Winterwortels
Vol bètacaroteen ( pro vitamine A)
Inmiddels liggen er weer winterwortels van de nieuwe oogst in de schappen van de winkel. De winterwortel is bij uitstek geschikt voor een winterse stoofpot. Bekend natuurlijk van de hutspot, maar ook in combinatie met een zoete bataat en kikkererwten is een heerlijke stoofschotel te maken. Serveer een groene salade vooraf om de de spijsvertering vast in gang te zetten en om de maaltijd compleet te maken.
Winterwortelstoof
- 1 zoete bataat (wit)
- 1 peterseliewortel
- 1 grote winterwortel
- 1 rode ui
- 1 groente bouillonblokje
- 1 á 2 el tomatenpuree
- beetje kokosolie
- 2 tl kaneel
- cayennepeper naar smaak of een Spaanse peper
- 1 laurierblaadje
- zwarte peper
- 1 blikje of potje kikkererwten (kidneybonen zijn ook erg lekker)
- Schil de bataat en snijd hem in blokjes.
- Rasp de peterseliewortel en de winterwortels en snijd ze in blokjes.
- Pel de ui en snijd hem fijn.
- Verwarm de kokosolie in de pan en fruit hierin de ui.
- Voeg de stukjes bataat, wortel en peterseliewortel toe en bak even mee.
- Voeg de kruiden toe en bak even mee.
- Voeg de tomatenpuree, het bouillonblokje toe en wat water en roer goed door.
- Breng het aan de kook en laat het op een zacht vuurtje gaar worden in ca. 10 minuten.
- Spoel de kikkererwten af en laat ze uitlekken in een zeef.
- Voeg ze toe aan de stoof en warm ze goed door.
- Maak op smaak met zwarte peper.
Over wortels
Wortels zijn er in soorten en maten. De grootste is de winterwortel. Lekker zoet en uitermate geschikt om puree van te maken of om rauw te raspen voor een wortelsalade. Maar ook in een smoothie doet een wortel het goed. En zelfs kun je hem gebruiken als zoetmaker in een granenontbijt met yoghurt. De bospeen is een kleinere wortel die in een bosje wordt verkocht. Ze zijn meestal in de zomer verkrijgbaar in de winkels. De waspeen zijn wortels zonder loof die gewassen zijn. Ze zijn het hele jaar door te koop. Deze wortels zijn iets minder zoet dan de winterwortel. We hebben ook regenboog wortels. Dit zijn paarse, witte, gele en oranje wortels die samen worden verkocht.
Verse wortelen zijn stevig en het loof ziet er fris uit. Een verse wortel breekt als je hem buigt. Als je wortels in de koelkast wil bewaren, haal dan het loof van de wortels. Het loof onttrekt veel vocht aan de wortels waardoor de wortels slap worden. Het loof kun je gebruiken in een salade, smoothie of je kunt er een pesto van maken. Je kan ook wat loof fijn snijden en als garnering gebruiken.
Rauwe wortels zijn voor de tanden zeer gezond. Door het kauwen wordt de speeksel afgifte gestimuleerd en is er een juist zuurgraad in de mond, waardoor het tandglazuur sterk blijft. Een wortel heeft maar weinig koolhydraten en geen zuren die het tandglazuur kunnen aantasten. Bovendien wordt tandplak door het kauwen op een wortel verwijderd waardoor cariës worden voorkomen.
Wortels bevatten niet veel suiker, al smaken ze zoet. Door het koken of stomen worden wortels wat zoeter en het bètacaroteen beter opneembaar. Een beetje olie verhoogt de opneembaarheid van bètacaroteen nog meer.
Het loof bevat eiwitten, mineralen , vitaminen en veel chlorofyl. Deze laatste stof kan giftige stoffen aan zich binden en zo deze uit ons lichaam verwijderen. Wortelloof smaakt wat bitter. Combineer het loof met een zoete smaak (zoals dus de wortel, maar ook gember, kaneel of cashewnoten). Dan wordt de smaak wat zachter en kan je van zijn goede voedingstoffen genieten.
Belangrijke voedingstoffen in wortels
Gerelateerde posts:









