder de bovenkant.
- Snijd de pastinaken in plakjes van 1 cm
- Doe olie in een schaal en voeg daar de tijmblaadjes en gesneden knoflook en wat zwaarte peper en zout aan toe.
- Roer de schijfjes of stukje pastinaak daar door heen.
- Bekleed de bakplaat met bakpapier en leg daar de pastinaak op.
- Bak de pastinaak in 15 tot 20 minuten op 150 - 180 graden gaar.
- Rooster op een laag vuurtje in een koekenpan de pijnboompitten en hazelnoten.
- Doe de stukjes pastinaak als ze gaar zijn in een schaal en meng de pijnboompitten en hazelnoten erdoor.
- Lekker met een salade en een bonenburger.
Over pastinaak
De pastinaak is rijk aan de mineralen kalium, magnesium, fosfor, zink, mangaan en ijzer en de vitamines B (met name foliumzuur en vitamine B5), C, E en K.
Foliumzuur ( B11) gaat osteoporose en dementie tegen en kalium helpt de bloeddruk verlagen.
Daarnaast bevatten deze geelwitte wortels veel oplosbare vezels die het cholesterolgehalte verlagen en preventief op hart- en vaatziekten werken.
Pastinaak is vochtafdrijvend en helpt tegen cellulitis.
Hij bevat ook veel antioxidanten en is hierdoor ontstekingsremmend.
De vochtafdrijvende en ontstekingsremmende werking kunnen effect hebben bij reumatische klachten.
De pastinaak bevat ook wat eiwitten, die licht verteerbaar zijn, en heeft maar weinig calorieën. De zoete smaak wordt veroorzaakt door de inuline die deze wortel rijk is. Inuline is een oplosbare vezel die onze darmflora zeer op prijs stelt. De goede bacteriën nemen door deze vezel in aantal toe en de slechte bacteriën worden minder. Hierdoor wordt ons immuunsysteem verbeterd.
Wanneer de wortel nog in de grond zit terwijl het vriest, wordt de pastinaak wat zoeter en lekkerder van smaak.
Belangrijke voedingstoffen in pastinaak
Gerelateerde posts:









