Wortelpuree
met pastinaak!
Biologische wortels liggen in de winkel met het loof er nog aan. Kies een bos wortels waarvan het loof er fris en groen uit ziet, dan zijn de wortels vers en stevig. Verwijder thuis het loof als je de wortels nog een paar dagen wilt bewaren. Het loof droogt de wortels uit en maakt dat de wortels slap worden. Het loof kun je voor een deel gebruiken in een salade, in een pesto, in de soep of als garnering. Biologische wortels hoeven slechts schoon geborsteld te worden onder stromend water en niet geschrapt. De schil bevat vooral veel voedingstoffen, die zo beter behouden blijven. Wortels die niet biologisch geteeld zijn bevatten naast de pesticiden ook veel nitraten. Die moeten wel worden geschrapt om hiermee zoveel mogelijk gifsporen te verwijderen.
Wortelpuree met pastinaak
- 5 grote oranje wortels
- 2 pastinaken
- 1/2 prei
- 1 grote tomaat
- stukje gember van 1/2 cm
- kokosolie
- 1 tl komijnzaad
- 1/4 tl venkelzaad
- 1 tl kurkuma
- zwarte peper
- zout
- Schrap de wortels, ( biologische wortels alleen schoon borstelen) schil de pastinaken en snijd ze in plakken.
- Kook ze in weinig water gaar.
- Pureer met een staafmixer de wortels en de pastinaken tot een niet te vaste puree.
- Maak de prei schoon en snijd deze in dunnen ringetjes.
- schil de gember en snijd hem in kleine stukjes
- Was de tomaat en snijd hem in stukjes.
- Verwarm de kokosolie in de pan en rooster hierin het venkel, komijnzaad en de stukjes gember.
- Voeg de prei en de tomaat toe en roerbak deze.
- Voeg dan de kurkuma en de zwarte peper toe.
- Roer goed door en voeg het dan toe aan de wortel/pastinaak puree.
- Maak op smaak met een beetje zout.
Over wortels
Wortels bevatten veel carotenoïden. Met name bètacaroteen. Deze antioxidant gaat verouderingsziekten tegen, waar onder hart- en vaatziekten en kankers. Luteine en zeaxathine, ook carotenoïden beschermen ons vooral tegen staar en maculadegeneratie en zorgen ervoor dan we ook in het donker beter kunnen blijven zien.
Wortels helpen het lichaam te ontzuren omdat ze veel mineralen en sporenelementen met een alkaliserende werking bevatten.
De vele vezels in wortels stimuleren de stoelgang, beperken gisting in de darmen, bevorderen het herstel van maag- en darmslijmvlies en verlagen het cholesterolgehalte.
Wortels dragen bij tot een betere cel- en weefselvernieuwing.
Door plantaardige olie toe te voegen aan een gerecht waarin je wortels verwerkt worden de antioxidanten beter opgenomen door ons lichaam.
Kook of stoof wortels niet te lang. Dit gaat ten koste van deze vele gezonde antioxidanten en vitaminen.
Eet de ene keer de wortels rauw en een andere keer de wortels gekookt.
Zo komen alle goede stoffen van de wortels tot hun recht.
Belangrijke voedingstoffen in wortels
Gerelateerde posts:









