Bladgroenten

Bladgroenten

door Ronnie de Winter 22 okt., 2023
Wanneer je de andijvie rauw eet zoals in een salade, heb je minder van deze groente nodig dan dat je de andijvie kookt, roerbakt of als stamppot verwerkt. Een halve krop is voor twee personen meer dan genoeg. Om de bittere smaak van de andijvie wat af te zwakken is in deze salade gekozen voor de toevoeging van een gegrilde paprika. Paprika is van zichzelf al enigszins zoet maar door hem te grillen wordt hij nog veel zoeter en zachter van smaak. De hoeveelheid stevia die je toevoegt is afhankelijk van hoe zoet de paprika is geworden. Zongedroogde tomaatjes zijn van zich zelf zout, zodat je in de dressing minder zout kan toevoegen. De olie, het citroensap en het zout zijn nodig in een dressing om rauwe groenten beter te kunnen verteren.
door Ronnie de Winter 14 mei, 2023
Nu het weer weer wat warmer wordt en er veel verse groenten verkrijgbaar zijn, zullen salades weer vaker op ons menu staan. Salades vormen een heel gezond voorgerecht. Wanneer we groenten, noten, peulvruchten en olie vooraf aan de hoofdmaaltijd eten vormen ze een prachtige vezelbodem in onze maag en darmen waardoor de bloedsuikerspiegel door wat onze maaltijd het lichaam daarna aanbiedt nauwelijks schommelt. Door de vezels in de salade in combinatie met wat vet en eiwit blijven de voedingstoffen langer in de maag, wat de vertering van de eiwitten en vetten ten goede komt. Doordat de bloedsuikerspiegel stabiel blijft, zullen we ons de gehele dag door energieker voelen en meer hebben aan het gezonde voedsel wat we nuttigen. Salades kun je op veel manieren samenstellen. Kies als basis groenten, noten en een dressing waarin olie, citroensap of appelciderazijn en een klein beetje zout verwerkt is. Voor de smaak kun je een klein beetje vers of gedroogd fruit toevoegen, maar vooral niet teveel. Want dan gaat h
door Ronnie de Winter 04 dec., 2022
Spinazie is een bladgroente die rijk is aan mineralen, vitaminen en fytonutriënten. Deze stoffen behoud je het beste als je de spinazie pas op het laatst toevoegt aan een gerecht zoals deze curry. Gebruik voor deze curry de wat grovere en steviger spinazie. Spinazie onttrekt calcium aan het lichaam omdat het een oxaalrijke groente is. De kikkererwten en de yoghurt compenseren dit. Koriander is een verkoelend kruid en aangezien het gerecht de verwarmende kruiden: rode peper, komijn, curcuma, venkel, kerrie en zwarte peper bevat, kan er rustig wat meer koriander toegevoegd worden, zonder het verteringsproces, wat juist warmte nodig heeft te vertragen.  De yoghurt werkt ook verkoelend. Hoe heter je deze curry maakt, hoe meer yoghurt en koriander je toevoegt om het gerecht voor je spijsvertering in balans te houden.
door Ronnie de Winter 10 jul., 2022
Groenlof, ook wel suikerbrood genoemd is een wat bittere groente die knapperig is en het heel goed doet in een salade. Maar de grote bladeren zijn ook heel geschikt om er verschillende groenten op te serveren. Juist doordat de bladeren zo groot zijn en lekker knapperig kunnen deze groenten ook warm zijn. Door aan de verschillende groenten ook een wat zoeter groente toe te voegen zoals b.v. zoete aardappel, maak je de bittere smaak van de groenlof balderen wat zachter.

Sla

door Ronnie de Winter 26 jun., 2022
Sla is een bron van mineralen en vezels en onmisbaar voor onze gezondheid. Sla kun je met allerlei groenten combineren en aan iedere maaltijd toe te voegen. Sla eet je bij voorkeur voor de maaltijd of als voorgerecht om zo de spijsvertering in gang te zetten. Sla werkt namelijk eetlust opwekkend. Wanneer sla al lang van te voren gewassen en gesneden wordt, verliest een deel van zijn antioxidanten en vitaminen.
door Ronnie de Winter 19 jun., 2022
Spinazie is een bladgroente die rijk is aan mineralen, vitaminen en fytonutriënten. Juist hierdoor is deze groente heel geschikt om te eten bij vermoeidheid, bloedarmoede, herstelprocessen en tijden de groei. Spinazie kan zowel gekookt, geroerbakt of rauw gegeten worden.
door Ronnie de Winter 24 apr., 2022
Vele kruiden en bladeren van planten kun je vers uit je tuintje halen. Laat hiervoor de paardenbloemen, brandnetels, bosviooltjes en zuring staan. Ze zaaien zich vanzelf uit. Krijg je teveel plantjes dan zijn ze gemakkelijk weer te verwijderen. Naast dat ze te gebruiken zijn voor een heerlijk wildsla, fleuren ze ook de tuin op, met hun bonte blad of kleurige bloemetjes.
door Ronnie de Winter 03 apr., 2022
Andijvie is een groente die net zoals bietjes, spinazie en postelein oxaalzuur bevat. Op dit moment zijn deze groenten volop te koop en niet duur, maar door de hoeveelheid oxaalzuur niet geschikt om meerdere keren in de week te eten. Om het oxaalzuur te neutraliseren wordt er als eiwitbron bij de roergebakken andijvie en deze lekkere postelein salade met sesamzaad een zachte geitenkaas geserveerd. Geitenkaas bevat veel calcium zodat het oxaalzuur gebonden wordt en het lichaam verlaat zonder onze eigen mineralen voorraad aan te spreken. Hoewel sesamzaad en andere noten in mindere mate oxaalzuur bevatten zijn ze ook mineralenrijk en kunnen zij het oxaalzuur binden. De zoete bataat en aardappels verachten de bittere smaak van andijvie wat en maken de maaltijd compleet.
door Ronnie de Winter 15 aug., 2021
De bloemkoolrijst geeft samen met het geklutste ei stevigheid en vormen de basis van deze pizza. Het bietenblad geeft deze pizza extra kleur en voedingstoffen.Je kunt naar believen variëren door bijvoorbeeld stukjes shiitake ( paddenstoelen) toe te voegen of (knoflook) bieslook, verse tijm of oregano. I.p.v. bietenblad kun je ook spinazie gebruiken of waterkers. Het is een makkelijk gerecht en vraag maar weinig bereidingstijd.
Meer bladgroenten
Share by: