Kruiden/specerijen

Kruiden en specerijen

door Ronnie de Winter 14 apr., 2024
Lindethee of bloesemthee wordt gemaakt van de bloemen van de lindeboom. Het is een bloementhee met een milde, zoete smaak en ontspannende eigenschappen. Deze thee vermindert stress en angst, verlicht hoofdpijn en keelpijn en zorgt voor een goede nachtrust.
door Ronnie de Winter 11 feb., 2024
Kamille is een kruid waarvan we de bloemetjes met de gele hartjes en de witte bloemblaadjes gebruiken om thee van te trekken. De thee heeft dan een wat zoete, weeïge smaak. De verse bloemetjes van dit kruid smaken zoeter dan de gedroogde. Ze zijn dan ook goed in salades te gebruiken. Kamille heeft een aantal eigenschappen die goed zijn voor onze gezondheid. Ze bevat een groot aantal fytonutriënten zoals flavonoïden, bitterstoffen, coumarinen, fenolzuren en nog veel meer.
door Ronnie de Winter 15 okt., 2023
Verwar de rode pepers niet met de zwarte peper. Zwarte peperkorrels zijn de besjes van de piper nigrum, een tropische plant. Hun scherpe smaak komt door de stof piperine. Rode pepers zijn de vruchten van de peperplant, capsicum annuum, die familie is van de nachtschade familie zoals, de paprika, de tomaat en ook de aardappel dat zijn. de rode pepers worden gedroogd en fijngemalen tot cayennepeper of chilipoeder. De scherpe smaak van de rode peper komt door de stof capsaïcine. Deze stof geeft echter ook bescherming aan de darmwand. Ook helpt de stof tegen spijsverteringsklachten en kan het kiespijn of hoofdpijn verminderen.
door Ronnie de Winter 08 okt., 2023
Stevia is een plantje waarvan de blaadjes erg zoet smaken. Het plantje is niet winterhard. Zodra er nachtvorst komt gaat het plantje dood. Je kunt de blaadjes wel goed drogen. En op deze manier een voorraadje opbouwen voor de winter. Of je kunt het plantje in een kas laten overwinteren. Dan heb je er in mei weer plezier van. De groene blaadjes zijn heel erg geschikt om een gerecht wat te zoeten. Je hebt er maar weinig van nodig want de zoete smaak van de blaadjes is sterk. Het is lekker in salades, maar ook in curry's of sauzen. Het kruid is ook nog eens heel gezond vanwege zijn fytonutiënten. Voeg je teveel aan een gerecht toe dan kan stevia een bittere nasmaak krijgen. Dus let op: maar weinig toevoegen aan een gerecht!
door Ronnie de Winter 30 apr., 2023
Kruiden voegen we toe voor de smaak, maar kruiden kunnen ook heel veel voor onze gezondheid betekenen. Kervel is een echt voorjaarskruid. Als je hem in de tuin wil, zet hem dan op een vochtige plaats in de halfschaduw en pluk er regelmatig van. Het is een eenjarige plant. Om de groei te stimuleren kun je ook de kervel geheel afknippen. Het kruid kun je een paar dagen bewaren in de koelkast of je kunt het invriezen. Drogen is eigenlijk geen optie. Daar zijn de blaadjes te teer voor. Het kruid is lekker bij gerechten met ei, vis, soepen, salades en sauzen. Behalve kervel gebruiken in verschillende gerechten, kun je er ook heel goed thee van trekken. Laat het gekookte water dan afkoelen tot ca. 70 graden om zoveel mogelijk voedingsstoffen en fytonutriënten te behouden.
door Ronnie de Winter 15 jan., 2023
Salie is een keukenkruid dat veel gebruikt wordt bij de bereiding van vlees. Maar van salie kun je ook thee trekken. De thee werkt ontspannend en geeft je immuunsysteem een boost. Salie heeft een uitgesproken smaak en overheerst andere kruiden. Daarom wordt dit kruid meestal niet in combinatie met andere kruiden gebruikt.
door Ronnie de Winter 06 nov., 2022
Om groenten en kruiden te combineren hebben we kennis nodig maar vooral ook onze zintuigen. Door regelmatig te ruiken en te proeven leren we onze zintuigen ontwikkelen en worden we uitgedaagd nieuwe combinaties te maken. Wist je dat onze geur en smaak veel beter worden als we suiker en alcohol laten staan? Ook zijn kruiden onderling heel goed te combineren waardoor er een verfijning van de smaak van een gerecht optreedt.
door Ronnie de Winter 05 jun., 2022
Groenten zijn veelzijdig en allemaal met elkaar te combineren zodat er steeds weer verrassende smaken ontstaan. In het gerecht van deze week geeft het schijfje limoen een heerlijke smaak aan dit groente gerecht. Het is de finishing touch! De currypasta die de groenten wat meer pit geeft, frist erdoor op!
door Ronnie de Winter 22 mei, 2022
Harissa kruiden worden in de keuken van veel Afrikaanse landen gebruikt. Hierdoor kent dit kruidenmengsel regionale verschillen. Echter chilipeper, koriander, komijn, knoflook en zout zul je altijd terug vinden in dit mengsel. Harissa kruiden worden met name gebruikt in soepen, sausen, salades, pasta's en pittige vleesgerechten. Maar dit kruidenmengsel smaakt ook heerlijk bij linzen- en rijstgerechten. Dit soepje voor 1 persoon is snel, gemakkelijk en voedzaam. Door de ingrediënten met een factor naar keuze te vermeerderen, maak je van dit recept als snel een een hele pan vol!
Meer kruiden en specerijen
Share by: