Kervel
Een heerlijk naar anijs smakend kruid!
Kruiden voegen we toe voor de smaak, maar kruiden kunnen ook heel veel voor onze gezondheid betekenen. Kervel is een echt voorjaarskruid. Als je hem in de tuin wil, zet hem dan op een vochtige plaats in de halfschaduw en pluk er regelmatig van. Het is een eenjarige plant. Om de groei te stimuleren kun je ook de kervel geheel afknippen. Het kruid kun je een paar dagen bewaren in de koelkast of je kunt het invriezen. Drogen is eigenlijk geen optie. Daar zijn de blaadjes te teer voor.
Het kruid is lekker bij gerechten met ei, vis, soepen, salades en sauzen.
Behalve kervel gebruiken in verschillende gerechten, kun je er ook heel goed thee van trekken. Laat het gekookte water dan afkoelen tot ca. 70 graden om zoveel mogelijk voedingsstoffen en fytonutriënten te behouden.

Kervel in een salade
- rucola
- komkommer
- avocado
- sinaasappel
- andijvie
- raapsteeltjes
- kervel
- bieslook
- citroenmelisse
- munt
- citroensap
- extra vierge olijfolie
- zwarte peper en zout.
- Was de groenten en kruiden en sla ze droog in een slacentrifuge.
- Snijd de groente klein en de kruiden heel fijn.
- Was de komkommer en schaaf ze in dunne plakjes.
- Pel de avocado, snijd ze in blokjes en besprenkel ze met wat citroensap
- Pel de sinaasappel en snijd de partjes in stukjes.
- Maak een dressing van citroensap, extra vierge olijfolie en wat zwarte peper en zout.
- Roer in een schaal de groenten, kruiden, de blokjes avocado en sinaasappel stukjes door elkaar.
- Doe de dressing er over heen.
Over kervel
Kervel is een familielid van de schermbloemigen, net als peterselie. Het lijkt ook wel wat op peterselie. De smaak is wat zoet en anijsachtig.
Kervel bevat veel vitamine C en ijzer. De fytonutriënten in kervel zorgen ervoor dat de vitamine C ook nog eens beter opgenomen wordt door het lichaam. Deze fytonutiënten bestaan ook uit antioxidanten die ervoor zorgen dat de vrije radicalen die ontstaan bij oxidatieprocessen onschadelijk gemaakt worden.
Kervel bevat ook de etherische oliën. Deze geven kervel zijn smaak en geur.
Kervel wekt de eetlust op en bevordert de spijsvertering. Het kruid is dus uitermate geschikt om in een voorgerecht te gebruiken.
Kervel is bloeddrukverlagend, vochtafdrijvend en geeft energie. Kervel thee of sap van kervel kun je tegen keelpijn gebruiken.
De etherische oliën van kervel zijn in te zetten bij gewrichtsklachten en jicht, bij spierpijnen, bij maag- en darmproblemen.
Kervel is antiviraal en ontstekingsremmend en ondersteunt de lever. Kervel heeft ook een gunstige uitwerking op eczeem, spataderen, aambeien en cellulitus. Het kruid heeft een bloedzuiverende werking.
In een lotion verwerkt helpt het de huid om roodheid en zwelling te verminderen, littekens en tegen te gaan, en wonden sneller te genezen.
Het vermindert onzuiverheden van de huid.
Belangrijke voedingstoffen in kervel
Gerelateerde posts:









