In de winter zijn er volop sinaasappels te verkrijgen. Ze zijn dan ook in dit seizoen één van de belangrijkste bronnen van vitamine C.
Hoewel het eten van sinaasappels niet kan voorkomen dat je verkouden wordt, kan het er wel voor zorgen dat de verkoudheid korter duurt en de klachten minder erg zijn. Het eten van sinaasappels is vooral effectief bij het tegengaan van virale infecties.
Hoewel men altijd dacht dat je sinaasappels of het geperste sap ervan direct na he pellen of persen moet eten of drinken om zoveel mogelijk voedingstoffen te behouden, is uit studies gebleken dat het gehalte aan vitamine C maar heel weinig verminderd een dag na het persen of pellen. Het gehalte aan vitamine C bleek tussen de 3 de en de 5 de da zelfs weer gestegen te zijn boven het oorspronkelijke niveau. Dit heeft te maken met het rijpingsproces in de cellen.
Het witte deel van de schil en de velletjes bevatten belangrijke flavonoïden. Maak je sinaasappel niet al te grondig schoon om ook profijt te hebben van deze flavonoïden. Het oranje deel van de schil smaakt bitter. Bevat ook veel antioxidanten en kan je toevoegen als een bittertje in een salade.
Over sinaasapppels
Sinaasappels bevatten Vitamines C, flavonoïden, carotenoïden en limonoïden. Deze stoffen zijn kankerremmend.
Limonoïden stimuleren ons immuunsysteem. De carotenoïden luteïne en zeaxanthine zijn antioxidanten die goed zijn voor onze ogen en ze beschermen tegen de negatieve effecten van straling.
Sinaasappels hebben een positieve invloed op het cholesterolgehalte en de bloedvetten en verminderen het risico op hart- en vaatziekten.
Vitamine C is ontstekingsremmend en gaat oxidatie tegen van de cellen. Vooral van die in de hersenen waardoor de kans op de ziekte van Alzheimer vermindert.
In sinaasappels zitten grote hoeveelheden citroenzuur. De zuurgraad van de urine wordt door citroenzuur verminderd en heirmee de kans op urinestenen.
Verder bevatten sinaasappels heel wat mineralen en sporenelementen zoals calcium, koper, ijzer, magnesium, fosfor, kalium, zink, koper en mangaan. Het lichaam gebruikt mineralen en sporenelementen onder meer om zuren uit het lichaam te verwijderen. Zitten er niet voldoende mineralen in de voeding dan haalt het lichaam de mineralen uit hun depots, zoals nagels, haren, botten, tanden. Deze worden dan geleidelijk steeds minder sterk en gezond waardoor klachten als botontkalking ontstaan. Verzuring van het lichaam is een proces van jaren en lijdt uiteindelijk tot allerlei klachten en veroudering.
- is goed voor de ogen
- kan staar voorkomen op latere leeftijd
- heeft een antioxidant werking en ondersteunt het immuunsysteem
- is goed voor de huid
- is betrokken bij de ijzeropname
- ondersteunt de hartfuctie en het zenuwstelsel
- is nodig voor de vertering van koolhydraten en de aanmaak van maagzuur.
- heeft een positieve invloed op de schildklierfunctie
- speelt een rol bij de eiwitvertering
- voorkomt spierkramp
- zorgt voor de omzettng van tryptofaan naar serotonine
- voorkomt migraine
- verbetert de huid
- repareert spierweefsel
- is belangrijk voor de energieproductie
- cholesterolverlagend
- goed voor het zenuwstelstel
- voorkomt migraine
- is belangrijk voor een goede werking van het zenuwstelsel
- geeft energie
- helpt de lever bij de ontgifting
- is nodig voor de vertering van eiwitten en koolhydraten
- is nodig tijdens de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus
- verbetert de werking van de hersenen
- ondersteunt de functie van de lever
- is stemmings verbeterend
- ondersteund het ontgiftingsproces
- ondersteunt het immuunsysteem
- is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid
- werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen
- biedt bescherming tegen kanker
- het beschermt ons tegen infecties en virussen
- verbetert onze stessbestendigheid
- verhoogt onze vitaliteit
- belangrijke antioxidant
- zorgt ervoor dat de onverzadigde oliën niet zo snel oxideren
- ondersteunt het immuunsysteem
- is belangrijk voor de cholesterol balans
- zorgt voor een juist weefselherstel
- zorgt voor een groter zuurstof transport naar de cellen.
- is belangrijk voor de hormoonhuishouding.
- helpt tegen hart - en vaatziekten
- zorgt voor den goede bloedstolling
- ondersteunt de leverfunctie
- goed voor de botten: het slaat calcium op en houdt het vast
- voorkomt hiermee calciumafzetting in de bloedvaten
- nodig voor de botopbouw
- speelt een rol bij de informatie overdracht in de cellen
- is van belang voor de spier en zenuwfunctie
- is belangrijk voor het reguleren van de bloeddruk
- is belangrijk voor de opbouw van botten en tanden
- is betrokken bij het overbrengen van signalen van de zenuwen
- is een grondstof voor energie in de spieren
- is belangrijk voor een juiste nierwerking
- speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen
- ondersteunt de celfunctie
- vermindert vermoeidheid
- zorgt voor aanmaak van maagzuur
- is een onderdeel van de spieren
- reguleert de bloeddruk
- goed voor een normaal hartritme
- reguleert de vochthuishouding samen met Natrium
- heeft een rol bij spiersamentrekkingen
- kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen
- regeleert de zuur- base balans
- helpt bij de energieproductie
- nodig voor het zenuwstelsel en de hersenen
- is belangrijk voor de productie van celenergie
- nodig voor pigment aanmaak
- bevordert de ijzeropname
- heel belangrijk voor de opbouw van botten en weefsels
- betrokken bij heel veel processen in ons lichaam
- gaat vermoeidheid tegen
- vermindert spierkrampen
- magnesium en calcium werken met elkaar samen en moeten in balans zijn
- speelt een rol in verlaging van de bloeddruk
- het zorgt voor een betere opname van andere vitaminen en mineralen
- voorkomt galstenen
- is belangrijk voor het regelen van de bloedsuikerspiegel
- het is nodig voor een juiste werking van enzymen
- het is nodig bij de productie van het schildklierhormoon.
- speelt een rol bij de vorming van rode bloedcellen
-gaat vermoeidheid tegen
- ondersteunt de celfunctie
- helpt ons afweersysteem
- ondersteunt de koolhydratenstofwisseling
- is belangrijk voor een juiste zuurgraad in de darmen
- is nodig voor de opname van B vitaminen
- incombinatie met vitamine C werkt het ontstekingsremmend
- het voorkomt diabetes
- gaat veroudering tegen
- ontstekingsremmend
- kankerremmend
- gaan ziektes en veroudering tegen
- maken vrije radicalen onschadelijk
- cholesterol verlagend
- geeft de vrucht/groente kleur
- onstekingsremmend
- kankerwerend
- beschermt tegen hart- en vaatziekten
- werkt afweer verhogend
- wordt ook wel pro vitamine A genoemd
- antiviraal
- antioxidant
- beiden bescherming tegenlicht en straling
- leverbeschermend
- anti kanker
- antischimmel
- antibacterieel
- ontstekingswerend
- antiallergisch
- recyclen vitamine C
- zorgen voor de kleurrijke delen van de plant
- zijn belangrijk voor onze darmflora
- worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.
- door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen
- verhogen de spijsverteringssnelheid
- vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans
- helpen ontgiften
- vergroten onze weerstand
- verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen
- verlagen het cholesterolniveau.
- werken als probiotica