prei met zuurkool
voor de koude wintermaanden!
Prei werd duizenden jaren geleden al door de Egyptenaren, de Romeinen en de Grieken verbouwd en gebruikt om zijn geneeskrachtige eigenschappen. De prei zoals wij die kennen, is ontstaan uit deze oorspronkelijke plant. Deze prei heeft een kleine verdikking aan de onderkant met een witte langere stengel met daaraan de groene bladeren. Hoewel het witte gedeelte van de stengel de lekkerste smaak heeft en minder hard is, bevat het blad de meeste voedingstoffen.
In de winter en in het voorjaar is prei volop te koop en niet duur.
Prei met zuurkool
- 1 dunne prei
- 1zoete bataat
- 2 middelgrote aardappelen
- 1/2 pakje zuurkool
- 200 gram tempé
- 2 tl sambal oelek
- soyu saus
- ketjap manis
- kokosolie
- Schil de aardappels en de bataat en snijd ze in stukken
- Kook ze in weinig water gaar en pureer ze grof.
- Roer de uitgelekte zuurkool hier doorheen.
- Maak de prei schoon en snijd ze in dunne reepjes.
- Snijd de tempé in dunne reepjes.
- Verwarm de kokosolie in de koekenpan.
- Bak hierin de reepjes tempé tot ze wat krokant beginnen te worden.
- Voeg dan de soyu saus, sambal oelek en ketjap manis naar smaak toe.
- Roer goed door.
- Verwarm de rest van de kokosolie in een andere koekenpan en roerbak hierin de prei.
- Voeg de gebakken prei toe aan de puree en roer goed door.
- Dien het op en serveer de reepjes tempé erbij.
Over prei
Prei heeft geneeskrachtige eigenschappen tegen kanker, vooral maag- en darmkanker. Een van deze stoffen die daar juist verantwoordelijk voor is, zit met name in het groene deel van de prei.
Prei heeft een mildere smaak dan zijn familieleden de ui en de knoflook, maar net als zijn familieleden bevat prei zwavel. Zwavel heeft een goede invloed op de werking van de lever en op het cholesterolgehalte in het bloed.
Prei heeft vochtafdrijvende eigenschappen en werkt laxerend.
Prei bevat provitamine A, vitamine C, B11 en K en de mineralen kalium, natrium, calcium, magnesium, ijzer, koper, zink, selenium en mangaan.
Foliumzuur ( vitamine B11) is nodig voor de productie van hemoglobine en kalium verbetert de nierfunctie. Samen met zijn vochtafdrijvende werking helpt prei tegen aandoeningen als jicht en nierstenen. Het eten van prei helpt ook tegen keelpijn.
Het groene deel van de prei bevat de meeste voedingstoffen. Het is onder meer rijk aan antioxidanten en vezels.
Prei wordt veel verwerkt in soep. In soep is hij een uitstekende vochtafdrijver. Maar je kunt prei ook rauw in dunnen ringetjes gesneden verwerken in een salade. De smaak van prei gaat goed samen met vis of kip.
Belangrijke voedingstoffen in prei
Gerelateerde posts:









