Zuurkoolsalade
met walnoten en appel
Heb je wat zuurkool over of is een pakje zuurkool te veel voor twee personen, bewaar dan wat over is in de koelkast in een afgesloten bakje en maak er de volgende dag deze heerlijk salade van. Bomvol goede voedingstoffen want door de zuurkool rauw te eten profiteer je nog meer van de goede bacteriën die zuurkool bevat.
Let wel op dat je niet al te veel zoete ingrediënten toevoegt (het bevat allemaal suikers) om de zure smaak wat minder zuur te maken. Vind je het te zuur laat dan de zuurkool uitlekken en gebruik het sap van de zuurkool niet in de salade.
Als alternatief voor zoete ingrediënten kun je een klein beetje groene stevia gebruiken. Deze geeft ook een zoete smaak zonder suikers toe te voegen.
Zuurkoolsalade
- 1/2 pakje zuurkool
- 8 walnoten
- 1 appel
- 2 gedroogde abrikozen
- citroensap
- Rooster de walnoten 5 minuten op een laag pitje en hak ze grof.
- Snijd de gedroogde abrikozen in hele kleine stukjes.
- Was d3e appel en snijd hem in kleine stukjes.
- Doe de zuurkool in een schaal en haal hem met een vork los.
- Roer de stukjes abrikoos en appel en doorheen.
- Sprenkel en het citroensap over en roe nog eens goed door.
- Strooi er de fijn gehakte walnoten over.
Over zuurkool
Zuurkool is gefermenteerde witte kool. Bij Fermenteren worden de natuurlijke suikers die de kool bevat door micro organismen omgezet in kooldioxide en organische zuren. Deze zuren geven de kool zijn zure smaak en de micro organismen de probiotica. Dit fermentatieproces levert meer voedingsstoffen op en de kool wordt er beter verteerbaar door. Dat biedt voor onze gezondheid voordelen. Door probiotica (goede bacteriën voor onze darmen) en de vele verschillende enzymen die door dit proces ontstaan kan het lichaam de voedingstoffen ook nog eens beter op nemen.
Zuurkool is rijk aan vezels en antioxidanten. Ze bevat de vitaminen C, K, B en foliumzuur en de mineralen natrium, ijzer, mangaan, koper en kalium.
De antioxidanten hebben ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen schade door vrije radicalen helpen voorkomen.
De darmen bevatten meer dan honderd miljard micro organismen, ook wel de darmflora genoemd. De bacteriën in zuurkool vormen een goede aanvulling op deze organismen. Deze organismen zijn nodig om onze darmwand te beschermen en intact te houden. De darmflora is onderdeel van ons immuunsysteem. De grote hoeveelheden vitaminen C en ijzer versterken het immuunsysteem . Zo gaat zuurkool allergische reacties tegen en vermindert het ontstekingen.
Probiotica kan de schade die door antibiotica wordt veroorzaakt aan de darmflora herstellen. Ze voorkomt ook winderigheid een opgeblazen gevoel, obstipatie en diarree.
Er is een verband tussen de kwaliteit van de darmflora en de werking van de hersenen. Doordat zuurkool een gezonde darmflora ondersteunt, heeft dit invloed op het functioneren van de hersenen. Ook wordt er onder de invloed van de probiotica meer serotonine aangemaakt, ons gelukshormoon, waardoor we ons beter voelen.
Zoals alle koolsoorten bevat zuurkool antioxidanten en fytonutiënten, die kankerwerend zijn.
Zuurkool helpt door zijn vezels en probiotica de cholesterolwaarden te verlagen en de vitamine K in zuurkool is goed voor onze botten. Het is nodig bij de calcium opname.
De beste zuurkool bevat kool en zout. Ze is niet gepasteuriseerd en bevat geen conserveringsmiddelen of toegevoegde suikers, die de hoeveelheid gunstige bacteriën verlagen of doden.
Belangrijke voedingstoffen in zuurkool
Gerelateerde posts:









