Zoete aardappel soep
Lekker met gebakken champignons
De zoete aardappel is niet verwant aan de gewone aardappel. Het is een totaal andere plant die deze knol voortbrengt. Ook de bladeren van deze plant zijn eetbaar. De zoete aardappel behoort tot de winde- familie terwijl de gewone aardappel een nachtschade is. Je kunt dan ook het vocht waarin je de zoete aardappel kookt gebruiken. Iets wat niet aan te raden is bij de gewone aardappel vanwege het giftige solanine dat het bevat. De zoete aardappel kan je rauw eten de gewone aardappel niet.
Calcium, magnesium, vitamine A en bètacaroteen zijn goed vertegenwoordigd in de zoete aardappel. Terwijl de gewone aardappel meer B-vitamines bevat.
De gewone aardappel is vrij neutraal van smaak de zoete aardappel smaakt wat zoetig en wat kruidig. Hij is dan ook heel geschikt om er een zeer smakelijke soep van te maken.
Soep van zoete aardappel
- 500 gram zoete aardappel
- 1 rode puntpaprika
- groente bouillonblokje
- 4-5 zongedroogde tomaatjes
- klein beetje extra vierge olijfolie of kokosolie
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl oregano
- 1/2 tl kurkuma
- 1/2 tl komijnzaadjes
- zout en zwarte peper
- champignons
- yoghurt
- verse peterselie
- Schil de zoete aardappels en snijd ze in stukjes.
- Was de puntpaprika, verwijder de zaadlijsten en snijd hem in kleine stukjes.
- Doe een beetje extra vierge olijfolie of kokosolie in de soeppan.
- Rooster hierin de komijnzaadjes tot ze gaan geuren en voeg dan de stukjes zoete aardappel en paprika toe met ca 400 ml water.
- Breng aan de kook en laat het in 10 minuten gaar pruttelen.
- Snijd ondertussen de gedroogde tomaten heel fijn.
- Borstel de champignons schoon en snijd ze in stukjes. Bak ze in wat olie in 5 - 10 minuten gaar.
- Voeg de kruiden, het groentebouillonblokje en de stukjes gedroogde tomaat toe aan de soep en laat nog een paar minuten meekoken.
- was de peterselie en snijd hem fijn.
- Pureer de soep en dien hem op met de gebakken champignons, de verse peterselie en een klein beetje yoghurt.
Over zoete aardappel
De zoete aardappel, ook wel bataat genoemd, is zoet en kruimig. Hij bevat veel fructose en inuline. Inuline is een koolhydraat die heel langzaam verteert en de fructose is een snel verteerbare koolhydraat. De combinatie van deze twee in de zoete bataat houden elkaar in evenwicht. Ook de vezel pectine, waar de zoete aardappel rijk aan is, voorkomt dat de suikers snel in heb bloed worden opgenomen. Hierdoor is de glycemische waarde van de bataat lager dan die van gewone aardappels, die vooral zetmeel als koolhydraten bevat. Als de bloedsuiker beter in balans blijft, hoeft het lichaam minder insuline aan te maken en is je lichaam minder geneigd vet op te slaan.
De manier waarop je de zoete aardappel bereidt, heeft echter ook invloed op de glycemische waarde. Hoe hoger deze waarde is, hoe sneller de bloedsuiker stijgt. Koken of stomen zorgt ervoor dat de glycemische waarde van de zoete aardappel laag blijft, lager dan die van gekookte aardappels. Maar bakken en frituren verhoogt de glycemische waarde zeer. Chips van bataat is dus net zo ongezond als chips van gewone aardappels wat glycemische index betreft.
Zoete aardappels zijn een goede bron van magnesium, een mineraal dat stress en angst vermindert en bij ouderen ook goed werkt tegen slapeloosheid.
De oranje kleur van zoete aardappels laat zien dat ze rijk zijn aan bètacaroteen. Deze stof zet ons lichaam om in vitamine A, een krachtige antioxidant die in vet oplosbaar is.
Tryptofaan wat nodig is om serotonine aan te maken, ons gelukshormoon, is ook goed vertegenwoordigd in deze knol.
Veel van deze stoffen en andere antioxidanten zitten in de schil. Borstel daarom een bataat goed schoon en kook of stoom en eet hem met schil.
We hebben oranje bataten maar ook paarse. Deze laatste bevatten nog wat andere antioxidanten die ook ontstekingsremmend en kankerremmend zijn. Hoe donkerder de kleur van een knol, groente of fruit hoe meer antioxidanten hij bevat.
Bataat is een goede bron van choline, een stof die ontstekingsremmend werkt.
Wanneer de zoete bataat gekookt en afgekoeld is, bevat hij veel resistent zetmeel. Dit is een soort vezel wat pas in de dikke darm verteert en onder invloed van deze vezel produceert de dikke darm vitaminen en gezonde vetten. Daarnaast voedt resistent zetmeel de goede darmbacteriën en werkt dus als een probiotica. Resistent zetmeel brengt ook ontstekingen tot rust en verbetert de zuurgraad in de darmen.
Het zorgt er ook voor dat voedingsstoffen beter worden opgenomen.
Om zo veel mogelijk resistent zetmeel te laten vormen in de bataat, kook je de baat eerst in 10 minuten gaar en laat je hem afkoelen. Vervolgens zet je hem een nacht in de koelkast weg en eet je hem de volgende dag.
De winderigheid die zoete bataat kan veroorzaken komt door raffinose, een in de bataat aanwezige suiker. Deze wordt pas verteerd in de dikke darm waarbij gassen ontstaan die tot winderigheid leiden. De ene bataat bevat meer raffinose dan de andere. Naarmate je vaker een zoete aardappel eet, raakt je spijsvertering eraan gewend en zal de winderigheid afnemen.
Belangrijke voedingstoffen in zoete aardappel
Gerelateerde posts:









