Haver met spitskool
Heel voedzaam!
De mens voedt zich al eeuwen lang met graan. Dat is niet zo verwonderlijk want de graankorrel bevat eiwitten, vet, koolhydraten vitaminen, mineralen en fytonutriënten. Graan geeft veel energie, brengt het lichaam in balans en is gemakkelijk te combineren met andere voedingsmiddelen.
Haver valt onder de hoogwaardige granen.
Het beste van haver verkrijg je door volle graan korrels te koken. Haver heeft een vrij korte kooktijd en is een gemakkelijk glutenvrij graan.
Haver met spitskool
- 120 gram haver
- 25 - 50 gram cashewnoten
- 1 kleine ui
- 1/2 tl saffraan
- 3-5 zwarte peperkorrels
- 2-3 kruidnagels
- 1/2 tl cardamon
- 1/2 kaneelstokje of 1 tl kaneel poeder
- extra vierge kokosolie
- 1/2 spitskool
- 2 tomaten
- 1/2 tl komijnzaad
- 1/4 tl venkelzaad
- extra vierge kokosolie
- Was de haver en week hem een nacht in koud water.
- Was de haver nogmaals en laat hem uitlekken in een zeef.
- week de saffraan in een eetlepel water.
- Pel de ui en snipper hem fijn.
- Verwarm de kokosolie in de pan en fruit hierin de ui en de specerijen.
- Voeg de cashewnoten toe
- Voeg de saffraan met het weekwater toe.
- Roer goed, voeg dan de haverkorrels er bij.
- Voeg ca 200 ml water erbij en breng het aan de kook.
- Als het kookt zet dan het vuur laag en laat de haver gaar en droog koken in ca 45 minuten.
- Was de spitskool en snijd hem in dunne reepjes.
- Was de tomaten en snijd ze in kleine stukjes.
- Verwarm de kokosolie in de pan en rooster hierin de komijn- en venkelzaadjes.
- Als de zaadjes beginnen te geuren voeg je de spitskool toe.
- Roerbak de spitskool 1 minuut en voeg dan de stukjes tomaat toe.
- Roer nog eens goed door.
Over haver
Haver is een eenjarige grassoort en is in de loop der jaren veredeld tot de haver die we nu kennen. Haver is rustgevend; het kalmeert en ontspant het lichaam. We kennen haver voornamelijk als havermout en gebruiken dat voor het maken van havermoutpap of muesli.
De volle korrel leent zich ook heel goed om te koken en is te combineren met allerlei groenten. De volle korrel is een stuk gezonder dan wanneer hij bewerkt is tot havermout of havermeel maar is wel iets zwaarder te verteren. Door de volle korrels ongeveer 4 uur in water te weken kun je de vertering verbeteren en de kooktijd verkorten.
Haver korrels zijn door hun voedzaamheid zeer bevredigend voor het lichaam. Je krijgt niet snel weer trek of honger na het eten van gekookte haver. Het gekookte graan blijft lang in het lichaam en het duurt zo'n 2 tot 4 uur voordat de korrel verteert is.
De volle korrel bevat veel vezels. Deze vezels verbinden zich met de koolhydraten waardoor de suikers langzaam aan het bloed worden afgegeven en de bloedsuikerspiegel in balans blijft. Ook binden de vezels zich met water waardoor ze in volume toenemen en je je sneller bevredigd voelt.
Haver is goed voor de darmperistaltiek en een zachte stoelgang en verwijderen giftige stoffen uit het lichaam.
Haver is net als andere granen verzurend voor je lichaam. Daarom is het goed haver en andere granen te combineren met veel groenten, die juist een basische werking op het lichaam hebben.
Haver is rijk aan vitamine B1 en calcium. Verder bevat het vitamine B2, B3,B6 E,K, choline, biotine en foliumzuur ( B11) en de mineralen magnesium, ijzer, fosfor,silicium, kalium, koper, kobalt, mangaan, zink, jodium, chloor, en broom.
Aan fytonutriënten bevat haver alkaloïden, fytosterolen, polyfenolen zoals koffiezuur en ferulinezuur. Het bevat ook meervoudige onverzadigde vetzuren zoa.s linolzuur, slijmstoffen en lecithine.
Belangrijke voedingstoffen in haver
Gerelateerde posts:









