Ananas
Lekker en nuttig!
De belangrijkste stof in ananas die veel voor onze gezondheid kan betekenen, is het enzym bromelaïne. Bromelaïne zit zowel in de vrucht
(vooral in de stevige kern, snijd die dan ook niet weg) alsook in de steel en de bladeren. Dit enzym verbetert de afbraak van eiwitten uit ons voedsel. Als we ananas eten bij een eiwitrijk gerecht zoals b.v. een stukje vlees of gedroogde peulvruchten worden de eiwitten uit deze gerechten beter verteert. Eiwitten en vetten vergen het meest van onze spijsvertering. Het kost veel energie deze te verteren. Koolhydraten verteren veel gemakkelijker en sneller. De vertering van koolhydraten begint al in de mond. Het speeksel zorgt al voor de eerste vertering.
Vaak worden de eiwitten niet zo goed verteert in ons lichaam omdat het lichaam niet te veel eiwitten ineens kan verteren. Het teveel aan eiwitten belast ons spijsverteringsstelsel zonder dat we er iets aan deze stoffen hebben. Hoe beter eiwitten worden verteert, hoe beter ons lichaam kan functioneren. Belangrijk is dan ook om niet te veel eiwitten in één keer te nuttigen. Voeg voeding toe met eiwitsplitsende enzymen zoals de stof bromelaïne, is je spijsvertering je dan ook dankbaar.
salade van ananas en bleekseldrij
- een dikke schijf verse ananas
- 1 stengel bleekselderij
- 1/2 avocado
- wat citroensap
- 1 el yoghurt
- zwarte peper
- 50 gram raapsteeltjes
- Snijd de ananasschijf inclusief de kern in kleine stukjes.
- Pel de avocado en snijd hem in kleine stukjes.
- Was de stengel bleekselderij en snijd hem in plakjes.
- Maak van de yoghurt het citroensap en de zwarte peper een dressing.
- Doe alle stukjes in een schaal en roer er de dressing doorheen.
- Was de raapsteeltjes en snijd hem klein.
- Roer ze voorzichtig door de salade.
Over ananas
Deze exotische vrucht heeft een dikke schil die de vrucht beschermd en er ook voor zorgt dat de vitamine C , die de vrucht rijk is, stabiel blijft. Ook nadat de vrucht geplukt is. De vrucht bevat verder nog de B vitamines en de mineralen ijzer, koper, zink kalium en mangaan. Ananas bevat ook het aminozuur L-tryptofaan. Dit aminozuur wordt in de hersenen omgezet in serotonine, ons gelukshormoon.
Ananas bevat ook antioxidanten. Hoe rijper de vrucht hoe meer antioxidanten hij gaat bevatten. Antioxidanten gaan o.a. ontstekingen tegen.
De vele vezels in de ananas zorgen voor een constante bloedsuikerspiegel en voor een gevoel van verzadiging.
Ananas bevat zuren die een sterk ontgiftende werking hebben. Ze reinigen met name het lymfestelsel. In combinatie met bleekselderij is deze werking nog sterker. Ananas is door zijn reinigende werking goed voor het immuunsysteem.
De belangrijkste stof van de vrucht is echter bromelaïne, een eiwitsplitsend enzym.
Dit enzym helpt de spijsvertering de eiwitten beter te verteren. Hij is echter alleen werkzaam als de ananas niet verhit wordt.
Bromelaïne is daarnaast kankerwerend, ontstekingsremmend en gaat oedeem tegen. Deze stof heeft ook een positieve invloed op hart en bloedvaten en ze kan de pijn bij artrose verzachten.
Bromelaïne gaat wormen en maden tegen in de darmen en het kan de duur van een verkoudheidsinfectie verkorten.
Bromelaïne reguleert de bloedsuikerspiegel doordat het een snelle stijging van insuline in het bloed verhindert.
Bromelaïne heeft een gunstige effect op de vermindering van cellulitis. De stof kan de eiwitten afbreken in het dichte netwerk van het cellulitisweefsel wat bestaat uit collageen en eiwitten met daar tussen opgestapelde vetten. Door de afbraak van de eiwitten in verschillende aminozuren wordt de structuur van het weefsel doorbroken en kunnen de opgestapelde vetten, die de sinaasappelhuid veroorzaken, verwijderd worden.
Belangrijke voedingstoffen in ananas
Gerelateerde posts:









