Fruit

Fruit

door Ronnie de Winter 21 apr., 2024
Het hele jaar door vinden we appels in de winkel. Er zijn veel verschillende soorten waarvan de Elstar de Jona gold, Golden Delicious en de Cox de bekendsten zijn. De appels worden op het eind van de zomer of in de herfst geoogst en opgeslagen in koelhuizen. In deze koelhuizen wordt bijna alle aanwezige zuurstof verwijderd, waardoor de appels lang houdbaar zijn. De beste appel is stevig met een gladde schil. Appels kun je op kamertemperatuur bewaren. Wil je ze langer bewaren dan kun je ze het beste in de koelkast of kelder bewaren. De meeste antioxidanten zitten in de schil van de appel. Hoe roder de appel hoe meer antioxidanten de schil bevat.
door Ronnie de Winter 21 jan., 2024
In de winter zijn er volop sinaasappels te verkrijgen. Ze zijn dan ook in dit seizoen één van de belangrijkste bronnen van vitamine C. Hoewel het eten van sinaasappels niet kan voorkomen dat je verkouden wordt, kan het er wel voor zorgen dat de verkoudheid korter duurt en de klachten minder erg zijn. Het eten van sinaasappels is vooral effectief bij het tegengaan van virale infecties. Hoewel men altijd dacht dat je sinaasappels of het geperste sap ervan direct na he pellen of persen moet eten of drinken om zoveel mogelijk voedingstoffen te behouden, is uit studies gebleken dat het gehalte aan vitamine C maar heel weinig verminderd een dag na het persen of pellen. Het gehalte aan vitamine C bleek tussen de 3 de en de 5 de da zelfs weer gestegen te zijn boven het oorspronkelijke niveau. Dit heeft te maken met het rijpingsproces in de cellen.
door Ronnie de Winter 17 dec., 2023
Cranberry's hebben een zure smaak en combineren goed met eiwitrijke voeding. Het zuur van de cranberry's helpt bij de vertering van eiwitten en vet. Door ze te combineren met de zoete smaak van de yacon is geen toevoeging van suiker of andere zoetstoffen nodig. Cranberry's zijn ontstekingsremmend. En de yacon bevat veel inuline, een vezel met een zoete smaak die erg goed is voor je darmen.
door Ronnie de Winter 06 aug., 2023
Een gedroogde vijg is een heerlijk zoete vrucht, die je al snel energie geeft. Door zijn grote hoeveelheid vezels en fructose blijft de bloedsuikerspiegel in balans. Fructose wordt door de lever direct omgezet en de vezels zorgen dat de suikers langzaam in de bloedbaan opgenomen warden. Maar let wel op, bij een te groot aanbod van fructose in één keer zet de lever de fructose voor een deel om naar cholesterol, wat tot leververvetting kan leiden. De pectine, een vezel die goed vertegenwoordigt is in de vijg, biedt het lichaam bescherming tegen vrije radicalen. Vijgen worden vaak verwerkt bij eiwitrijke producten. De vijg versnelt de vertering van eiwitten waardoor er sneller energie vrijkomt en de concentratie versterkt wordt.
door Ronnie de Winter 21 mei, 2023
Het ontbijt vormt het begin van de dag wat eten betreft. Ik ben gewend fruit en een groentesapje te nemen als ontbijt en dat beviel me altijd heel erg goed. Na het ontbijt doe ik 45 minuten yoga en de beweging na het fruit-groentensap ontbijt zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel redelijk in balans blijft. Na de yoga kleed ik mij aan en dan neem ik een "tweede ontbijt". Dit tweede ontbijt bestaat uit havermoutpap met noten, zaden wat kokosvlokken, lijnzaadolie en een paar goij bessen en de kruiden saffraan, kaneel, kardamon en kruidnagel. Door de havermoutpap "aan te kleden" blijft de bloedsuikerspiegel ook redelijk in balans. Aangezien ik 's morgens het liefst fysiek bezig ben, vlakt de beweging ook nog eens de bloedsuikerspiegel af. Het nadeel van een dubbel ontbijt is
door Ronnie de Winter 26 feb., 2023
e belangrijkste stof in ananas die veel voor onze gezondheid kan betekenen, is het enzym bromelaïne. Bromelaïne zit zowel in de vrucht (vooral in de stevige kern, snijd die dan ook niet weg) alsook in de steel en de bladeren. Dit enzym verbetert de afbraak van eiwitten uit ons voedsel. Als we ananas eten bij een eiwitrijk gerecht zoals b.v. een stukje vlees of gedroogde peulvruchten worden de eiwitten uit deze gerechten beter verteert.
door Ronnie de Winter 01 jan., 2023
De granaatappel ziet er aan de buitenkant niet zo aantrekkelijk uit. Maar de zaden met vruchtvlees die verborgen zitten tussen de vliezen wanneer je de graanappel doormidden snijdt, zijn prachtige van kleur en heerlijk van smaak. Rol, voordat je de granaatappel door snijdt, een paar keer over een glad oppervlak. De zaden worden hierdoor al een beetje losgemaakt. Snijdt dan de granaatappel in parten en duw de schil iets naar achter en schep met een theelepel of duw met je vingers de zaden eruit. Als de granaatappel goed rijp is gaat dat heel gemakkelijk.
door Ronnie de Winter 27 nov., 2022
Banaan wordt veelal als eerste fruithapje aan baby's gegeven. Juist omdat banaan zo licht verteerbaar is en voedzaam en dopamine bevat. De dopamine wordt door het lichaam omgezet in serotonine, ons gelukshormoon. Je baby vaart dan ook wel bij een banaan. Maar niet alleen baby's ervaren een plezierig gevoel bij het eten van banaan. Ook volwassenen voelen zich er goed bij. Ben je moe, voel je je wat depressief of heb je last van een slecht humeur, een banaan helpt. Behalve de dopamine bevat een banaan ook veel magnesium en vitamine B. Juist deze combinatie samen met de koolhydraten die een banaan bevat werkt voor de mens stimulerend zowel fysiek als psychisch.
door Ronnie de Winter 16 okt., 2022
Sinaasappels zijn heerlijk om zo uit de hand te eten, vooral in het winterseizoen als ze net geoogst zijn. Maar ook zijn ze goed te verwerken in salades of in warme gerechten. Ze geven smaak en voegen extra stoffen toe die je gezondheid ten goede komen. Als je sinaasappel in een warm gerecht gebruikt voeg ze dan pas op het laatst toe, zodat de goede stoffen zo goed bewaard blijven.
Meer fruit
Share by: