Kombu
Een zeewier voor een heerlijke bouillon!

Kombu wordt gebruikt in de Aziatische keuken. Het is een zeewier die oorspronkelijk uit Japan komt. Kombu behoort tot de bruinwieren.
Behalve in Japan vinden kombu ook langs de rotsachtige kusten van de Amerika en Europa. De geteelde kombu uit Japan wordt voornamelijk verbouwd op Hokkaido. kombu wordt meestal gedroogd verkocht en is dan lang houdbaar.
Kombu is een natuurlijke smaakversterker. Het heeft de umami smaak, een karakteristieke hartige smaak die wat weg heeft van bacon.
Het glutaminezuur waar kombu rijk aan is, geeft de kombu deze karakteristieke smaak.
Schorseneren soep met kombu
- 4 middelgrote aardappels
- 2 grote schorseneren
- 1 stukje kombu van 5 cm
- 1/2 bouillonblokje
- 1 laurierblaadje
- 1 portobello
- 200 gr tofu wokblokjes naturel
- zwarte peper
- Week de kombu 30 minuten in een liter water.
- Breng het water aan de kook en laat het 5 minuten pruttelen. Zet dan het vuur uit en verwijder het stukje kombu.
- Schil de aardappels en de schorseneren en snijd ze in kleine stukken.
- Doe de stukjes in een pan met een klein beetje water en breng het aan de kook.
- Voeg het halve bouillonblokje en het laurierblaadje toe en laat de soep ongeveer 10 minuten pruttelen.
- Verwijder het laurierblaadje.
- Pureer de soep.
- Voeg de kombu-bouillon toe.
- Borstel de portobello schoon en snijd hem in kleine stukjes.
- Voeg deze samen met de tofu wokblokjes toe aan de soep.
- Roer het goed door en houd de soep tegen de kook aan.
- Maak de soep op smaak met zwarte peper en serveer er geroosterd brood bij.
Over kombu
Kombu is rijk aan mineralen, vitaminen en fytonutriënten. Het bevat zelfs eiwitten. Het is een zeer goede bron van jodium.
Door kombu te verwerken in gerechten breng je op een gemakkelijke manier extra smaak en allerlei gezonde stoffen aan je voeding toe.
Op de kombu zit vaak een wit poederlaagje. Dit poederlaagje bevat o.a. het glutaminezuur. Het is een essentieel aminozuur wat helpt om de darmwand op orde te houden en indien nodig te herstellen.
Door kombu met peulvruchten mee te koken worden de peulvruchten lichter verteerbaar. Week daartoe de peulvruchten 12 uur in water. Gooi het weekwater weg, spoel de peulvruchten goed af en breng ze met vers water aan de kook. Schep dan het schuim wat tijdens het koken ontstaan af. ( dit bevat veel verontreinigingen en fytinezuur). Voeg vervolgens de kombu toe en laat het gedurende de kooktijd mee pruttelen. De peulvruchten worden zo beter verteerbaar, waardoor de voedingstoffen beter opgenomen worden, de kooktijd wordt verkort en je voegt extra voedingstoffen toe.
Je kunt kombu ook toevoegen aan het koken van granen en rijst. of een stukje toevoegen aan groentegerechten, soepen en sauzen.
Het gebruik van kombu kun je vergelijken met het toevoegen van een laurierblaadje aan een gerecht.
Kombu kun je ook gebruiken om een heerlijke bouillon te maken. Week een stukje van 5 á 6 cm kombu 30 minuten in een liter water. Breng het dan aan de kook en laat het 5 minuten zachtjes koken. Verwijder dan het stukje kombu. De bouillon kun je gebruiken om sauzen te maken, toevoegen aan soep of zo drinken.
Kombu is in combinatie met gember ook heerlijk als thee. Kook een stukje kombu en gember 45 minuten in water. Drink het eventueel met een beetje agavesiroop.
Kombu helpt het lichaam bij de vertering, het geeft een verzadigd gevoel en remt daardoor de eetlust.
De vele nutriënten in kombu zijn goed voor hart en bloedvaten. Ze gaan een hoog cholesterol en hoge bloeddruk tegen.
De vele mineralen in kombu helpen het lichaam te ontzuren.
Kombu bevat provitamine D2 wat in ons lichaam omgezet wordt in vitamine D3.
Belangrijke voedingstoffen in kombu
Gerelateerde posts:









