Salie

Ronnie de Winter • 15 januari 2023

voor ontspanning in een stressvolle periode

Salie is een keukenkruid dat veel gebruikt wordt bij de bereiding van vlees. Maar van salie kun je ook thee trekken. De thee werkt ontspannend en geeft je immuunsysteem een boost. Salie heeft een uitgesproken smaak en overheerst andere kruiden. Daarom wordt dit kruid meestal niet in combinatie met andere kruiden gebruikt.


Salie is gemakkelijk in de tuin te kweken.  Het is een kleine heesterachtige plant met groen/grijze langwerpige blaadjes. In de zomer kun je de blaadjes vers gebruiken.  Heb je genoeg salie dan kun je de blaadjes ook in de zomer oogsten en drogen zodat je ook in de winter een voorraadje van dit kruid bezit.

Pompoen rijst met salie

vegetarische variant

(2 pers)

Ingrediënten:
  • 1 sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • zilvervliesrijst
  • groentebouillonblokje
  • een scheutje witte wijn
  • 250 gr champignons
  • kokosolie
  • 2 takjes salie
  • kleine butternutpompoen
  • tijm
  • extra vierge olijfolie
  • peper en zout
  • zachte geitenkaas

Bereidingswijze:
  • Laat de zilvervlies rijst 4 uur weken in water. Spoel ze daarna goed af.
  • Pel het sjalotje  en de knoflook en snijd ze fijn.
  • Verwarm de olijfolie in de pan en fruit op laag vuur de ui en knoflook.
  • Voeg de zilvervliesrijst toe en roer even om.
  • Voeg een scheutje witte wijn, een groentebouillonblokje en het water toe.
  • Kook de rijst droog in ca 15 minuten.
  • Was de pompoen en borstel hem goed schoon. Verwijder de zaadlijsten en snijd hem in blokjes.
  • Borstel de champignons schoon en snijd ze in plakjes.
  • Verwarm de kokosolie in de pan en bak hierin de champignons. Roer op het laatst de salieblaadjes erdoor.
  • Zet dan het vuur uit.
  • Doe de champignons met de salie in een schaaltje en houd die even apart.
  • Voeg dan de pompoenblokjes toe aan de pan met wat water en de tijm en kook de pompoenblokjes in 10 minuten gaar.
  • Roer de champignons met de salie, de pompoenblokjes met tijm en de rijst door elkaar.
  • Verwarm alles nog even door en dien het op met wat zachte geitenkaas.

Over salie


Saliethee is een geneeskrachtige kruid. Ze bevat  heel veel antioxidanten en is rijk aan vitamine A, B6, K en calcium en ijzer. Salie heeft een positieve invloed op de lever, het lymfesysteem en de luchtwegen.


Salie bevatten fyto-oestrogenen. Deze plantaardige stoffen lijken op de vrouwelijke geslachtshormonen en hebben een positief effect op overgangsklachten.

De etherische oliën van salie  verbeteren het geheugen en de concentratie, bevorderen alertheid en werken kalmerend en ontspannend. Ze bestaan bij salie o.a. uit thujon. Als je van deze stof teveel binnen krijgt kan dit leiden tot verslaving, hallucinaties en stuiptrekkingen. Bij gewoon keuken gebruik zul je hier geen last van hebben, maar het advies voor saliethee is niet meer dan 2 kopjes per dag voor maximaal drie weken achter elkaar om het als kuur te nemen.

Af en toe een kopje saliethee per week is geen probleem.


Salie bevat een groot aantal flavonoïden. Deze hebben een antivirale, antibacteriële, antischimmel en ontstekingsremmende eigenschappen. Salie is slijmoplossend en koortswerend.

Het kruid stimuleert de lymfe en de gal waardoor het een positieve invloed heeft op de vetstofwisseling.

Salie is ook goed voor de huid, voor wondgenezing en het vervagen van littekens. Salie regenereert namelijk de cellen

Salie is rijk aan polyfenolen (160 verschillende). Deze stoffen werken als antioxidanten voor je lichaam.


Salie verlaagt het slechte cholesterol en verhoogt na twee weken het goede cholesterol in je bloed.


De microben die tandplak bevorderen wordt door salie geneutraliseerd. Salie doodt ook de Streptococcus mutans-bacterie, die de veroorzaker is van o.a. tandholtes. Door op een blaadje salie kauwen worden deze bacteriën gedood en worden je tanden witter.


Salie helpt bij de vertering van voeding. Het zorgt onder meer voor een betere vetvertering en voorkomt oprispingen en een opgeblazen gevoel. 

Salie toegevoegd aan een vlees gerecht, maakt het vlees heerlijk mals.


Belangrijke voedingstoffen in salie

  • Vitamine A

    - is goed voor de ogen

    - kan staar voorkomen op latere leeftijd

    - heeft een antioxidant werking en ondersteunt het immuunsysteem

    - is goed voor de huid

    - is betrokken bij de ijzeropname

  • Vitamine B6

    - is belangrijk voor een goede werking van het zenuwstelsel

    - geeft energie

    - helpt de lever bij de ontgifting

    - is nodig voor de vertering van eiwitten en koolhydraten

  • Vitamine K

    - zorgt voor den goede bloedstolling

    - ondersteunt de leverfunctie

    - goed voor de botten: het slaat calcium op en houdt het vast

    - voorkomt hiermee calciumafzetting in de bloedvaten

  • Calcium

    - nodig voor de botopbouw

    - speelt een rol bij de informatie overdracht in de cellen

    - is van belang voor de spier en zenuwfunctie

    - is belangrijk voor het reguleren van de bloeddruk


  • IJzer

    - speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen

    - ondersteunt de celfunctie

    - vermindert vermoeidheid

    - zorgt voor aanmaak van maagzuur

    - is een onderdeel van de spieren

  • fytonutriënten

    - ontstekingsremmend

    - kankerremmend

    - gaan ziektes en veroudering tegen

    - maken vrije radicalen onschadelijk

    - cholesterol verlagend



  • Bioflavonoïden

    - antiviraal

    - antioxidant

    - beiden bescherming tegenlicht en straling

    - leverbeschermend

    - anti kanker

    - antischimmel

    - antibacterieel

    - ontstekingswerend

    - antiallergisch

    - recyclen vitamine C

    - zorgen voor de kleurrijke delen van de plant



  • Vezels

    - zijn belangrijk voor onze darmflora

    - worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.

    - door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen

    - verhogen de spijsverteringssnelheid

    - vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans

    - helpen ontgiften

    - vergroten onze weerstand

    - verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen

    - verlagen het cholesterolniveau.

    - werken als probiotica

Gerelateerde posts:

door Ronnie de Winter 27 april 2025
Kip wordt malser door hem te laten garen in knoflook, ui en tomaat. Door te kiezen voor mager vlees kun je de ingrediënten waar je de kip in laat garen ook heel goed gebruiken voor een saus. De saus bevat dan niet al te veel vet. Het zuur in de tomaat, vooral citroenzuur en appelzuur, maakt het vlees malser en sappiger. Het zuur versterkt ook de smaak en neutraliseert het vet van het vlees. Hierdoor krijgt een gerecht een frissere smaak. Ook helpt het zuur voor een betere vertering van het vlees. Het zuur van tomaten stimuleert namelijk enzymatische reacties die betrokken zijn bij deze vertering. Rauw bevat de tomaat veel vitamine C. Helaas gaat er bij het verwarmen daarvan het nodige verloren. Het lycopeen waar de tomaten ook rijk aan zijn, komt juist beter beschikbaar voor ons lichaam door het verwarmen van de tomaat. Door de gezonde vetzuren van de kip, wordt het lycopeen nog beter opneembaar.
door Ronnie de Winter 27 april 2025
Prei heeft geneeskrachtige eigenschappen en wordt daardoor al eeuwenlang verbouwd en gegeten. De prei heeft een kleine verdikking aan de onderkant met een witte langere stengel met daaraan de groene bladeren. Hoewel het witte gedeelte van de stengel de lekkerste smaak heeft ( een beetje zoetig) en minder hard is, bevat het blad de meeste voedingstoffen. In de winter en in het voorjaar is prei volop te koop en niet duur.
door Ronnie de Winter 20 april 2025
Spitskool is een licht verteerbare koolsoort die op zijn best is als we hem roerbakken of heel even stoven. Snijd hem daartoe in dunne reepjes en bak het in wat extra vierge olijfolie met een beetje komijn. Zo wordt de spitskool nog beter verteerbaar. In onderstaand recept wordt deze roergebakken spitskool gecombineerd met libanese kip en rijst. Een verrassend lekkere combinatie!
door Ronnie de Winter 13 april 2025
Postelein behoort tot de posteleinfamilie en is het hele jaar door verkrijgbaar. Je hebt zomer- en winterpostelein. Winterpostelein is vanaf de herfst tot maart in bosjes verkrijgbaar en zomerpostelein het gehele jaar door. Verse postelein ziet er frisgroen en stevig uit met vaak de wortels er nog aan zodat het langer goed blijft. In de groentenla van de koelkast blijft postelein ongeveer twee dagen goed. Postelein is goed rauw in een stamppot te verwerken van knollen zoals knolselderij, zoet aardappel, pastinaak, wortels of gewone aardappels. Voeg een paar zongedroogde tomaatjes toe voor een lekkere smaak. Maar postelein is ook lekker in een maaltijdsalade.
door Ronnie de Winter 6 april 2025
Biologisch dynamische witlof heeft een bittere smaak. Dat komt, omdat groenten die op deze wijze is geteeld, hogere concentraties fytonutriënten hebben, dan niet biologisch geteelde groenten. Vooral groenten die bitter of scherp smaken bevatten veel fytonutriënten. De hoofdgroepen van de fytonutriënten zijn polyfenolen, terpenen, zwavelverbindingen en saponinen. Deze stoffen geven de groenten hun specifieke smaak, geur en kleur en ze werken als antioxidanten. Ze beschermen ons zo tegen ziekten, zoals dementie, kanker, hart- en vaatziekten. Bittere groenten zoals de witlof stimuleren door hun fytonutriënten de lever om gifstoffen uit te scheiden.
door Ronnie de Winter 30 maart 2025
Aubergines worden meestal gebakken of geroosterd in de oven. Ze zuigen dan enorm veel olie op waardoor ze zwaarder te verteren worden. Door aubergines te koken of te stomen worden ze heerlijk zacht en mals en zijn ze veel lichter verteerbaar. Aubergines hebben een neutrale smaak en zijn dan ook heel goed te combineren met veel verschillende kruiden en groenten. Het sponsachtige vruchtvlees neemt gemakkelijk de smaken op en door zijn textuur geeft het een vlees-achtige structuur aan een gerecht. De aubergine bevat naast vezels en wat koolhydraten vooral water en is hiermee een calorie arme groente. Je zult echter nog wel andere ingrediënten moeten toevoegen aan je maaltijd aangezien de aubergine verder weinig voedingswaarde heeft. De aubergine bevat wel veel soorten vitaminen en mineralen, maar slechts in kleine hoeveelheden. Alleen het mineraal mangaan is wat beter vertegenwoordigd. Het witte vruchtvlees verkleurt snel aan de lucht. Door er wat citroensap over te sprenkelen voorkom je deze bruine verkleu
door Ronnie de Winter 23 maart 2025
Veldsla is een bron van mineralen en vezels en onmisbaar voor onze gezondheid. Veldsla en andere slasoorten kun je met allerlei groenten combineren en aan iedere maaltijd toe te voegen. Slasoorten eet je bij voorkeur voor de maaltijd of als voorgerecht om zo de spijsvertering in gang te zetten. Slasoorten werken namelijk eetlust opwekkend. Wanneer Veldsla en andere slasoorten al lang van te voren gewassen en gesneden wordt, verliest het een deel van zijn antioxidanten en vitaminen.
door Ronnie de Winter 16 maart 2025
Zalm is een vette vissoort die vooral aangeraden wordt om 2 keer per week te eten i.v.m. het voorkomen van hart- en vaat ziekten. Dat heeft te maken met de ontstekingsremmende omega 3 ( EPA + DPA + DHA) vetzuren, die zalm rijk is. Maar zalm heeft naast deze belangrijke vetzuren nog meer goede voedingstoffen voor ons lichaam. Zo bevat het selenium, B- vitamines waaronder B 12, vitamine A, D en alle essentiële aminozuren in gemakkelijk verteerbare eiwitten. Om optimaal gebruik te kunnen maken van deze goede voedingstoffen is de bereidingswijze van zalm een belangrijk punt. Want bij te hoge temperaturen gaan de goede vetzuren verloren. Evenals de B vitamines en de eiwitten worden veel minder goed verteerbaar.
door Ronnie de Winter 9 maart 2025
Pastinaak is een grote, witgele wortel die inmiddels weer goed te verkrijgen is. Vooral aan het eind van de winter is hij een mooie aanvulling op onze vitaminen en mineralen voorraden. Het is een gemakkelijk te bereiden wortel met een wat zoetige smaak. Schil hem met een dunschiller en snijd het kapje er van af. Pastinaak kun je rauw geraspt in salades eten of koken en bakken. Om verkleuring te voorkomen kun je de wortel besprenkelen met citroensap. Pastinaak smaakt goed met groene kruiden als peterselie, tijm en basilicum.
door Ronnie de Winter 2 maart 2025
Aardappelen en andere knolgewassen zoals zoete bataat (zoete aardappel), wortels, bieten, pastinaak zijn prima voedingsmiddelen. Ze bevatten veel koolhydraten, waardoor ze als energiebron worden gezien. Er is echter wel een maar. Met name de aardappel heeft een hoog glycemische waarde, waardoor hij de bloedsuikerspiegel snel laat stijgen en vervolgens weer laat dalen. Toch is de aardappel een goed voedingsmiddel als je maar weet, hoe je deze het beste kan gebruiken. De aardappel bevat veel kalium en andere mineralen, waardoor hij erg goed is voor de zuur-base balans in je lichaam. Daarnaast heeft de aardappel een neutrale smaak, waardoor hij met allerlei groenten en andere voedingsmiddelen te combineren valt.
Show More