Gele linzen soep
Licht verteerbaar en toch goed vullend!
Linzen zijn bij uitstek geschikt voor het maken van soep. Doordat ze kapot koken zorgen ze voor een gebonden soep. Ze hebben maar een korte kooktijd nodig. Wanneer je de linzen van te voren 4 uur weekt in water, is de kooktijd ongeveer 10 minuten.
Door de linzen in water met een beetje citroensap te weken wordt niet alleen de kooktijd verkort ook het merendeel van het fytinezuur wordt afgebroken. Giet na het weken het weekwater weg en spoel de linzen met koud water af.
Door het hoge gehalte aan fytinezuur zijn linzen en andere peulvruchten erg verzurend voor je lichaam. Het lichaam verbruikt veel belangrijk mineralen om het fytinezuur af te kunnen breken. Hiermee gaan er veel mineralen voor opname in je lichaam verloren. Fytinezuur zit ook in chocola, cacao, granen, brood. We krijgen over het algemeen hier veel van binnen door de samenstelling van onze maaltijden. Door linzen te weken in lauw water breekt het fytinezuur voor een groot deel af.
Door wat citroensap aan het weekwater toe te voegen , wordt de afbraak van fytinezuur verhoogd.
Gele linzen soep
- 80 gram gele linzen
- 60 gram volkoren basmati rijst
- 1 ui
- 2- 3 shiitake
- 1/2 knolselderij
- 1 courgette
- 3 tomaten
- 1 wortelpeterselie
- extra vierge kokosolie
- 1 groente bouillonblokje
- 1 laurierblaadje
- 1 tl kurkuma
- 1 tl komijnzaadjes
- 1/4 tl venkelzaad
- zwarte peper
- Week de linzen en de rijst 4 uur in water met citroensap.
- Giet de linzen en de rijst in een zeef en spoel ze goed af met schoon water.
- Doe de linzen en de rijst in een pan en voeg en 500 ml water bij.
- Kook de linzen en de rijst in 10 minuten gaar.
- Pureer de soep.
- Pel de ui en snijd hem in kleine stukjes.
- Schil de knolselderij en de wortelpeterselie en snijd ze in blokjes.
- Snijd de shiitake in blokjes.
- Was de tomaten en de courgette en snijd ze in blokjes.
- Verwarm de kokosolie in een grote pan.
- Rooster hierin het komijn- en venkelzaad met de ui.
- Voeg alle gesneden groenten toe en roer goed door.
- Voeg het groente bouillonblokjes toe en een beetje water en roer alles goed door.
- Voeg alle kruiden toe en de gepureerde linzen/rijst soep.
- Roer alles goed door en breng het aan de kook.
- Laat het zachtjes pruttelen ( ca. 5 - 10 minuten) tot alle groenten gaar zijn.
- Maak op smaak met zwarte peper.
Over gele linzen
Linzen behoren tot de vlinderbloem-familie. Het zijn kleine peulvruchten en vormen een goede vleesvervanger in combinatie met granen. Peulvruchten zijn duurzamer dan vlees en de opbrengst per oppervlakte grond is vele malen groter. Maar ook in het transport, opslag en verwerking zijn peulvruchten duurzamer.
Gedroogde linzen blijven jaren goed. Er zijn veel verschillende soorten linzen. De gele en de rode linzen zijn, doordat ze gespleten en ontveld zijn gemakkelijk te verteren en kosten weinig tijd om te bereiden. Ze smaken heel lekker in combinatie met rijst en specerijen.
De specerijen gebruik ik om de vertering nog beter te maken en om smaak en kleur toe te voegen.
Zo geeft kurkuma een prachtige gele kleur aan de linzen. En in combinatie met zwarte peper wat het gerecht wat pittiger maakt, wordt kurkuma beter door ons lichaam opgenomen. Kurkuma ondersteunt de werking van de lever.
De gele en rode linzen behouden door het koken niet hun vorm. Ze gaan kapot en worden papperig.
Gele en rode linzen vormen een goede en gemakkelijke basis voor soep. Als je de linzen ongeveer 10 minuten gekookt hebt, voeg je allerlei fijngesneden groenten toe en eventueel wat gegaarde rijst of noedels met een korte kooktijd. Laat de soep dan nog ca 5 minuten pruttelen en je hebt een volwaardige maaltijd.
Linzen bevatten eiwitten,koolhydraten en veel vezels. De koolhydraten zijn complexe koolhydraten en verhogen niet de bloedsuikerspiegel Ze geven tijdens de vertering langzaam hun suikers af aan het bloed. Ze zijn een goede energieleverancier. Een deel van de koolhydraten in de linzen is resistent zetmeel. Dit vormt een prebiotica voor onze darmflora en houdt daarmee darmontstekingen, overgewicht, kanker en diabetes op afstand.
Linzen zijn rijk aan magnesium en verminderen vermoeidheid.
Ze bevatten nog veel meer goede voedingstoffen (zie tabel hieronder) maar ze hebben zoals elk voedingsmiddel ook een nadeel. Ze bevatten veel purines. Voor mensen met gewrichtsproblemen zoals jicht en artritis doen er goed aan niet te veel linzen in één keer te eten.
Linzen bevatten B- vitamines, (waaronder foliumzuur), vitamine E, de mineralen magnesium, zink, ijzer, mangaan, molybdeen en koper en verschillende antioxidanten.
Belangrijke voedingstoffen in linzen
Gerelateerde posts:









