KRUIDEN EN SPECERIJEN

Kruiden en specerijen

 zijn de smaakmakers en zorgen voor een betere verteerbaarheid van het voedsel

Kruiden en specerijen geven een gerecht niet alleen smaak, maar zorgen ook voor een betere vertering van het voedsel. Kruiden en specerijen kunnen ook een heilzame werking hebben op ons lichaam.
 

Specerijen

De belangrijkste specerijen, die het creatief koken zo lekker en gezond  maken, zijn:

Kruiden

De meest gebruikte  kruiden bij het creatief koken zijn:

Curcuma geeft behalve smaak ook kleur aan het eten.

Curcuma heeft een weinig uitgesproken smaak. Hij wordt voornamelijk gebuikt in groente- en peulvruchtengerechten. Zijn knalgele kleur maakt een gerecht aantrekkelijk om te zien.

Geneeskrachtige werking

Curcuma is een goede ontstekingsremmer. Ook werkt hij sterk zuiverend op ons lichaam en is daardoor goed voor alle aandoeningen die veroorzaakt worden door een teveel aan afvalstoffen.  Zoals bijvoorbeeld, huidziektes, leveraandoeningen, hepatitis, te trage galwerking, ontstekingen van de gewrichten, keel klachten, diarree of wormen.
Curcuma helpt bij wondheling, zuivert het bloed en stimuleert de werking van de lever.
Ook bij diabetes of overgewicht kan curcuma helpen.
Curcuma helpt bij een te hoog slecht cholesterol.
Golden milk

Dit is een heerlijke drank om bijvoorbeeld 's morgens bij je fruitontbijt te drinken. En kan heel goed je kopje koffie vervangen.
Probeer het is. Zo maak je het:

Ingrediënten:
1 theelepel curcuma
2 plakjes gember
mespuntje kaneel
mespuntje cardamon
wat zwarte peper
2,5 dl water
0,5 - 1 dl amandelmelk

Bereiding:
Kook 2,5 dl water en doe daar de plakjes gember in.
Laat het tien minuten koken. Doe het vuur uit.
Voeg de andere specerijen toe. Laat het een beetje afkoelen.
Roer als laatste de amandelmelk erdoor.

Tip: ook kant en klaar te koop:  Chikko Golden Milk

Zwarte peper werkt van alle kruiden het meest stimulerend op de spijsvertering

Aan vrijwel ieder gerecht kun je zwarte peper toevoegen.  Ook in thee kun je het toevoegen.  Het kruid is scherp van smaak en is goed met andere kruiden en specerijen te combineren.

Geneeskrachtige werking

Zwarte peper werkt zeer stimulerend bij de verbranding van afvalstoffen.  Zwarte peper zorgt ervoor dat je meer kracht uit je voeding haalt.  Dit kruid zuivert de maag van overtollig slijm en zwaarte. Om dat zwarte peper warmte toevoegt is het een ideaal middel tegen verkoudheid en voor mensen die kouwelijk van aard zijn.
Zwarte peper herstelt de lever en gaat bacteriën tegen.
In combinatie met curcuma zorgt peper voor een beter opname van curcuma.

Zwarte peper maakt een gerecht pittig.


Kaneel kan in heel veel gerechten worden gebuikt.

Zowel in hartige gerechten als zoetige gerechten.

Geneeskrachtige werking

Kaneel wekt de eetlust op en stimuleert de vertering en de opname van voedingstoffen. Ook afvalstoffen worden gemakkelijker verbrand. Kaneel kalmeert krampen en pijn in de darmen en gaat droogte in de mond en keel tegen. kaneel is zacht en zoet. Kaneel werkt goed tegen chronische verkoudheid.



Cardamon is als zaden of als poeder te koop

past goed bij granen en rijst, maar ook in groentegerechten en desserts.

Geneeskrachtige werking

Cardamon wakkert de spijsvertering aan. Cardamon zorgt voor een goede vertering van alle voedingsmiddelen. Zelfs melk verteert beter met een beetje cardamon.  Cardamon wekt de eetlust op en zorgt voor een zeer goede verbranding van afvalstoffen.  Hij helpt bij lever- en milt aandoeningen. Hij vermindert winderigheid, pijn in de darmen en een opgeblazen gevoel. En verbetert de opname van voedsel.  Cardamon is een ideaal kruid voor mensen die zwak en kouwelijk zijn.  Cardamon maakt je fysiek krachtig, geeft helder gedachten en helpt om emotionele en mentale problemen te verwerken.

Venkelzaad kun je in gerechten gebruiken en je kunt er ook thee van zetten.

Wanneer je venkelzaad in wat olie roostert , komt zijn geur en zijn geneeskrachtige werking het meest tot zijn recht.

Geneeskrachtige werking

Venkelzaad geeft een lekkere smaak aan gerechten. Venkelzaad heeft een windverdrijvende werking en hij versterkt de spijsvertering.  Hij stimuleert de opname van voedingstoffen. Venkelzaad is een ideaal  middel om winden, krampen en pijn in de darmen te verminderen.
Je kunt van venkelzaad ook thee trekken. Venkelthee is gunstig bij koorts, blaasontsteking en reuma.



Koriander is als kruid ( blaadjes) en ook als specerij (zaadjes, poeder) te gebruiken

Wanneer je koriander in wat olie roostert , komt zijn geur en zijn geneeskrachtige werking het meest tot zijn recht.

Geneeskrachtige werking

Koriander bevordert de spijsvertering.  Het zaad is licht vochtafdrijvend. Het werkt prima tegen blaasontsteking, nierklachten en nierstenen.  Koriander heeft een zuiverende werking en helpt bij huidaandoeningen en jeuk. Koriander is goed te gebruiken in combinatie met gember en peper. Koriander stimuleert de spijsvertering, helpt afvalstoffen te verbranden en zorgt voor een goede opname van voedsel. Korianderblaadjes hebben een heel eigen smaak en geven een extra accent aan je gerecht.


Komijn past bij rijst-, linzen- en groentegerechten.

Wanneer je komijn in wat olie roostert , komt zijn geur en zijn geneeskrachtige werking het meest tot zijn recht.

Geneeskrachtige werking

Komijn wordt veel in kruidenmengsels gebruikt. ook in diverse kruidenthees doet hij het goed. Komijn zorgt voor een goede spijsvertering en een goede opname van voeding in de darmen. Hij is een ideale specerij bij winderigheid, bloedarmoede, darmkrampen en spasmen.



Zwart mosterdzaad wordt eerst gebakken en daarna meegekookt

In de Indische keuken is zwart mosterdzaad een basiskruid

Geneeskrachtige werking

Zwart mosterdzaad versterkt de spijsvertering zodat afvalstoffen beter worden verbrand. Zwart mosterdzaad lost vastzittende slijmen op en is goed tegen verkoudheid, klachten aan de milt en tumoren.



Gember kun je in alle groentegerechten gebruiken. En je kunt er thee van trekken

Van gember krijg je het lekker warm en hij is tevens een smaakmaker.

Geneeskrachtige werking

Gember heeft een gunstig effect bij reuma en jicht. Gember stimuleert de spijsvertering en helpt afvalstoffen verbranden. Ook helpt gember tegen braken, misselijkheid en bij reisziekte.
Als je gember in gerechten gebruikt, verwijder de schil en snijdt hem in kleine stukjes.  Of snijd hem in schijven en verwijder die als het gerecht klaar is.
Om een lekkere verwarmende thee te maken, laat een paar schijfjes gember in water zo'n 10 minuten zachtjes koken. Giet het aftreksel af en drink het met kleine slokjes op.



Berbere kruiden is een heerlijk kruidenmengsel voor een groentegerecht

Heb je niet veel tijd om te koken, met berbere kruiden tover je snel een heerlijke groenteschotel tevoorschijn

Geneeskrachtige werking

Het is een Ethiopisch kruidenmengsel met een typisch Oost-Afrikaanse smaak.  Het mengsel bestaat uit: lange peper, koriander, fenegriek, ajwan, knoflook, cayennepeper, piment, nigella en cardamon.
Fenegriek is aan zijn geur direct herkenbaar. Fenegriek versterkt het immuunsysteem en het zenuwstelsel. Fenegriek zuivert het bloed en werkt daardoor goed tegen aambeien, reuma en huidaandoeningen. Ajwan stimuleert de spijsvertering en de verbranding van afvalstoffen. Het helpt tegen winderigheid en een opgeblazen gevoel.



Ras al Hanout is een traditioneel kruidenmengsel  uit Noord-Afrika, Marocco

Een kruidenmengsel die veel gebruikt wordt in couscous gerechten. Maar ook in een groentegerecht of aardappel gerecht smaakt hij heerlijk.

Geneeskrachtige werking

Dit kruidenmengsel bevat o.a. rozenknoppen. Die geven het kruidenmengsel iets bijzonders. Naast rozenknoppen bestaat dit mengsel uit:
cubebpeper, anijs, komijn,kaneel, curcuma, piment,cayennepeper, kruidnagel, cardamon, nootmuskaat, witte peper en galanga.

Asafoetida  wordt ook wel Hing of duivelsdrek genoemd.

Het wordt veel in de ayurvedische keuken gebruikt bij kool en peulvruchten gerechten.

Geneeskrachtige werking


Het verdrijft de winderigheid en een opgeblazen gevoel, wat ontstaat doordat gas zich in het spijsverteringskanaal (m.n. in maag en dunne darm)
 vormt, wanneer bepaalde voedingsmiddelen niet goed verteerd worden of wanneer bacteriën in de dikke darm bepaalde onverteerbare voedingsmiddelen afbreken.
 Asafoetida heeft een positieve invloed op het prikkelbare darm syndroom (IBS). Asafoetida moet in zeer kleine hoeveelheden worden gebruikt (mespuntje of 1/4 th) om een uniek karakter of gezondheidsvoordelen aan uw gerecht te geven.  Als asafoetida verhit wordt door koken of door heel licht roosteren in een beetje extra vierge olijfolie, verliest het zijn onaangename zwavelgeur en geeft een gerecht een heerlijke smaak.

Rode basilicum

Heerlijk in Italiaanse gerechten, in combinatie met tomaat, paprika, courgette, aubergine. Maar ook bij lamsvlees en mozzerella.

Geneeskrachtige werking

Rode basilicum is ontstekingremmend en werkt goed tegen jicht en gewrichtsontstekingen. Hij bevat veel antioxidanten., mineralen en vitaminen. Rode basilicum werkt gunstig op de spijsvertering. Hij is krampwerend.
Gebruik rode basilicum het liefst vers en laat het niet meekoken. Dan verliest hij veel van zijn smaak.


Kaneel basilicum

Heerlijk in Italiaanse gerechten, in combinatie met tomaat, paprika, courgette, aubergine. Maar ook bij lamsvlees en mozzerella.

Geneeskrachtige werking

Een basilicum met een krachtige geur die hangt tussen de bekende basilicum en kaneel. Het blad wordt gebruikt in salades, tomatengerechten, pasta-sauzen en soepen in combinatie met knoflook. Kaneel basilicum werkt  tegen lichte koorts, misselijkheid, slechte spijsvertering en huidinfecties. Van het blad kan thee gezet worden die een kalmerende en krampstillende werking heeft.



Bergbonenkruid

Heerlijk in gerechten met peulvruchten

Geneeskrachtige werking

Bergbonenkruid werkt windverdrijvend. Het zorgt voor een betere vertering van peulvruchten en voorkomt opgeblazenheid. Bergbonenkruid bestrijdt bacteriën, virussen en schimmels. Daarnaast versterkt het kruid het immuunsysteem.


Tijm

Heerlijk in gerechten van de Franse keuken. Smaakt lekker in combinatie met tomaat en ei (omelet) en geeft veel smaak aan een bouillon.

Geneeskrachtige werking

Tijm heeft een sterke antibacteriële werking en is slijm oplossend. Werkt goed bij verkoudheid of een zere keel.
Tijm werk tegen maag pijn. Thee van tijm heeft een opwekkend effect en kan een kopje koffie vervangen. Ook bij een te lage bloeddruk kan tijm ingezet worden.
 De flavonoïden in tijm verbeteren de bloedcirculatie.



Laurier

Heerlijk in stoofschotels. Geeft veel smaak aan een bouillon.

Geneeskrachtige werking

Laurierbladeren worden gedroogd gebruikt, omdat ze zo hun smaak beter aan water afgeven. . Je kunt laurierblad door een stamppot, saus, marinade, tomatengerechten en in groenten-in-zuur doen. Laurier haal je na bereiding uit het gerecht.
 Laurier stimuleert de eetlust en de vertering. Hij helpt bij indigestie, maagpijn, hoest en te veel gas in de darmen. Hij zuivert moedermelk, regelt de menstruatie en breekt nierstenen af, zodat ze uitgescheiden worden. Daarnaast vermindert hij slechte adem veroorzaakt door maagproblemen.  Laurier wordt vaak in tandpasta verwerkt. Hij beschermt de tanden tegen infecties. Ook verzacht laurier angst en versterkt het hart.
Je kunt van laurierbladeren ( 3-4 bladeren) een prima thee zetten. 
Laurierthee is goed voor mensen met diabetes. Als je dagelijks laurierthee drinkt dan zullen de bloedsuiker-, triglyceriden en cholesterolniveaus dalen.

Aanvullende informatie voor Creatief Koken

Share by: