De sinaasappel
We kennen ze allemaal, maar wat weten we van deze appeltjes van oranje?
In de winter zijn er volop sinaasappels te verkrijgen. Ze zijn dan ook in dit seizoen één van de belangrijkste bronnen van vitamine C.
Hoewel het eten van sinaasappels niet kan voorkomen dat je verkouden wordt, kan het er wel voor zorgen dat de verkoudheid korter duurt en de klachten minder erg zijn. Het eten van sinaasappels is vooral effectief bij het tegengaan van virale infecties.
Hoewel men altijd dacht dat je sinaasappels of het geperste sap ervan direct na he pellen of persen moet eten of drinken om zoveel mogelijk voedingstoffen te behouden, is uit studies gebleken dat het gehalte aan vitamine C maar heel weinig verminderd een dag na het persen of pellen. Het gehalte aan vitamine C bleek tussen de 3 de en de 5 de da zelfs weer gestegen te zijn boven het oorspronkelijke niveau. Dit heeft te maken met het rijpingsproces in de cellen.
Het witte deel van de schil en de velletjes bevatten belangrijke flavonoïden. Maak je sinaasappel niet al te grondig schoon om ook profijt te hebben van deze flavonoïden. Het oranje deel van de schil smaakt bitter. Bevat ook veel antioxidanten en kan je toevoegen als een bittertje in een salade.

Salade met taugé en sinaasappel
- 1 sinaasappel
- 1 avocado
- 100 gram taugé
- 1/4 komkommer
- citroensap
- extra vierge olijfolie
- zwarte peper
- zout
- 1/2 tl mosterd
- Schil de sinaasappel, verdeel ze in partjes en snijd deze in stukjes.
- Pel de avocado, verwijder de pit en snijd het vruchtvlees in stukjes.
- Besprenkel deze met wat citroensap.
- Maak de komkommer schoon en rasp ze in dunne plakjes.
- Doe de taugé in een zeef en schenk er een liter kokend water over. Laat de taugé goed uitlekken.
- Doe de schijfjes komkommer, de stukjes avocado en de sinaasappel in een schaal
- Maak een dressing van het citroensap, de olijfolie, de mosterd, zwarte peper en zout.
- Schenk deze over de salade.
Over sinaasapppels
Sinaasappels bevatten Vitamines C, flavonoïden, carotenoïden en limonoïden. Deze stoffen zijn kankerremmend.
Limonoïden stimuleren ons immuunsysteem. De carotenoïden luteïne en zeaxanthine zijn antioxidanten die goed zijn voor onze ogen en ze beschermen tegen de negatieve effecten van straling.
Sinaasappels hebben een positieve invloed op het cholesterolgehalte en de bloedvetten en verminderen het risico op hart- en vaatziekten.
Vitamine C is ontstekingsremmend en gaat oxidatie tegen van de cellen. Vooral van die in de hersenen waardoor de kans op de ziekte van Alzheimer vermindert.
In sinaasappels zitten grote hoeveelheden citroenzuur. De zuurgraad van de urine wordt door citroenzuur verminderd en heirmee de kans op urinestenen.
Verder bevatten sinaasappels heel wat mineralen en sporenelementen zoals calcium, koper, ijzer, magnesium, fosfor, kalium, zink, koper en mangaan. Het lichaam gebruikt mineralen en sporenelementen onder meer om zuren uit het lichaam te verwijderen. Zitten er niet voldoende mineralen in de voeding dan haalt het lichaam de mineralen uit hun depots, zoals nagels, haren, botten, tanden. Deze worden dan geleidelijk steeds minder sterk en gezond waardoor klachten als botontkalking ontstaan. Verzuring van het lichaam is een proces van jaren en lijdt uiteindelijk tot allerlei klachten en veroudering.
Belangrijke voedingstoffen in sinaasappels
Gerelateerde posts:









