Walnoten
...bevatten veel gezonde vetzuren!
De walnoot komt uit Azië en werd via Perzië door handelaars naar Europa vervoerd. Noten zijn voedzaam en kunnen goed bewaard worden. Al jaren geleden stonden ze dan ook vaak op het menu van onze voorvaderen.
De voedzaamheid van de walnoot zit met name in zijn vetzuren. De walnoot bevat de vetzuren omega 3, omega 6 en omega 9. Om de verzurende werking van de noten tegen te gaan, doe je er goed aan de noten in een droge koekenpan, op een laag vuurtje, licht te roosteren.
Het fytinezuur wordt dan omgezet waardoor de verzurende werking afneemt en de mineralen uit de noten beter opneembaar worden.
Walnoten pesto
- walnoten
- cashewnoten
- pijnboompitten
- verse basilicum
- extra vierge olijfolie
- zout
- Was de basilicum en snijd ze grof.
- Rooster de noten en pijnboompitten 5 minuten op laag vuur in een droge koekenpan.
- Doe de noten in een blender en hak ze grof.
- Voeg dan de olijfolie, wat zout en de grof gesneden basilicum erbij en blend tot je een smeuïge massa hebt.
- Proef de pesto. Voeg eventueel nog wat van de ingrediënten toe.
Over walnoten
De stoffen in het bruine vliesje om de noot in combinatie met de essentiële vetzuren die walnoten bevatten, verminderen de kans op het ontstaan van hart- en vaat ziekten. Ze verlagen nl. het cholesterol gehalte in het bloed en zorgen voor een betere bloedcirculatie, doordat ze de bloedvaten elastisch houden en de samenklontering van de bloedplaatjes tegengaan. Ondanks de vetzuren en het verzadigde effect dat walnoten geven, worden we van walnoten niet dik. Dat komt doordat walnoten al snel een gevoel van verzadiging geven en doordat ze veel vezels bevatten.
Walnoten bevatten veel antioxidanten die ons beschermen tegen kanker.
Ze zijn rijk aan vitamine E, een sterke antioxidant die niet alleen onze cellen beschermt tegen oxidatie, maar ook de oxidatie van de olie in de noot tegengaat. Verder bevat de noot vitamine B en de mineralen kalium, calcium, ijzer, koper, en fosfor.
De omega 3 olie in combinatie met de mineralen en vitaminen hebben een positieve invloed op vele zenuwcellen in ons lichaam met name die van de hersenen. Ze gaan veroudering van de hersenen en geheugenverlies tegen.
Walnoten bevatten ook eiwitten en met name het aminzozuur tryptofaan. Uit dit aminozuur kan bij een stabiele bloedsuiker direct de neurotransmitter serotonine in de hersenen aangemaakt worden. Deze neurotransmitter zorgt voor rust en voldoeningen geven ons een geluksgevoel, optimisme en ontspanning.
Belangrijke voedingstoffen in walnoten
Gerelateerde posts:









