Bananenpuree met citroenmelisse
Voedzaam en licht verteerbaar!
Banaan wordt veelal als eerste fruithapje aan baby's gegeven. Juist omdat banaan zo licht verteerbaar is en voedzaam en dopamine bevat. De dopamine wordt door het lichaam omgezet in serotonine, ons gelukshormoon. Je baby vaart dan ook wel bij een banaan.
Maar niet alleen baby's ervaren een plezierig gevoel bij het eten van banaan. Ook volwassenen voelen zich er goed bij. Ben je moe, voel je je wat depressief of heb je last van een slecht humeur, een banaan helpt.
Behalve de dopamine bevat een banaan ook veel magnesium en vitamine B. Juist deze combinatie samen met de koolhydraten die een banaan bevat werkt voor de mens stimulerend zowel fysiek als psychisch.

Bananen puree met citroenmelisse
- 2 bananen
- sap van een halve citroen
- verse citroenmelisse
- klein stukje komkommer
- blauwe bessen
- een paar blaadjes verse munt
- Was de citroenmelisse, sla hem droog en snijd ze in kleine stukjes.
- Schil de bananen, snijd ze in stukken en pureer ze met het citroensap en de citroenmelisse in de blender.
- Was de komkommer en de blauwe bessen.
- Schaaf de komkommer in dunne plakjes en verdeel deze over een dessertbordje.
- Doe hier wat bananen puree op en de blauwe bessen en garneer het met een blaadje munt.
Over bananen
Bananen bevatten veel koolhydraten en vezels. Een groot deel van het zetmeel in de banaan is resitent zetmeel. Dit resistente zetmeel wordt niet verteerd in de dunne darm maar voedt de goede darmbacteriën in de dikke darm. Hierdoor neemt het aantal goede bacteriën toe en wordt de zuurgraad in de darmen verbeterd. narmate een banaan rijper wordt, neemt de hoeveelheid resistent zetmeel af. Dit zetmeel wordt door het rijpingsproces omgezet in suikers. Nog een beetje groene of net gele bananen zijn dus het beste.
Bananen bevatten de vitaminen A,B en C en de mineralen magnesium, kalium, ijzer, mangaan, koper en selenium.
De darmwand wordt beschermd door slijm. Bananen stimuleren de aanmaak van dit slijm en helpen zo mee de darm- en maag wand te beschermen tegen zuren en zweren.
Bananen bewaar je bij kamerteperatuur. Ze houden niet van kou en worden in de koelkast dan ook bruin.
Bananen kunnen gecombineerd worden met ander zoet fruit, maar ook met komkommer, rode peper en koriander. Een beetje citroensap toevoegen voorkomt verkleuring en geeft aan banaan een frisse smaak. Banaan is ook goed te combineren met yoghurt eventueel met een beetje citroensap.
De schil an de banaan bevat bestanddelen die voor rozen een ideaal voedingsmiddel zijn. In stukjes gesneden leg je de schillen aan de voet van de rozenstruik of je graaft het een beetje in. De plant gebruikt de schillen als mest.
Belangrijke voedingstoffen in banaan
Gerelateerde posts:









