Peulen

Peulvruchten

door Ronnie de Winter 28 jan., 2024
Snijbonen smaken goed in een gerecht met een oosters tintje. Hoewel we dan vaak kiezen voor wat scherpere kruiden is dit gerecht heel mild van smaak. Het bonenkruid heeft een wat zoete smaak en helpt de bonen beter te verteren. In combinatie met de zoete pruimtomaatjes en de bittere smaak van de taugé smaken ze verrassend lekker. Wel wat zout en zwarte peper toevoegen anders is dit gerecht te flauw. Het hazenvlees heeft een heerlijke wildsmaak, bevat omega 3 vetzuren, eiwitten en vezels en past goed bij de snijbonen qua structuur en smaak. Een klein beetje rijst maakt dit gerecht helemaal af.
door Ronnie de Winter 19 nov., 2023
Linzen zijn bij uitstek geschikt voor het maken van soep. Doordat ze kapot koken zorgen ze voor een gebonden soep. Ze hebben maar een korte kooktijd nodig. Wanneer je de linzen van te voren 4 uur weekt in water, is de kooktijd ongeveer 10 minuten. Door de linzen in water met een beetje citroensap te weken wordt niet alleen de kooktijd verkort ook het merendeel van het fytinezuur wordt afgebroken. Giet na het weken het weekwater weg en spoel de linzen met koud water af.
door Ronnie de Winter 29 okt., 2023
Deze schijven vormen met een groene salade een volledige maaltijd. De schijven kun je van te voren klaar maken en in de koelkast bewaren. Ook zijn ze koud lekker te eten, maar met het kille weer van november ook heerlijk warm zo uit de oven. De basis van deze schijven is een puree gemaakt van zoete bataat, pompoen en kidneybonen. Aan gevuld met kruiden. De dikte van de puree kun je aanpassen door de hoeveelheid psyllium en boekweitvlokken. Hoe meer je hiervan toevoegt hoe dikker en compacter de puree wordt. Door de schijven in de oven te verwarmen onttrek je vocht aan de schijven waardoor ze naast lekker warm ook steviger zijn geworden.
door Ronnie de Winter 10 sep., 2023
Wanneer je geen vlees eet, is het noodzaak om veel te combineren en te variëren met andere eiwitbronnen om toch voldoende en volwaardige eiwitten binnen te krijgen. Elke maaltijd moet dan ook zeker eiwitten bevatten om hieraan te kunnen voldoen. Gedroogde soja brokken bevatten in verhouding met andere soja producten veel eiwitten wel 45 gram eiwit per 100 gram sojabrokken. Soja bevat alle essentiële eiwitten en heeft dus eigenlijk geen aanvulling nodig zoals andere peulvruchten.
door Ronnie de Winter 16 jul., 2023
Sperzieboontje zijn vers wanneer je ze breekt en ze een knapperig geluid maken. Dan zijn ze het lekkerst. Ook smaken verse peulvruchten lekkerder als je ze laat weken in schoon water. Het komt de smaak en de vertering ten goede. Aangezien je sperziebonen niet rauw kunt eten door de lectine die deze peulvrucht bevat, wordt deze peulvrucht, gekookt, gestoomd, gestoofd of geroerbakt. Lectine is een stof die de plant aanmaakt om zich te beschermen tegen insectenvraat. Voor ons is de stof niet af te breken. Ze tast de darmwand aan en geeft darmklachten. Door verhitting wordt de schadelijke werking van lectine te niet gedaan.
door Ronnie de Winter 09 apr., 2023
De Japanse soja saus (shoyu) is een hartige saus. Het geeft samen met de kruiden ( kurkuma = bitter, koriander= zoet) de zoetige snijbonen een heerlijke smaak. Je hebt maar een klein beetje nodig van deze saus en je voegt hem op het laatst toe zodat hij zijn smaak behoudt. Japanse sojasaus wordt op een traditionele manier bereid. Geweekte en gestoomde sojabonen worden met groosterde tarwe, Japanse koji, zeezout en zuiver water gefermenteerd in grote cederhouten vaten. Dit proces duurt minimaal een jaar. Daarna wordt de shoyu gepasteuriseerd. Shoyu bevat alle 5 smaken: zoet, zout, bitter, zuur en umami. Shoyu smaakt heerlijk bij verse peulvruchten en rijst.
door Ronnie de Winter 14 mei, 2023
Nu het weer weer wat warmer wordt en er veel verse groenten verkrijgbaar zijn, zullen salades weer vaker op ons menu staan. Salades vormen een heel gezond voorgerecht. Wanneer we groenten, noten, peulvruchten en olie vooraf aan de hoofdmaaltijd eten vormen ze een prachtige vezelbodem in onze maag en darmen waardoor de bloedsuikerspiegel door wat onze maaltijd het lichaam daarna aanbiedt nauwelijks schommelt. Door de vezels in de salade in combinatie met wat vet en eiwit blijven de voedingstoffen langer in de maag, wat de vertering van de eiwitten en vetten ten goede komt. Doordat de bloedsuikerspiegel stabiel blijft, zullen we ons de gehele dag door energieker voelen en meer hebben aan het gezonde voedsel wat we nuttigen. Salades kun je op veel manieren samenstellen. Kies als basis groenten, noten en een dressing waarin olie, citroensap of appelciderazijn en een klein beetje zout verwerkt is. Voor de smaak kun je een klein beetje vers of gedroogd fruit toevoegen, maar vooral niet teveel. Want dan gaat h
door Ronnie de Winter 19 feb., 2023
Mungbonen vallen onder de peulvruchten en zijn heel eiwitrijk. Ze worden veel in Zuidoost Azië gegeten en in India zijn ze heel erg populair. De boontjes zijn heel eiwitrijk (maar liefst 24 %) en net als linzen goed verteerbaar. De bereidingstijd, zeker bij vooraf weken, is aanzienlijk korter dan die van gedroogde bruine, witte en andere bonen. De bonen bevatten veel vezels en en naar verhouding weinig calorieën. De mungboon is groen van kleur en is langwerpig van vorm. Na de weektijd van 4 uur (langer kan ook zoals b.v. een nacht) ligt de kooktijd tussen de 25 en 30 minuten. Door het weken gaat de boon zwellen en kan ook ontkiemen. Gaan de boontjes ontkiemen dan neemt de voedingswaarde aanzienlijk toe. Als je ze verder laat spruiten, nemen de voedingswaarden nog meer toe en ontstaat er taugé . De smaak van de mungboon komt wat overeen met die van linzen.
door Ronnie de Winter 12 feb., 2023
Gedroogde peulvruchten zijn uitstekende voedingsmiddelen om bloedsuikerspiegelingen te voorkomen. Ze geven namelijk een langdurig gevoel van verzadiging en geven hun energie (omgezette suikers) langzaam af aan het bloed. Peulvruchten bevatten speciale koolhydraten de zgn. oligosachariden. Dit is een resistent zetmeel. Resistent zetmeel heeft een gunstige werking op de darmflora. Ze zijn voedsel voor de goede bacteriën en deze nemen daardoor in aantal toe. De slechte ziekmakende bacteriën nemen hierdoor af. Zo verbeteren ze onze darmflora en daarmee ons immuunsysteem. Gedroogde peulvruchten moet je voordat je ze kookt weken. Dat scheelt veel kooktijd en de peulvruchten worden zo beter verteerbaar. De kruiden salie, dille, venkelzaad, laurierblad, tijm en rozemarijn zorgen ook voor een betere vertering en niet te vergeten een beetje citroensap. Hoe ouder de peulvruchten zijn hoe langer de weektijd is.
Meer peulen
Share by: