Wortels/knollen

Wortels en knollen

door Ronnie de Winter 14 jan., 2024
Kombu wordt gebruikt in de Aziatische keuken. Het is een zeewier die oorspronkelijk uit Japan komt. Kombu behoort tot de bruinwieren. Behalve in Japan vinden kombu ook langs de rotsachtige kusten van de Amerika en Europa. De geteelde kombu uit Japan wordt voornamelijk verbouwd op Hokkaido. kombu wordt meestal gedroogd verkocht en is dan lang houdbaar. Kombu is een natuurlijke smaakversterker. Het heeft de umami smaak, een karakteristieke hartige smaak die wat weg heeft van bacon. Het glutaminezuur waar kombu rijk aan is, geeft de kombu deze karakteristieke smaak.
door Ronnie de Winter 31 dec., 2023
Inmiddels liggen er weer winterwortels van de nieuwe oogst in de schappen van de winkel. De winterwortel is bij uitstek geschikt voor een winterse soep. Bekend natuurlijk in de erwtensoep, maar ook in combinatie met linzen en paprika is een heerlijke goed vullende soep te maken. Serveer een groene salade vooraf om de de spijsvertering vast in gang te zetten en om de maaltijd compleet te maken.
door Ronnie de Winter 03 dec., 2023
De yacon komt oorspronkelijke uit het Andesgebergte en is familie van de aardpeer en de schorseneer. Het is een wortelgewas en je vindt hem in biologische winkels. Zijn uiterlijk lijkt wel wat van die van de zoete aardappel maar qua smaak en structuur heeft hij veel meer weg van een appel. Yacon is vooral een verfrissende knol. Hij geeft niet veel energie in de vorm van koolhydraten, eiwitten of vetten. Maar hij geeft wel een verzadigd gevoel. Ideaal dus wanneer je veel zittend werk hebt, ietwat gewicht kwijt wilt en trek hebt.
door Ronnie de Winter 05 nov., 2023
Inmiddels liggen er weer winterwortels van de nieuwe oogst in de schappen van de winkel. De winterwortel is bij uitstek geschikt voor een winterse stoofpot. Bekend natuurlijk van de hutspot, maar ook in combinatie met een zoete bataat en kikkererwten is een heerlijke stoofschotel te maken. Serveer een groene salade vooraf om de de spijsvertering vast in gang te zetten en om de maaltijd compleet te maken.
door Ronnie de Winter 01 okt., 2023
Biologische wortels liggen in de winkel met het loof er nog aan. Kies een bos wortels waarvan het loof er fris en groen uit ziet, dan zijn de wortels vers en stevig. Verwijder thuis het loof als je de wortels nog een paar dagen wilt bewaren. Het loof droogt de wortels uit en maakt dat de wortels slap worden. Het loof kun je voor een deel gebruiken in een salade, in een pesto, in de soep of als garnering. Biologische wortels hoeven slechts schoon geborsteld te worden onder stromend water en niet geschrapt. De schil bevat vooral veel voedingstoffen, die zo beter behouden blijven. Wortels die niet biologisch geteeld zijn bevatten naast de pesticiden ook veel nitraten. Die moeten wel worden geschrapt om hiermee zoveel mogelijk gifsporen te verwijderen.
door Ronnie de Winter 25 jun., 2023
Als het warm weer is, hebben we minder zware voeding nodig. We verbruiken immers minder energie, omdat we ons lichaam niet hoeven te verwarmen. Een salade is een goede manier om ons dan te voeden. Het vormt een lichte maaltijd en je kunt voldoende groenten toevoegen om zo voldoende voedingstoffen binnen te krijgen. Een salade maak je zwaarder door er b.v. koude aardappelen aan toe te voegen, wat noten of zaden of wat meer olie.
door Ronnie de Winter 26 mrt., 2023
Pastinaak is een grote, witgele wortel die inmiddels weer goed te verkrijgen is. Vooral in de wintermaanden is hij een mooie aanvulling op onze vitaminen en mineralen voorraden. Het is een gemakkelijk te bereiden wortel, die goed smaakt bij de oranje winterwortels. Schil hem met een dunschiller en snijd het kapje er van af. Pastinaak kun je rauw geraspt in salades eten of koken en bakken. Om verkleuring te voorkomen kun je de wortel besprenkelen met citroensap. Pastinaak smaakt goed met groene kruiden als peterselie, tijm en basilicum.
door Ronnie de Winter 29 jan., 2023
Selderij is een echte smaakmaker voor veel gerechten. Hij wordt vooral veel gebruikt in soepen en rauwkost. Maar ook in een spaghetti saus is hij zeer smaakvol. Knolselderij bevat veel natrium dus het toevoegen van zout in een gerecht met knolselderij is overbodig. Knolselderij maakt een saus gevulder en geeft een lekkere bite. Knolselderij combineert goed met tomaten, spinazie, wortels, maar ook met pompoen of wit vlees. Aardappelpuree frist op met een klein beetje knolselderij erdoor.
door Ronnie de Winter 08 jan., 2023
De zoete aardappel is niet verwant aan de gewone aardappel. Het is een totaal andere plant die deze knol voortbrengt. Ook de bladeren van deze plant zijn eetbaar. De zoete aardappel behoort tot de winde- familie terwijl de gewone aardappel een nachtschade is. Je kunt dan ook het vocht waarin je de zoete aardappel kookt gebruiken. Iets wat niet aan te raden is bij de gewone aardappel vanwege het giftige solanine dat het bevat. De zoete aardappel kan je rauw eten de gewone aardappel niet. Calcium, magnesium, vitamine A en bètacaroteen zijn goed vertegenwoordigd in de zoete aardappel. Terwijl de gewone aardappel meer B-vitamines bevat. De gewone aardappel is vrij neutraal van smaak de zoete aardappel smaakt wat zoetig en wat kruidig. Hij is dan ook heel geschikt om er een zeer smakelijke soep van te maken.
Meer wortels en knollen
Share by: