Stevia

Ronnie de Winter • 8 oktober 2023

Blaadjes met een zoete smaak!

Stevia is een plantje waarvan de blaadjes erg zoet smaken. Het plantje is niet winterhard. Zodra er nachtvorst komt, gaat het plantje dood.

Je kunt de blaadjes wel goed drogen. En op deze manier een voorraadje opbouwen voor de winter. Of je kunt het plantje in een kas laten overwinteren. Dan heb je er in mei weer plezier van. De groene blaadjes zijn heel erg geschikt om een gerecht wat te zoeten. Je hebt er maar weinig van nodig want de zoete smaak van de blaadjes is sterk. Het is lekker in salades, maar ook in curry's of sauzen. Het kruid is ook nog eens heel gezond vanwege zijn fytonutiënten. Voeg je teveel aan een gerecht toe dan kan stevia een bittere nasmaak krijgen. Dus let op: maar weinig toevoegen aan een gerecht!

Dressing met stevia

(2 pers)

Ingrediënten:
  • 1 el citroensap
  • 2 el extra vierge olijfolie
  • 1 tl mosterd
  • 1 el Griekse yoghurt
  • zwarte peper en zout
  • 3 blaadjes stevia
Bereidingswijze:
  • Doe het citroensap in een kommetje.
  • Voeg zwarte peper een klein beetje zout, de yoghurt en de mosterd toe.
  • Roer goed door.
  • Voeg dan beetje voor beetje de olijfolie toe en roer steeds goed door.
  • Snijd de stevia blaadjes heel fijn.
  • Voeg ze toe aan de dressing en roer nog een laatste keer door.

Over stevia

Stevia is een plant die ook wel honingkruid wordt genoemd. De blaadjes van de steviaplant smaken zoet.  Als je ze niet wast, blijft de natuurlijk zoete smaak het meest behouden.  De zoetkracht van groene stevia is groot.  Je hoeft er dan ook maar heel weinig van te gebruiken om een gerecht te zoeten.  Gebruik je echter teveel dan gaat de bittere nasmaak overheersen. Stevia heeft ook een licht drop-achtige smaak. Het is even zoeken naar de juiste hoeveelheid. Heb je die eenmaal gevonden dan is dit kruid heel erg gezond en lekker.

Stevia is ook gedroogd te krijgen in poedervorm. Dan is de dosering nog veel belangrijker. Je gebruikt gauw teveel. Een mespuntje is vaak meer dan genoeg.

Stevia plantjes zijn zeer sterk. Hun sterke zoete, bittere smaak houdt insectenvraat tegen. De blaadjes zien er dan ook heel fris uit en kunnen zonder gewassen gebruikt worden.


Stevia verlaagd het bloedsuiker- en het insuline gehalte in het bloed.  Het heeft een positieve invloed op de suikerstofwisseling.

Het kruid werkt bloeddrukverlagend bij mensen die een hoge bloeddruk hebben. Voor mensen met een normale tot lage bloeddruk en bij diabetici werkt stevia niet bloeddrukverlagend.

Stevia heeft een ontstekingsremmende werking, het gaat kanker en aderverkalking tegen en het heeft een regulerende invloed op het immuunsysteem.

Stevia poeder kun je gemakkelijk over doseren. Dit is met verse stevia blaadjes veel minder gauw het geval.

Een paar blaadjes is vaak al genoeg om een dressing te zoeten.

Doordat je er maar zo weinig van gebruikt voegen de vitaminen , mineralen en fytonutriënten die dit kruid niet zo heel veel toe aan je maaltijd.

Het is met name goed om te gebruiken voor aan een gerecht een licht zoete smaak toe te voegen. Voeg de in stukjes gesneden blaadjes stevia pas op het laatst toe.

 

Gerelateerde posts:

door Ronnie de Winter 27 april 2025
Kip wordt malser door hem te laten garen in knoflook, ui en tomaat. Door te kiezen voor mager vlees kun je de ingrediënten waar je de kip in laat garen ook heel goed gebruiken voor een saus. De saus bevat dan niet al te veel vet. Het zuur in de tomaat, vooral citroenzuur en appelzuur, maakt het vlees malser en sappiger. Het zuur versterkt ook de smaak en neutraliseert het vet van het vlees. Hierdoor krijgt een gerecht een frissere smaak. Ook helpt het zuur voor een betere vertering van het vlees. Het zuur van tomaten stimuleert namelijk enzymatische reacties die betrokken zijn bij deze vertering. Rauw bevat de tomaat veel vitamine C. Helaas gaat er bij het verwarmen daarvan het nodige verloren. Het lycopeen waar de tomaten ook rijk aan zijn, komt juist beter beschikbaar voor ons lichaam door het verwarmen van de tomaat. Door de gezonde vetzuren van de kip, wordt het lycopeen nog beter opneembaar.
door Ronnie de Winter 27 april 2025
Prei heeft geneeskrachtige eigenschappen en wordt daardoor al eeuwenlang verbouwd en gegeten. De prei heeft een kleine verdikking aan de onderkant met een witte langere stengel met daaraan de groene bladeren. Hoewel het witte gedeelte van de stengel de lekkerste smaak heeft ( een beetje zoetig) en minder hard is, bevat het blad de meeste voedingstoffen. In de winter en in het voorjaar is prei volop te koop en niet duur.
door Ronnie de Winter 20 april 2025
Spitskool is een licht verteerbare koolsoort die op zijn best is als we hem roerbakken of heel even stoven. Snijd hem daartoe in dunne reepjes en bak het in wat extra vierge olijfolie met een beetje komijn. Zo wordt de spitskool nog beter verteerbaar. In onderstaand recept wordt deze roergebakken spitskool gecombineerd met libanese kip en rijst. Een verrassend lekkere combinatie!
door Ronnie de Winter 13 april 2025
Postelein behoort tot de posteleinfamilie en is het hele jaar door verkrijgbaar. Je hebt zomer- en winterpostelein. Winterpostelein is vanaf de herfst tot maart in bosjes verkrijgbaar en zomerpostelein het gehele jaar door. Verse postelein ziet er frisgroen en stevig uit met vaak de wortels er nog aan zodat het langer goed blijft. In de groentenla van de koelkast blijft postelein ongeveer twee dagen goed. Postelein is goed rauw in een stamppot te verwerken van knollen zoals knolselderij, zoet aardappel, pastinaak, wortels of gewone aardappels. Voeg een paar zongedroogde tomaatjes toe voor een lekkere smaak. Maar postelein is ook lekker in een maaltijdsalade.
door Ronnie de Winter 6 april 2025
Biologisch dynamische witlof heeft een bittere smaak. Dat komt, omdat groenten die op deze wijze is geteeld, hogere concentraties fytonutriënten hebben, dan niet biologisch geteelde groenten. Vooral groenten die bitter of scherp smaken bevatten veel fytonutriënten. De hoofdgroepen van de fytonutriënten zijn polyfenolen, terpenen, zwavelverbindingen en saponinen. Deze stoffen geven de groenten hun specifieke smaak, geur en kleur en ze werken als antioxidanten. Ze beschermen ons zo tegen ziekten, zoals dementie, kanker, hart- en vaatziekten. Bittere groenten zoals de witlof stimuleren door hun fytonutriënten de lever om gifstoffen uit te scheiden.
door Ronnie de Winter 30 maart 2025
Aubergines worden meestal gebakken of geroosterd in de oven. Ze zuigen dan enorm veel olie op waardoor ze zwaarder te verteren worden. Door aubergines te koken of te stomen worden ze heerlijk zacht en mals en zijn ze veel lichter verteerbaar. Aubergines hebben een neutrale smaak en zijn dan ook heel goed te combineren met veel verschillende kruiden en groenten. Het sponsachtige vruchtvlees neemt gemakkelijk de smaken op en door zijn textuur geeft het een vlees-achtige structuur aan een gerecht. De aubergine bevat naast vezels en wat koolhydraten vooral water en is hiermee een calorie arme groente. Je zult echter nog wel andere ingrediënten moeten toevoegen aan je maaltijd aangezien de aubergine verder weinig voedingswaarde heeft. De aubergine bevat wel veel soorten vitaminen en mineralen, maar slechts in kleine hoeveelheden. Alleen het mineraal mangaan is wat beter vertegenwoordigd. Het witte vruchtvlees verkleurt snel aan de lucht. Door er wat citroensap over te sprenkelen voorkom je deze bruine verkleu
door Ronnie de Winter 23 maart 2025
Veldsla is een bron van mineralen en vezels en onmisbaar voor onze gezondheid. Veldsla en andere slasoorten kun je met allerlei groenten combineren en aan iedere maaltijd toe te voegen. Slasoorten eet je bij voorkeur voor de maaltijd of als voorgerecht om zo de spijsvertering in gang te zetten. Slasoorten werken namelijk eetlust opwekkend. Wanneer Veldsla en andere slasoorten al lang van te voren gewassen en gesneden wordt, verliest het een deel van zijn antioxidanten en vitaminen.
door Ronnie de Winter 16 maart 2025
Zalm is een vette vissoort die vooral aangeraden wordt om 2 keer per week te eten i.v.m. het voorkomen van hart- en vaat ziekten. Dat heeft te maken met de ontstekingsremmende omega 3 ( EPA + DPA + DHA) vetzuren, die zalm rijk is. Maar zalm heeft naast deze belangrijke vetzuren nog meer goede voedingstoffen voor ons lichaam. Zo bevat het selenium, B- vitamines waaronder B 12, vitamine A, D en alle essentiële aminozuren in gemakkelijk verteerbare eiwitten. Om optimaal gebruik te kunnen maken van deze goede voedingstoffen is de bereidingswijze van zalm een belangrijk punt. Want bij te hoge temperaturen gaan de goede vetzuren verloren. Evenals de B vitamines en de eiwitten worden veel minder goed verteerbaar.
door Ronnie de Winter 9 maart 2025
Pastinaak is een grote, witgele wortel die inmiddels weer goed te verkrijgen is. Vooral aan het eind van de winter is hij een mooie aanvulling op onze vitaminen en mineralen voorraden. Het is een gemakkelijk te bereiden wortel met een wat zoetige smaak. Schil hem met een dunschiller en snijd het kapje er van af. Pastinaak kun je rauw geraspt in salades eten of koken en bakken. Om verkleuring te voorkomen kun je de wortel besprenkelen met citroensap. Pastinaak smaakt goed met groene kruiden als peterselie, tijm en basilicum.
door Ronnie de Winter 2 maart 2025
Aardappelen en andere knolgewassen zoals zoete bataat (zoete aardappel), wortels, bieten, pastinaak zijn prima voedingsmiddelen. Ze bevatten veel koolhydraten, waardoor ze als energiebron worden gezien. Er is echter wel een maar. Met name de aardappel heeft een hoog glycemische waarde, waardoor hij de bloedsuikerspiegel snel laat stijgen en vervolgens weer laat dalen. Toch is de aardappel een goed voedingsmiddel als je maar weet, hoe je deze het beste kan gebruiken. De aardappel bevat veel kalium en andere mineralen, waardoor hij erg goed is voor de zuur-base balans in je lichaam. Daarnaast heeft de aardappel een neutrale smaak, waardoor hij met allerlei groenten en andere voedingsmiddelen te combineren valt.
Show More