Yacon, de zoete grondappel
Een verfrissende knol
De yacon komt oorspronkelijke uit het Andesgebergte en is familie van de aardpeer en de schorseneer. Het is een wortelgewas en je vindt hem in biologische winkels. Zijn uiterlijk lijkt wel wat van die van de zoete aardappel maar qua smaak en structuur heeft hij veel meer weg van een appel. Yacon is vooral een verfrissende knol. Hij geeft niet veel energie in de vorm van koolhydraten, eiwitten of vetten. Maar hij geeft wel een verzadigd gevoel. Ideaal dus wanneer je veel zittend werk hebt, ietwat gewicht kwijt wilt en trek hebt.
Yacon moes
- Week de saffraandraadjes in heel weinig warm water of wat witte wijn.
- Rooster de walnoten 5 minuten op een heel laag vuurtje.
- Was de appel en verwijder het klokhuis. Snijd hem in kleine blokjes.
- Kook de appel in heel weinig water zo dat hij net zacht wordt.
- zet dan het vuur uit.
- Schil de yacon en snijd hem in kleine blokjes.
- Roer de appel- en yaconblokjes met de saffraan door elkaar.
- Maak op smaak met peper en zout.
- Voeg eventueel nog wat witte wijn al naar gelang de dikte van het gerecht en de smaak.
- Garneer met de gehakte walnoten.
Over yacon
De yacon is een knol met een zoete smaak. Hij kan rauw, gekookt of gebakken gegeten worden. Deze knol smaakt zoet door de voedingsvezel inuline. Inuline is voedsel voor je goede darmbacteriën en je darmflora floreert bij het eten van yacon.
Doordat de yacon een lage glycemische waarde heeft verhoogt hij de bloedsuikerspiegel niet. En de knol is dan ook goed te eten voor mensen met diabetes.
Naast inuline bevat deze knol ook fructo-oligosaccharide. Deze natuurlijke suiker wordt niet opgenomen door ons lichaam en verlaat via de dikke darm en de ontlasting ons lichaam. Fructo-oligosaccharide is wel een goede vorm van probiotica en gunstig dus voor onze darmflora.
Yacon bevat maar weinig fructose en is daardoor nauwelijks belastend voor de lever. De knol bevat niet veel mineralen en vitaminen (vitamine C is nog het meest aanwezig in de knol) en bestaat voor 90 % aan vocht. De knol is caloriearm, maar werkt door de voedingsvezels wel verzadigend.
Yacon bevat veel polyfenolen en is rijk aan de antioxidant chlorogeenzuur. Chlorogeenzuur is nodig bij de biosynthese van lignine en heeft hierdoor een stabiliserende werking op de bloedsuikerspiegel na een maaltijd.
Polyfenolen zijn ontstekingsremmend en gaan kanker tegen.
De yacon is uitermate geschikt om een gerecht te zoeten. Het is lekker in rode kool, rode bieten of in een curry. Maar ook in een fruitsalade of andere salades is hij prima te verwerken. Ook verzacht de yacon met zijn zoetheid bittere smaken. Dus voor een combinatie met andijvie, witlof of spruitjes is deze knol ook zeer geschikt.
Belangrijke voedingstoffen in yacon
Gerelateerde posts:









