Bittere groenten

Bittere groenten

door Ronnie de Winter 24 dec., 2023
Citroentijm smaakt heerlijk bij witlof. Het is een kruid met antibacteriële eigenschappen. En ideaal om in een gerecht te verwerken die je wat langer van te voren al klaarmaakt of voorbereid. Tijm gaat luchtweginfecties tegen en heeft een ontstekingsremmende werking. In combinatie met appel en witlof vormt tijm een prachtige aanvulling. Biologisch dynamische witlof heeft nog zijn bittere smaak. Biologisch (dynamisch) geteelde voedingsmiddelen hebben hogere concentraties fytonutrïenten (de hoofdgroepen zijn: polyfenolen, terpenen, zwavelverbindingen en saponinen) dan niet biologische geteelde producten. Vooral groenten met bittere en scherpe smaken bevatten veel fytonutrïenten. Deze fytonutrïenten beschermen ons tegen ziekten zoals dementie, kanker en hart en vaatziekten. Ze werken als antioxidanten maar hebben ook eigenschappen die de groenten hun specifiek smaak en kleur geven. Bittere groenten stimuleren o.a. door hun fytonutrïenten de lever om gifstoffen uit te scheiden.
door Ronnie de Winter 26 nov., 2023
Een hartige taart is zowel warm als koud lekker. Met de kille dagen van november gaat de voorkeur uit naar een warme taart, maar in de zomer kan deze taart goed koud geserveerd worden. De bittere smaak van de spruitjes wordt door de pompoen verzacht. De geiten fêta, de eieren en de walnoten vormen de eiwit- en vetbronnen in dit gerecht wat voor de rest uit groenten bestaat. Het boekweitmeel voegen we toe om het geheel goed te binden zodat de taart niet uit elkaar valt. Je kunt ervoor kiezen de taart in een taartvorm in de oven te bakken op lage temperaturen ( 150 graden) of in een koeken ( hapjes) pan op het vuur zachtjes laten garen. In een pan is de taart sneller klaar, maar kun je hem minder goed in punten verdelen.
door Ronnie de Winter 22 okt., 2023
Wanneer je de andijvie rauw eet zoals in een salade, heb je minder van deze groente nodig dan dat je de andijvie kookt, roerbakt of als stamppot verwerkt. Een halve krop is voor twee personen meer dan genoeg. Om de bittere smaak van de andijvie wat af te zwakken is in deze salade gekozen voor de toevoeging van een gegrilde paprika. Paprika is van zichzelf al enigszins zoet maar door hem te grillen wordt hij nog veel zoeter en zachter van smaak. De hoeveelheid stevia die je toevoegt is afhankelijk van hoe zoet de paprika is geworden. Zongedroogde tomaatjes zijn van zich zelf zout, zodat je in de dressing minder zout kan toevoegen. De olie, het citroensap en het zout zijn nodig in een dressing om rauwe groenten beter te kunnen verteren.
door Ronnie de Winter 04 jun., 2023
Zuivel vormt een mooie aanvulling op onze eiwit inname. Zeker wanneer we minder of geen vlees eten. Dierlijke eiwitten zijn gemakkelijker op te nemen door ons lichaam dan plantaardige. Als we ouder worden kan het dan ook belangrijk zijn dierlijke eiwitten toe te voegen aan ons menu. Eiwitten uit Griekse yoghurt of yoghurt hangop zijn gemakkelijk te verteren door het fermentatieproces. Dit proces zorgt er ook voor dat de yoghurt zijn, voor onze darmflora, gunstige bacteriën verkrijgt.
door Ronnie de Winter 30 okt., 2022
Spruitjes zijn heel gezond en bevatten veel vitamine C en K. Ze zijn snel gaar. Ideaal wanneer je weinig tijd hebt en toch graag gezond wilt eten. Het recept hieronder is gemakkelijk, snel en gezond. Zowel de spruitjes, de portobello en de tofu zorgen voor eiwitten, koolhydraten, vitaminen, mineralen, antioxidanten en vezels. De zoete bataat zorgt ook voor koolhydraten en vezels en bevat nog andere aanvullende fytonutiënten. Een klein beetje extra vierge olijfolie zorgt ervoor dat de in vet op losbare vitaminen beter worden opgenomen en de eiwitten beter verteerd kunnen worden.
door Ronnie de Winter 11 sep., 2022
Krulandijvie, ook wel frisé andijvie genoemd heeft een wat meer uitgesproken smaak dan gewone andijvie. De bladeren zijn dunner, gekruld en ingesneden en hebben een fijnere structuur dan die van gewone andijvie. Aan de buitenkant zijn de bladeren groen en naarmate je meer naar het hart van de krop gaat, worden ze lichtgroen, geel en uiteindelijk wit van kleur. Het donkergroene gedeelte bevat de meeste voedingstoffen.
door Ronnie de Winter 10 jul., 2022
Groenlof, ook wel suikerbrood genoemd is een wat bittere groente die knapperig is en het heel goed doet in een salade. Maar de grote bladeren zijn ook heel geschikt om er verschillende groenten op te serveren. Juist doordat de bladeren zo groot zijn en lekker knapperig kunnen deze groenten ook warm zijn. Door aan de verschillende groenten ook een wat zoeter groente toe te voegen zoals b.v. zoete aardappel, maak je de bittere smaak van de groenlof balderen wat zachter.
door Ronnie de Winter 24 apr., 2022
Vele kruiden en bladeren van planten kun je vers uit je tuintje halen. Laat hiervoor de paardenbloemen, brandnetels, bosviooltjes en zuring staan. Ze zaaien zich vanzelf uit. Krijg je teveel plantjes dan zijn ze gemakkelijk weer te verwijderen. Naast dat ze te gebruiken zijn voor een heerlijk wildsla, fleuren ze ook de tuin op, met hun bonte blad of kleurige bloemetjes.
door Ronnie de Winter 03 apr., 2022
Andijvie is een groente die net zoals bietjes, spinazie en postelein oxaalzuur bevat. Op dit moment zijn deze groenten volop te koop en niet duur, maar door de hoeveelheid oxaalzuur niet geschikt om meerdere keren in de week te eten. Om het oxaalzuur te neutraliseren wordt er als eiwitbron bij de roergebakken andijvie en deze lekkere postelein salade met sesamzaad een zachte geitenkaas geserveerd. Geitenkaas bevat veel calcium zodat het oxaalzuur gebonden wordt en het lichaam verlaat zonder onze eigen mineralen voorraad aan te spreken. Hoewel sesamzaad en andere noten in mindere mate oxaalzuur bevatten zijn ze ook mineralenrijk en kunnen zij het oxaalzuur binden. De zoete bataat en aardappels verachten de bittere smaak van andijvie wat en maken de maaltijd compleet.
Meer bittere groenten
Share by: