Stengel groenten

Stengel groenten

door Ronnie de Winter 07 jan., 2024
Prei werd duizenden jaren geleden al door de Egyptenaren, de Romeinen en de Grieken verbouwd en gebruikt om zijn geneeskrachtige eigenschappen. De prei zoals wij die kennen, is ontstaan uit deze oorspronkelijke plant. Deze prei heeft een kleine verdikking aan de onderkant met een witte langere stengel met daaraan de groene bladeren. Hoewel het witte gedeelte van de stengel de lekkerste smaak heeft en minder hard is, bevat het blad de meeste voedingstoffen. In de winter en in het voorjaar is prei volop te koop en niet duur.
door Ronnie de Winter 11 jun., 2023
In de maanden mei en juni zijn de asperges volop te koop. Het is een dure groente, maar zit dan ook bomvol goede voedingstoffen. Kies asperges met dichte punten en een niet al te harde onderkant. De onderkant bevat veel saponine. Een stof die kanker tegen gaat. Als de onderkant niet al te hard is kan deze ook gekookt en gegeten worden. De punten van asperges zijn sneller gaar dan de onderkanten. Heb je geen asperge-pan dan kun je ervoor kiezen de punten van de asperges af te snijden en deze pas op het laatst van de kooktijd toe te voegen. Zo worden deze punt niet slap gekookt en zijn ze erg lekker.
door Ronnie de Winter 06 feb., 2022
De basisingrediënten voor deze soep vormen gele linzen en een beetje extra vierge olijfolie. Deze ingrediënten leveren de macronutriënten: eiwitten, koolhydraten en vetten. De groenten en de kruiden vullen dit aan met de micronutriënten: mineralen, vitaminen en fytonutriënten. Om de basis soep een mediterrane smaak te geven worden de tomaten, tomatenpuree, oregano, basilicum en tijm toegevoegd en wordt olijfolie gebruikt i.p.v. kokosolie.
door Ronnie de Winter 30 jan., 2022
Soep is een gemakkelijke en gezonde manier om snel een groentengerecht op tafel te zetten. Om zo'n soep te binden zijn gele linzen een prachtige basis. In combinatie met rijst voorzien ze ons van volwaardige eiwitten en bezitten ze ook koolhydraten voor energie. Om een Oosters tintje aan de soep te geven heb ik gekozen voor een klein beetje kokosolie in combinatie met kokosrasp. Kokosrasp geeft naast vet ook vezels waardoor de soep vullend wordt. Alle groenten en de kruiden die in de soep verwerkt worden geven vezels, vitaminen, mineralen, antioxidanten en andere fytonutriënten. De soep wordt hiermee een volledige maaltijd. De stengel van de broccoli is wat vezelig van structuur en heeft wat meer gaartijd nodig. Ook de pastinaak vraagt een wat langer kooktijd dan de andere groenten. Die gaan dan ook als eerste in de soep. De Chinese kool en prei blijven lekker knapperig als je die pas op het laatst toevoegt aan de soep.
door Ronnie de Winter 23 jan., 2022
Prei werd duizenden jaren geleden al door de Egyptenaren, de Romeinen en de Grieken verbouwd en gebruikt om zijn geneeskrachtige eigenschappen. De prei zoals wij die kennen, is ontstaan uit deze oorspronkelijke plant. Deze prei heeft een kleine verdikking aan de onderkant met een witte langere stengel met daaraan de groene bladeren. Hoewel het witte gedeelte van de stengel de lekkerste smaak heeft en minder hard is, bevat het blad de meeste voedingstoffen.
door Ronnie de Winter 09 jan., 2022
In de zomermaanden is het lekker om koolrabi rauw in een salade te eten. Dan is hij heerlijk knapperig en fris. Deze knapperigheid kunnen we in de wintermaanden behouden door de koolrabi wel warm te eten, maar niet te lang te koken of te smoren.
door Ronnie de Winter 19 dec., 2021
Een heerlijke soep voor de lunch in koude dagen. Een snelle en gemakkelijker manier om meer groenten te eten. Groenten en kruiden geven ons lichaam vitaminen, mineralen en vooral fytonutriënten. Hiermee houden we onze weerstand en energieniveau op peil. Groenten en kruiden zijn goed voor onze spijsvertering waardoor voedingstoffen beter en effectiever worden opgenomen. Voor deze soep vormen linzen de basis. Linzen leveren eiwitten en mineralen en aangevuld met wat brood of granen en groenten wordt deze soep een maaltijd waardig.
door Ronnie de Winter 23 mei, 2021
Deze oxaalzuur rijke groente die we vaak als bijgerecht serveren, heeft ons meer te bieden dan we in eerste instantie zouden denken. Rabarber reinigt de lever, is maagversterkend en door zijn krachtige oxidanten ontstekingsremmend. Combineer rabarber met calciumrijke voeding, zodat het lichaam het oxaalzuur gemakkelijke kan neutraliseren.
door Ronnie de Winter 18 apr., 2021
Bleekselderij en knolselderij stammen af van dezelfde wilde selderijplant. Bleekselderij is verder gecultiveerd om zijn geribbelde stelen en knolselderij om de knol. Deze gezonde groente wordt al sinds jaar en dag ingezet vanwege zijn geneeskrachtige eigenschappen: om koorts te verlagen, om maagpijn te verzachten, voor de vitaliteit, tegen scheurbuik.
door Ronnie de Winter 01 nov., 2020
Selderij is, als kruid, knol of stengel, goed voor onze gezondheid. Het blad selderij gebruiken we meestal in de groentensoep, de knolselderij kennen we van de erwtensoep en van de bleekselderij gebruiken we de stengels rauw als snack of in een salade. De verschillende soorten selderij geven vooral smaak aan een gerecht. Maar ze bevatten ook veel voedingstoffen.
Show More
Share by: