Noten en zaden/pitten

Noten, zaden en pitten

door Ronnie de Winter 14 mei, 2023
Nu het weer weer wat warmer wordt en er veel verse groenten verkrijgbaar zijn, zullen salades weer vaker op ons menu staan. Salades vormen een heel gezond voorgerecht. Wanneer we groenten, noten, peulvruchten en olie vooraf aan de hoofdmaaltijd eten vormen ze een prachtige vezelbodem in onze maag en darmen waardoor de bloedsuikerspiegel door wat onze maaltijd het lichaam daarna aanbiedt nauwelijks schommelt. Door de vezels in de salade in combinatie met wat vet en eiwit blijven de voedingstoffen langer in de maag, wat de vertering van de eiwitten en vetten ten goede komt. Doordat de bloedsuikerspiegel stabiel blijft, zullen we ons de gehele dag door energieker voelen en meer hebben aan het gezonde voedsel wat we nuttigen. Salades kun je op veel manieren samenstellen. Kies als basis groenten, noten en een dressing waarin olie, citroensap of appelciderazijn en een klein beetje zout verwerkt is. Voor de smaak kun je een klein beetje vers of gedroogd fruit toevoegen, maar vooral niet teveel. Want dan gaat h
door Ronnie de Winter 07 mei, 2023
Quinoa is een gemakkelijk te bereiden semi-graan. Je hoeft met maar 5 minuten te koken en daarna met een deksel op de pan 10 - 15 minuten te laten wellen. Je gebruikt dit semi-graan op de zelfde manier als rijst. Het is met alle groenten en peulvruchten te combineren en doordat het relatief veel eiwitten bevat is het ook voor vegetariërs en veganisten een aantrekkelijk semi-graan. Quinoa is in drie kleuren te verkrijgen: wit/geel, rood en zwart of een mengsel van deze drie kleuren. Ook is er inmiddels quinoa van Nederlandse bodem en werk dit semi-graan zo mee aan de verduurzaming van de wereld.
door Ronnie de Winter 05 feb., 2023
Vlees is rijk aan verzadigde vetten en eiwitten. Wanneer je vlees vervangt door een plantaardige eiwit bron verminder je hiermee ook de hoeveelheid verzadigde vetten die je tot je neemt. Dat is gunstig voor je gezondheid, want we hebben maar heel weinig verzadigd vet nodig. Bovendien kunnen we uit onverzadigde vetten gemakkelijk verzadigd vet maken indien ons lichaam dit nodig heeft. Hazelnoten zijn zo'n plantaardige born die eiwitten zowel als vetten bevat, maar dan met name de gezonde onverzadigde vetten. Peulvruchten zijn ook een plantaardige bron van eiwitten. De eiwitten in peulvruchten zijn gecombineerd met koolhydraten. Wanneer we peulvruchten en noten combineren hebben we al snel een voedzame maaltijd. Voeg wat citroensap toe om de vetten beter verteerbaar te maken. En zorg ook voor voldoende bladgroente om de verzurende werking van de bonen en de noten op het lichaam tegen te gaan.
door Ronnie de Winter 20 nov., 2022
Tamme kastanjes kan je rauw eten maar gekookt of geroosterd zijn ze het lekkerst. Ze zijn een goede energiebron van langzame koolhydraten. De koolhydraten bevatten vooral resistent zetmeel. Dit houdt in dat het eten van kastanjes de bloedsuikerspiegel niet verhoogt, waardoor deze stabiel blijft. Het resistente zetmeel wordt pas in de dikke darm als voeding voor bacteriën afgebroken. Hierdoor wordt de zuurgraad in de darmen verbeterd, wat een positieve invloed heeft op de spijsvertering. Kastanjes zijn glutenvrij en geschikt om meel van te maken. Kastanje meel is te gebruiken als vervanging van tarwebloem. Een goed alternatief voor mensen met een glutenvrij dieet. Kastanjes smaken heerlijk met spruitjes of met pompoen, maar ze zijn ook geschikt om een soep van te maken.
door Ronnie de Winter 09 okt., 2022
De walnoot komt uit Azië en werd via Perzië door handelaars naar Europa vervoerd. Noten zijn voedzaam en kunnen goed bewaard worden. Al jaren geleden stonden ze dan ook vaak op het menu van onze voorvaderen. De voedzaamheid van de walnoot zit met name in zijn vetzuren. De walnoot bevat de vetzuren omega 3, omega 6 en omgea 9. Om de verzurende werking van de noten tegen te gaan, doe je er goed aan de noten in een droge koekenpan, op een laag vuurtje, licht te roosteren. Het fytine zuur wordt dan omgezet waardoor de verzurende werking afneemt en de mineralen uit de noten beter opneembaar worden.
door Ronnie de Winter 28 aug., 2022
Noten bevatten vet en eiwitten, net als vlees en vis. Daarnaast bevatten ze vezels, vitaminen en mineralen. Amandelen spannen de kroon wat betreft hun hoeveelheid eiwitten en calcium. En ze bevatten geen verzadigde vetten. Amandelen geven snel een verzadigd gevoel en zijn in veel gerechten te verwerken. Ze combineren goed met andere noten. Voor vegetariërs en veganisten zijn amandelen een belangrijke eiwitbron.
door Ronnie de Winter 14 nov., 2021
Ongebrande cashewnoten zijn zachte noten en hebben een zoetige smaak. Om optimaal te kunnen genieten van al hun voedingstoffen rooster je de noten voor gebruik 5 minuten op een heel zacht vuurtje. Zo wordt het fytinezuur afgebroken en kunnen we de voedingstoffen beter opnemen. Cashewnoten zijn heerlijk om zo te eten maar je kunt ze ook heel goed gebruiken in een maaltijd. Ze passen goed bij aardappels, rijst en groenten. Maar het zijn ook geweldige noten om notenburgers of snackballetjes van te maken.
door Ronnie de Winter 20 okt., 2021
De basis van dit recept vormt het Friese gerecht postro. Super gemakkelijk te maken en heel snel klaar. Postro wordt gemaakt van karnemelk, zout en boekweitgrutten. Het wordt opgediend met stroop en boter. Zonder de stroop en de boter is de basis van deze postro ook heel geschikt voor het maken van een bodem voor gebak. Het is glutenvrij en neutraal van smaak en kan gemakkelijk verrijkt worden met noten, gedroogde vruchten maar ook met hartige ingrediënten zoals zongedroogde tomaatjes, olijfjes of met een pesto.
door Ronnie de Winter 31 aug., 2021
Tahin is een gezonde pasta die gemaakt wordt van sesamzaad. Het zaad wordt eerst geroosterd en dan fijngemalen. Eventueel wordt er nog zout aan toegevoegd. Tahin kun je gebruiken om een saus van te maken, je kunt het gebruiken als broodbeleg maar ook als smaakmaker en olie in b.v. deze sesamballetjes.
Meer noten en zaden/pitten
Share by: