Spinazie curry
met pompoen en paprika!
Spinazie is een bladgroente die rijk is aan mineralen, vitaminen en fytonutriënten. Deze stoffen behoud je het beste als je de spinazie pas op het laatst toevoegt aan een gerecht zoals deze curry. Gebruik voor deze curry de wat grovere en steviger spinazie.
Spinazie onttrekt calcium aan het lichaam omdat het een oxaalrijke groente is. De kikkererwten en de yoghurt compenseren dit.
Koriander is een verkoelend kruid en aangezien het gerecht de verwarmende kruiden: rode peper, komijn, curcuma, venkel, kerrie en zwarte peper bevat, kan er rustig wat meer koriander toegevoegd worden, zonder het verteringsproces, wat juist warmte nodig heeft te vertragen.
De yoghurt werkt ook verkoelend. Hoe heter je deze curry maakt, hoe meer yoghurt en koriander je toevoegt om het gerecht voor je spijsvertering in balans te houden.
Spinazie curry
- 250 gram verse spinazie
- 1 ui
- 1 rode peper
- kleine oranje pompoen
- 1 rode paprika
- 180 gram gare kikkererwten
- 3 el yoghurt
- beetje extra vierge olijfolie of kokosolie
- 1/2 tl venkelzaad
- 1/2 tl komijnzaad
- 2 tl kerrie
- 1/2 tl curcuma
- 2 tl koriander
- zwarte peper
- Was de spinazie en sla ze goed droog.
- Pel de ui en snijd ze fijn.
- Was de pompoen , verwijder de zaadlijsten en snijd ze in stukjes.
- Was de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd ze in kleine stukjes.
- Was de rode peper, verwijder de zaadlijsten en snijd ze heel fijn.
- Verwarm de olie in de pan en rooster hierin de komijn- en venkel zaadjes.
- Voeg de uit en de stukjes rode peper toe en fruit deze een paar minuten.
- Voeg de pompoen en de paprikastukjes toe en een klein beetje water en breng het aan de kook.
- Zet het vuur laag en laat de pompoen in ongeveer 10 minuten gaar worden.
- Voeg de overige kruiden en de kikkererwten toe en roer alles goed door.
- Voeg dan de fijn gesneden spinazie toe, roer even, zet het vuur uit en voeg dan de yoghurt toe.
- Roer alles goed door elkaar en dien het op met wat geroosterd brood of naanbrood.
Over Spinazie
Spinazie is een groente die licht verteerbaar is. Zoals alle bladgroenten bevat het veel water en weinig koolhydraten, vet en eiwit. Daarentegen is deze groente rijk aan antioxidanten, vitaminen en mineralen.
Spinazie met zijn donkergroen bladeren is rijk aan chlorofyl. Dit groene pigment zuivert onze spijsvertering en kan zware metalen aan zich binden die zo via de ontlasting ons lichaam kunnen verlaten.
De antioxidanten luteïne en zeaxanthine in spinazie hebben een heilzame werking op de ogen. Ze voorkomen de oogaandoening macula degeneratie (minder gezichtsscherpte) en cataract (staar) Ook beschermen deze antioxidanten tegen het ontstaan van kanker en kunnen ze hart- en vaatziekten voorkomen.
Betaïne, een andere belangrijke fytonutriënt waar spinazie rijk aan is, is een stikstofhoudende stof, die een zeer positieve werking op de lever heeft. Het zorgt voor een beter uithoudingsvermogen en vermindert het risico op hart- en vaatziekten.
Spinazie bevat net als snijbiet, rabarber, bieten veel oxaalzuur. Oxzaalzuur bindt om geneutraliseerd te worden in het lichaam mineralen zoals calcium. Bij het eten van grote hoeveelheden oxaalzuurrijke groenten kunnen nierstenen ontstaan bij mensen die hier gevoelig voor zijn. Vroeger deed met wat krijt door de spinazie om het oxaalzuur te binden. Door de spinazie aan te vullen met een calciumrijke groente of een zuivelproduct als kaas of yoghurt kunnen we hiermee ook het oxaalzuur binden waardoor het geen calcium aan ons lichaam onttrekt.
Belangrijke voedingstoffen in spinazie
Gerelateerde posts:









