BETERE VERTERING

Voor een betere vertering van...

Door kruiden en specerijen toe te voegen aan je gerecht, wordt het voedsel beter en gemakkelijker verteerd. Hierdoor ontstaan er minder afvalstoffen en houd je energie over en voorkom je klachten zoals een opgeblazen buik, buikpijn, winderigheid, verstopping, oprispingen en andere spijsverteringsklachten.

Verschillende voedingsmiddelen vragen om verschillende kruiden en specerijen.
Voedingsmiddel
of functie
kruid of
specerij
Bereidingswijze of gebruik

Koolsoorten:
Rooster komijnzaad, venkelzaad en asafoetida een minuut in wat extra vierge olijfolie totdat de zaadjes gaan geuren. Voeg  de fijngesneden kool toe en roerbak dit een paar minuten mee.
Voeg dan wat citroensap en eventueel wat water of kokosroom toe en laat het gerecht nog een paar minuten stoven.
Gedroogde peulvruchten:
kruidnagel
piment
citroensap
tomaat
Rooster komijnzaad, kruidnagel of piment en een mespuntje asafoetida in wat extra vierge olijfolie totdat de specerijen gaan geuren.
Voeg dan de geweekte peulvruchten toe en het water en breng het aan de kook.
Aan het einde van de kooktijd voor je wat citroensap of wat tomatenstukjes toe.
Verse peulvruchten:
bonenkruid nootmuskaat venkelzaad citroensap
tomaat
Rooster het venkelzaad in wat extra vierge olijfolie totdat het zaad gaan geuren.
Voeg dan de verse peulvruchten toe, roer het even goed om en voeg wat water en eventueel wat bonenkruid toe.
Laat het ca. tien minuten stoven.
Aan het einde van de stooftijd voor je wat citroensap of wat tomatenstukjes toe.

Stoom de verse sperziebonen in 10 minuten gaar.
Strooi er wat  nootmuskaat over en wat extra vierge olijfolie of roomboter.

Kook de verse doperwtjes in 5 minuten gaar in een bodempje water.
Voeg wat tomaten stukje toe, een paar druppels citroensap en een beetje extra vierge olijfolie of roomboter.
Rauwkost en sla
citroensap
extra vierge olijfolie of een goede omega 3 olie zoals
zout
Maak een dressing door het citroensap en de olijfolie goed door elkaar te roeren.
Voeg dan peper en zout toe.
Schenk de dressing over de salade.
Aan de dressing kun je allerlei groene kruiden toevoegen voor meer smaak.
Je voegt zo ook extra antioxidanten en andere fytonutriënten toe.
Zwavel-houdende rauwkost:
een voedingsmiddel die rijk is aan kalium en natrium
een  vettig voedingsmiddel
Van de zoute groenten neem je dezelfde of een grotere hoeveelheid dan van de zwavelhoudende groenten. En wees ook niet te zuinig met de olie (extra vierge).

Eet je de groente gestoomd, doe er bij opdienen wat olie en wat hymalaya zout/ en of zeewiervlokken over.
Of roerbak de groenten met zeewiervlokken  in olijfolie.
Noten en zaden:

Noten en zaden worden beter verteerbaar door de 10 minuten te laten wellen in een beetje lauw water.
Of je kunt ze heel licht roosteren op een heel zacht vuurtje een paar minuten.
Aardappelen zoete bataat macaroni andere deegwaren
rijst
andere zetmeelhoudende voedingsmiddelen:
 
Zetmeelhoudende voedingsmiddelen verteren beter in combinatie met andere voedingsmiddelen als ze afgekoeld (koud) gegeten worden.

Bloedsuiker-
spiegel in
balans
kruidnagel
Voeg aan een gerecht met koolhydraten zoals rijst, granen, fruit een beetje van deze specerijen toe en je hebt minder last van bloedsuikerschommelingen.
Extra antioxidanten
oregano
marjoraan
alle groene kruiden
Voeg verse kruiden pas op het allerlaatst toe om zoveel mogelijk smaak en fytonutriënten te behouden.
Betere verbranding
Rooster de zwarte peper, de fijngesneden gember en het zwart mosterdzaad een minuut in wat extra vierge olijfolie totdat de zaadjes gaan geuren. Voeg  dan de andere ingrediënten toe.

Rustgevend
kruidnagel
piment
saffraan
Kook deze specerijen mee. Saffraan eerst 10 minuten laten weken in water of (amandel)melk.
Lever ontgifting:
Voeg kurkuma op het laatst aan een gerecht toe.
Korianderblad, net als alle verse groene kruiden pas op het laatst hakken en toevoegen.
Korianderzaad even licht roosteren in extra vierge olijfolie.

vochtafdrijven:
peterselie
vlierbloesem
lindebloesem
Hak en voeg peterselie pas op het laatst toe aan een gerecht.
Vlierbloesem en lindebloesem zijn vooral geschikt om als thee te drinken.


Fruit


Fruit passeert vrij snel de maag. Echter in in combinatie met voeding dat veel langzamer verteerd zoals b.v. vetten en eiwitten blijft het fruit te lang in de maag waardoor het gaat gisten en klachten geeft.

Vers fruit eet je dus het beste alleen en op een lege maag voor de beste vertering.

Dus op de ochtend voor het ontbijt of voor de avondmaaltijd.


Wanneer je vers fruit kort kookt ( in chutney's b.v.) of mee kookt met b.v. rode kool (appel) dan kunnen we het beter in combinatie verteren.


Gedroogd fruit verteren we beter als het 10 minuten geweld/geweekt  is in wat water.


Hoe minder suiker het fruit bevat hoe beter het te combineren is.


Aanvullende informatie voor Creatief Koken


Share by: