Laurier

Ronnie de Winter • 1 december 2019

als thee...maar ook in sauzen

Mijn tuin begint steeds meer op een kruidentuin te lijken.  Het kleine laurierplantje wat ik een paar jaar geleden geplant hebt, begint uit te groeien tot een werkelijke laurierleverancier. IN het najaar snijd ik er een tak van af en laat het blad drogen bij kamertemperatuur. Zo heb ik de hele winter laurierblad ter beschikking. Het blad geeft gedroogd de meeste smaak af aan gerechten maar je kun er ook heel goed thee van trekken. De thee is heel rustgevend.

Laurierthee

Doe 3 tot 4 gedroogde blaadjes laurier in een beker en giet hier kokend water op. Laat het 5 tot 10 minuten trekken en drink het daarna langzaam op.

Voor meer geneeskracht en een sterkere thee:
Doe 2 - 3 dl water in een pannetje. Voeg 2 -3 blaadjes laurier toe. Breng het aan de kook en laat het 10 tot 15 minuten zachtjes koken. Ver wijder dan de laurierblaadjes en doe de thee in een kopje. laat het een beetje afkoelen en drink het met kleine slokjes op.

Over laurier


Laurierthee remt ontstekingen in je lichaam. Het bevat euganol en heeft daardoor een geneeskrachtige werking op gewrichtsontstekingen, zoals jicht en artrose/ artritis. Maar werkt ook heilzaam bij bronchitis, aften en bij tandpijn. Het heeft een positieve invloed op diabetes. De bloedsuiker, triglyceriden en cholesterolwaarden dalen bij het drinken van elke dag een kopje laurierthee. Laurierthee beschermt tegen hart- en vaatziekten door de krachtige fyto-nutriënten.


Laurier is ook een ingrediënt van tandpasta. Ze maken je tanden wit. Door je tanden te poetsen met laurierpoeder worden ze prachtig glanzend wit.


Maar laurier doet meer. Hij is heilzaam voor de spijsvertering. Vermindert een opgeblazen gevoel en indigestie en helpt het lichaam ontgiften.


Laurierblaadjes kun je heel goed in gerechten gebruiken. Laurier heeft een wat bittere smaak, door de olie euganol die het bevat, en is zoet en verkoelend. Het past goed bij zure  ingrediënten.  Laurier versterkt andere smaken en hoe langer je een laurierblaadje meekookt of stooft hoe meer smaak hij afgeeft. Ze vormen een goede combinatie met kruidnagels. Ook de combinatie laurier en tomaat is heel geliefd. Bij de bereiding van stoofvleesgerechten zorgt de combinatie van deze drie ingrediënten voor heerlijk mals vlees.

Maar ook bij bereiding van peulvruchten gebruik ik de combinatie laurier en tomaat vaak. Ze maken de peulvruchten veel beter verteerbaar en geven minder gasvorming in de darmen.

Laurier smaakt ook goed bij pompoen, in soepen, in kipgerechten en tomatensauzen.

Tomatensaus (2 personen)


Ingrediënten:

  • 5 tomaten
  • 1/4 knolselderij
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 2 el tomatenpuree
  • 1 eetlepel extra vierge  olijfolie
  • 1 laurierblad
  • 1 theelepel tijm of oregano of een takje verse tijm  of oregano
  • 4 takjes selderij

      Bereiding:

      • Pel de ui en de knoflook.
      • Maak de knolselderij schoon en snijd ze in stukjes.
      • Was de tomaten en snijd ze in stukken.
      • Verwarm de extra vierge olijfolie in de pan en fruit de ui glazig.
      • Voeg de knoflook en de selderij toe.
      • Voeg de helft van de tomaten, het laurierblad en de tijm toe en laat de saus 10 minuten zachtjes koken.
      • Verwijder het laurierblad.
      • Was de takjes selderij en snijd ze fijn.
      • Pureer de saus met een staafmixer. Voeg dan de andere helft van de tomatenblokjes  en de tomatenpuree toe en maak hem op smaak met peper en selderij.
      Deze saus is lekker bij de linzenburgers , bij sperzieboontjesof bij bloemkool

      Gerelateerde posts:

      Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
      door Ronnie de Winter 2 november 2025
      Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
      bloemkoolsaus met boekweitspirali
      door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
      Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
      bomen in landschap semi abstract
      door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
      Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
      Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
      door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
      In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
      Een aquarel van bloemen en vormen semi-abstract.
      door Ronnie de Winter 4 oktober 2025
      Vanuit het Midden – een zoektocht in kleur en vorm
      B
      door Ronnie de Winter 28 september 2025
      In tijden waarin ons spijsverteringsstelsel vaak onder druk staat – door stress, weinig beweging of een zwaar dieet – verlangen we naar eten dat niet alleen voedzaam is, maar ook verzachtend werkt. Venkel is zo’n groente die zowel je buik als je smaakpapillen kalmeert. Fris, licht anijsachtig en verrassend veelzijdig.
      aquarel van een open deur
      door Ronnie de Winter 21 september 2025
      Open zijn vraagt moed. Afsluiten soms ook. Beide bewegingen horen bij het leven. De kunst is om te voelen wat jij nodig hebt, zonder oordeel. Nieuw blog over de balans tussen open zijn en jezelf beschermen:
      Koude aardappel salade met andijvie, ei en appel
      door Ronnie de Winter 14 september 2025
      In de zomer is niets zo lekker als een frisse, voedzame salade. En waarom zou je niet kiezen voor een variant met een oer-Hollandse groente die vaak wordt onderschat: andijvie! Deze koude aardappelsalade met andijvie, gekookt ei en appel is niet alleen verrassend lekker, maar ook voedzaam en makkelijk te maken. Ideaal
      Een aquarel van rozenknoppen
      door Ronnie de Winter 7 september 2025
      Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
      tuinboontjes salade
      door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
      De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
      Show More