Koolsoorten

Koolsoorten

door Ronnie de Winter 07 apr., 2024
Rode kool kun je lang bewaren. Hij blijft wel drie weken goed in de groentela van de koelkast. Is de kool eenmaal aangesneden dan is hij veel korter houdbaar. Slechts een dag of drie. Gebruik je niet de hele kool in één keer, dan is het een idee om de bladeren eraf te pellen en deze te snijden. De rest van de kool blijft zo gesloten. Snijd van het onderste gedeelte een schijfje af en bewaar het restant van de kool dan in de groentela van de koelkast. Hij blijft dan zeker nog twee tot drie weken goed. Om rode kool te kunnen roerbakken snijd je de bladeren in heel dunne reepjes. De dikke nerven van de bladeren verwijder je. Deze hebben meer tijd nodig om te garen en zijn dus niet geschikt om te roerbakken. Het voordeel van roerbakken is dat de kool maar korte tijd verhit wordt waardoor vooral de fytonutriënten, de B en C vitaminen zo min mogelijk verloren gaan.
door Ronnie de Winter 31 mrt., 2024
Een feestelijke koolsoort, die vraagt om maar een klein beetje aankleding. Het is een koolsoort die het uitermate goed doet als ovenschotel. De roosjes zijn snel gaar. Je kunt ze even voorkoken maar ze zijn ook goed in de oven op de bakplaat te roosteren. Kan je niet zo goed tegen kool, probeer dan een schijfje citroen of wat citroensap mee te koken. Dat wordt ook deze kool nog beter verteerbaar.
door Ronnie de Winter 28 jan., 2024
Gebruik in dit recept de zuurkool rauw. Zuurkool zit bomvol goede voedingstoffen en door de zuurkool rauw te eten profiteer je nog meer van de goede bacteriën die zuurkool bevat. De zoete aardappel en de pastinaak verzachten de zure smaak van de zuurkool. Gebruik dus ook het vocht van de zuurkool die nog vol goede bacteriën zitten, want dat komt je darmflora ten goede. Dit recept is heel gemakkelijk en supersnel klaar. Zo heb je op drukke dagen snel een warme, gezonde en lekkere maaltijd.
door Ronnie de Winter 30 jul., 2023
De mens voedt zich al eeuwen lang met graan. Dat is niet zo verwonderlijk want de graankorrel bevat eiwitten, vet, koolhydraten vitaminen, mineralen en fytonutriënten. Graan geeft veel energie, brengt het lichaam in balans en is gemakkelijk te combineren met andere voedingsmiddelen. Haver valt onder de hoogwaardige granen. Het beste van haver verkrijg je door volle graan korrels te koken. Haver heeft een vrij korte kooktijd en is een gemakkelijk glutenvrij graan.
door Ronnie de Winter 25 jun., 2023
Als het warm weer is, hebben we minder zware voeding nodig. We verbruiken immers minder energie, omdat we ons lichaam niet hoeven te verwarmen. Een salade is een goede manier om ons dan te voeden. Het vormt een lichte maaltijd en je kunt voldoende groenten toevoegen om zo voldoende voedingstoffen binnen te krijgen. Een salade maak je zwaarder door er b.v. koude aardappelen aan toe te voegen, wat noten of zaden of wat meer olie.
door Ronnie de Winter 18 jun., 2023
Heb je wat zuurkool over of is een pakje zuurkool te veel voor twee personen, bewaar dan wat over is in de koelkast in een afgesloten bakje en maak er de volgende dag deze heerlijk salade van. Bomvol goede voedingstoffen want door de zuurkool rauw te eten profiteer je nog meer van de goede bacteriën die zuurkool bevat. Let wel op dat je niet al te veel zoete ingrediënten toevoegt (het bevat allemaal suikers) om de smaak wat minder zuur te maken. Vind je het te zuur laat dan de zuurkool uitlekken en gebruik het sap van de zuurkool niet in de salade. Als alternatief voor zoete ingrediënten kun je een klein beetje groene stevia gebruiken. Deze geeft ook een zoete smaak zonder suikers toe te voegen.
door Ronnie de Winter 16 apr., 2023
Broccoli is een uitermate gezonde groente. Ik vind hem echter niet zo lekker en krijg er vaak een opgeblazen gevoel van. De oorzaak zijn de stugge vezels met name van de steel. Ik heb er iets op gevonden zodat ik toch deze groente met smaak eet zonder klachten.
door Ronnie de Winter 02 apr., 2023
Bloemkool kent tegenwoordig steeds meer variaties. Zo zijn er inmiddels ook paarse bloemkolen te verkrijgen en Spaanse die groen van kleur is. Leuk om deze variëteiten te combineren. In deze stamppot is alleen de witte bloemkool gebruikt. Vroeger werd bloemkool vaak een half uur gekookt. Ze is dan zo gaar dat ze gemakkelijk te prakken is. Echter ook vele waardevolle stoffen zijn in het lange kookproces verloren gegaan. Houd je van een stevige bite dan is 5 minuten koken meer dan voldoende. Om een stamppot te maken van de bloemkool kook je de roosjes iets langer 10 minuten ongeveer. Helemaal fijn prakken lukt dan niet, maar wat grover gaat prima.
door Ronnie de Winter 22 jan., 2023
Boerenkoolstamppot wordt lekker door het toevoegen van de rookworst. Die geeft de stamppot zijn smaak! Wil je liever geen vlees eten dan kun je kiezen voor een vegetarische rookworst, maar ook champignons en kaas zijn goede alternatieven om de stamppot meer smaak te geven. Wil je nog wat meer bite voeg dan nog wat cashewnoten toe. En heb je moeite met de vertering van koolsoorten voeg een klein schijfje citroen toe bij het koken of roerbakken van de kool. Je verteringsstelsel zal er blij mee zijn!
Meer koolsoorten
Share by: