Tomaat
Een stimulerende vruchtgroente!
Om maximaal te genieten van de voedingstoffen die de tomaat ons te bieden heeft is een combinatie van rauw en gekookte tomaat het beste.
Rauw bevat de tomaat veel vitamine C. Helaas kunnen we dan niet zo goed het lycopeen opnemen wat juist beter beschikbaar komt voor ons lichaam bij het koken van de tomaat. Het aantal vitamine neemt jammer genoeg weer af bij koken.
Door wat gezonde vetzuren toe te voegen, wordt het lycopeen al beter opneembaar.
Echter door een tomatensoep rauw klaar te maken, een klein beetje olijfolie toe te voegen en het slechts kort te verwarmen kunnen we het voordeel hebben van alle goede stoffen in de tomaat.
Tomatensoep (koud)
- 10 kerstomaatjes en 4 - 6 trostomaten
- 1 rode ui
- 1 teentje knoflook
- 1 groente bouillonblokje
- 3 el tomatenpuree
- 1 el olijfolie
- zwarte peper
- 1 laurierblaadje
- gedroogde oregano en basilicum
- water
- Was de kerstomaatjes en trostomaten en snijd ze in stukjes.
- Pel de ui en de knoflook en snijd ze fijn.
- Verwarm de olijfolie in de pan.
- Fruit hierin de ui en de knoflook.
- Zet dan het vuur uit.
- Voeg de stukjes tomaat, het bouillonblokje, de tomatenpuree en de kruiden toe.
- Roer goed door.
- Breng op smaak met zwarte peper.
- Voeg water toe totdat je de gewenste dikte hebt bereikt.
- Doe de koude soep in een goed afgesloten bak. Liefst met zo weinig mogelijk lucht.
Wil je de soep serveren, verwarm de soep dan in een pan. Kook de soep niet, zodat zoveel mogelijk voedingsstoffen bewaard blijven.
Over tomaat
De tomaat behoort tot de familie van de nachtschade. Net zoals de aardappel en de paprika. Een groene tomaat bevat dan ook net als een groene aardappel solanine. Dit is een giftige stof. Groene tomaten kun je dus niet eten. Laat de tomaat eerst goed rijpen, zodat hij mooi rood is en snijd de groene steelaanzet weg.
De tomatenplant vindt zijn oorsprong in Amerika en is door Columbus naar Europa gebracht. In Nederland doet de tomaat het goed onder glas of op een beschutte plek.
Als tomaten in de zon rijpen en biologisch geteeld zijn, hebben ze een heerlijke smaak en bevatten ze veel vitaminen, mineralen, fruitzuren en etherische oliën. De tomaat is caloriearm, geeft een verzadigend gevoel en werkt stimulerend op het lichaam. Hij beschermt ons tegen infecties en bevordert door zijn vezels de stoelgang. Het lycopeen in de tomaat heeft in combinatie met andere antioxidanten in de tomaat een kankerremmende werking.
Er bestaan vele tomatensoorten. De pomodori en de pruimtomaatjes zijn het zoetst.
Door tomaten te verwarmen neemt het lycopeen gehalte toe. Voegen we een beetje vet toe, zoals b.v. olijfolie dan wordt het lycopeen beter in het lichaam opgenomen.
Vooral tomatenpuree bevat veel lycopeen. Lycopeen is een antioxidant die vrije radicalen vernietigt.
Tomaten zijn rijk aan chroom. Dit mineraal houdt de bloedsuikerspiegel stabiel.
De zuren in tomaat versnellen de stofwisseling en zorgen voor een goede afvoer van afvalstoffen. Ze helpen vetten oplossen en af te voeren. Bij het stoven van vis of vlees zorgt het toevoegen van tomaat ervoor dat de vis of het vlees lekker mals wordt.
De tomaat bevat veel mineralen en heet een alkaliserende werking op het lichaam. Ondanks zijn voedingszuren is de tomaat niet zuurmakend en laat hij geen zure reststoffen achter in de urine.
Verse tomaten zijn stevig en hebben een helderrode kleur. Tomaten bewaar je het beste op kamertemperatuur
Belangrijke voedingstoffen in tomaat
Gerelateerde posts:









