Rode peper
Stimuleert de spijsvertering!
Verwar de rode pepers niet met de zwarte peper. Zwarte peperkorrels zijn de besjes van de piper nigrum, een tropische plant. Hun scherpe smaak komt door de stof piperine. Rode pepers zijn de vruchten van de peperplant, capsicum annuum, die familie is van de nachtschade familie zoals, de paprika, de tomaat en ook de aardappel dat zijn. de rode pepers worden gedroogd en fijngemalen tot cayennepeper of chilipoeder. De scherpe smaak van de rode peper komt door de stof capsaïcine. Deze stof geeft echter ook bescherming aan de darmwand. Ook helpt de stof tegen spijsverteringsklachten en kan het kiespijn of hoofdpijn verminderen.

Alternatieve saté saus
- 3 el tahin
- 1 rode peper
- 1 el citroensap
- 5 blaadjes stevia
- 1 el Japanse sojasaus
- eventueel wat gekookt water
- Was de rode peper en snijd hem in hele kleine stukjes.
- Doe de tahin een een schaaltje.
- Voeg het citroensap, de fijn gesneden rode peper (ook de zaadjes) en de Japanse sojasaus toe.
- Roer goed door.
- Snijd de stevia blaadjes heel klein en voeg ze toe.
- Voeg gekookt water toe totdat je de gewenste dikte van de saus bereikt.
Over rode pepers
Zoals elk voedingsmiddel hebben rode pepers voor- en nadelen voor ons lichaam. Rode pepers bevatten veel antioxidanten. Ze remmen hiermee het ontstaan van kanker en de ontwikkeling van hart- en vaatziekten. Doordat ze de perifere bloedcirculatie verbeteren, is peper ook aan te raden bij artritis en artrose. Ook spierpijnen worden verzacht door een rode peper olie (Door rode pepers in olie te koken en af te laten koelen).
Maar hoewel pepers de darmwand beschermen, kunnen gevoelige darmen de scherpte van de pepers soms niet goed verdragen. Ook mensen die last hebben van maagzuur verdragen rode pepers minder goed.
De scherpte en het branderige gevoel dat bij het eten van rode pepers ontstaat, is te verzachten door wat olie te nemen of een voedingsmiddel met wat vet zoals melk of yoghurt te eten. Ook kroepoek, gebakken in vet, kun je eten om het effect van capsaïcine te neutraliseren.
Bij het snijden van pepers kan het ook gebeuren dat de huid geïrriteerd raakt. Wrijf uw huid in met een beetje olie vooraf aan het snijden of mocht de huid al geïrriteerd zijn, wrijf er dan alsnog een beetje olie over.
Gebruik rode peper in kleine hoeveelheden.
Rode pepers kunnen bijdragen aan het op een gezond gewicht komen en blijven van het lichaam.
Rode peper geeft nl. een gevoel van verzadiging en remt hierdoor de eetlust. Rode pepers zorgen er ook voor dat (lichaams)vetten verbrand worden, wat energie geeft (warmte o.a.) en ze zorgen ervoor dat er minder vetten uit de voeding worden opgenomen.
En capsaïcine heeft een positieve invloed op de productie van adrenaline en noradrenaline. Deze twee hormonen verbranden suikers en vetreserves in het lichaam.
De scherpe smaak van rode pepers overheersen snel een gerecht. Gebruik slechts weinig en proef het gerecht eerst alvorens meer toe te voegen. Je kunt ook wat rode peper poeder er apart bij geven, of een eigen bereide sambal ervan maken.
Rode pepers zijn rijk aan vitamine C. Ze bevatten verder vitamine B en K en de mineralen ijzer, mangaan en koper.
Belangrijke voedingstoffen in rode peper
Gerelateerde posts:









