Kidneybonen schijven
met een groene salade!
Deze schijven vormen met een groene salade een volledige maaltijd. De schijven kun je van te voren klaar maken en in de koelkast bewaren. Ook zijn ze koud lekker te eten, maar met het kille weer van november ook heerlijk warm zo uit de oven.
De basis van deze schijven is een puree gemaakt van zoete bataat, pompoen en kidneybonen. Aan gevuld met kruiden. De dikte van de puree kun je aanpassen door de hoeveelheid psyllium en boekweitvlokken. Hoe meer je hiervan toevoegt hoe dikker en compacter de puree wordt.
Door de schijven in de oven te verwarmen onttrek je vocht aan de schijven waardoor ze naast lekker warm ook steviger zijn geworden.
Kidneybonen schijven
- 1 potje kidneybonen
- 1/4 pompoen
- 1 zoete bataat
- 1ui
- 2 teentjes knoflook
- wat boekweitvlokken
- beetje psyllium
- kokosolie extra vierge
- oregano
- kurkuma
- venkelzaad
- komijnzaad
- cayennepeper
- zwarte peper, zout
- Schil de bataat en snijd hem in stukjes.
- Was de pompoen, snijd hem in stukjes en kook hem in weinig water gaar samen met de stukjes bataat.
- Stamp ze fijn tot een puree.
- Pel de ui en de knoflook en snijd ze fijn.
- Verwarm de kokosolie in de pan en rooster hierin het komijn- en het venkelzaad.
- Voeg de ui en knoflook toe en fruit ze glazig.
- Spoel de kidneybonen af en laat ze uitlekken in een vergiet.
- Voeg de kidneybonen, de kruiden, de psyllium, de boekweitvlokken en het ui/knoflookmengsel toe aan de puree en roer het goed door tot een er een dik deeg ontstaat.
- Vul de deeg ringen met dit mengsel en maak er schijven van.
- Laat de schijven opstijven in de koelkast voor later gebruik of verwarm ze 15 - 20 minuten in een oven op 150 graden, zodat er wat vocht verdampt en ze lekker warm worden.
Over kidneybonen
Kidneybonen vallen onder de gedroogde peulvruchten. Gedroogde bonen bevatten veel ijzer. Andere mineralen die ze bevatten zijn magnesium, calcium, molybdeen, mangaan, koper, fosfor, zink, kalium en selenium. Molybdeen ontgift en kan het zware metaal kwik binden. Ze zijn rijk aan vitamine B en vitamine E. Vooral vitamine B9 is erg goed vertegenwoordigd.
Hoe meer kleur de peulvruchten hebben hoe meer antioxidanten ze bevatten.
De antioxidanten die gekleurde bonen bevatten zijn vooral anthocyaninen. Deze zijn kankerwerend.
De fystorolen hebben een positieve invloed op het cholesterolgehalte en beschermen tegen hart- en vaatziekten.
Gedroogde peulvruchten bevatten heel veel vezels. Dit bevordert een goede stoelgang. Gifstoffen kunnen zich aan de vezels hechten en op deze manier ons lichaam verlaten.
Peulvruchten zijn in combinatie met granen een eiwitbron die heel goed vlees kan vervangen.
Peulvruchten bevatten naast goede stoffen ook stoffen die nadelig zijn voor de mens. Zo bevatten ze lectinen. Gluten behoren bijv. o.a. tot de lectinen. Deze stoffen worden door verhitting niet helemaal onschadelijk gemaakt en kunnen ervoor zorgen dat het lichaam (de darmen) de voedingstoffen moeilijker uit de voeding kunnen halen. Ook kunnen ze het darmslijmvlies beschadigen.
Daarom is het goed om peulvruchten af te wisselen met andere eiwitbronnen.
Het fytinezuur in de gedroogde peulvruchten breekt af door het weken van de peulvruchten in ruim lauw water met wat citroensap of appelazijn eraan toegevoegd . Wanneer je wat zure groenten tijdens de bereiding aan een bonengerecht toevoegt zoals tomaat, citroensap, snijbiet, spinazie of zeewier bevordert dit de vertering.
Peulvruchten zijn erg verzurend voor het lichaam daarom is het belangrijk om voldoende basische voeding (groene bladgroenten met name) erbij te eten voor de juiste balans.
Belangrijke voedingstoffen in kidneybonen
Gerelateerde posts:









