Laurier

Ronnie de Winter • 1 december 2019

als thee...maar ook in sauzen

Mijn tuin begint steeds meer op een kruidentuin te lijken.  Het kleine laurierplantje wat ik een paar jaar geleden geplant hebt, begint uit te groeien tot een werkelijke laurierleverancier. IN het najaar snijd ik er een tak van af en laat het blad drogen bij kamertemperatuur. Zo heb ik de hele winter laurierblad ter beschikking. Het blad geeft gedroogd de meeste smaak af aan gerechten maar je kun er ook heel goed thee van trekken. De thee is heel rustgevend.

Laurierthee

Doe 3 tot 4 gedroogde blaadjes laurier in een beker en giet hier kokend water op. Laat het 5 tot 10 minuten trekken en drink het daarna langzaam op.

Voor meer geneeskracht en een sterkere thee:
Doe 2 - 3 dl water in een pannetje. Voeg 2 -3 blaadjes laurier toe. Breng het aan de kook en laat het 10 tot 15 minuten zachtjes koken. Ver wijder dan de laurierblaadjes en doe de thee in een kopje. laat het een beetje afkoelen en drink het met kleine slokjes op.

Over laurier


Laurierthee remt ontstekingen in je lichaam. Het bevat euganol en heeft daardoor een geneeskrachtige werking op gewrichtsontstekingen, zoals jicht en artrose/ artritis. Maar werkt ook heilzaam bij bronchitis, aften en bij tandpijn. Het heeft een positieve invloed op diabetes. De bloedsuiker, triglyceriden en cholesterolwaarden dalen bij het drinken van elke dag een kopje laurierthee. Laurierthee beschermt tegen hart- en vaatziekten door de krachtige fyto-nutriënten.


Laurier is ook een ingrediënt van tandpasta. Ze maken je tanden wit. Door je tanden te poetsen met laurierpoeder worden ze prachtig glanzend wit.


Maar laurier doet meer. Hij is heilzaam voor de spijsvertering. Vermindert een opgeblazen gevoel en indigestie en helpt het lichaam ontgiften.


Laurierblaadjes kun je heel goed in gerechten gebruiken. Laurier heeft een wat bittere smaak, door de olie euganol die het bevat, en is zoet en verkoelend. Het past goed bij zure  ingrediënten.  Laurier versterkt andere smaken en hoe langer je een laurierblaadje meekookt of stooft hoe meer smaak hij afgeeft. Ze vormen een goede combinatie met kruidnagels. Ook de combinatie laurier en tomaat is heel geliefd. Bij de bereiding van stoofvleesgerechten zorgt de combinatie van deze drie ingrediënten voor heerlijk mals vlees.

Maar ook bij bereiding van peulvruchten gebruik ik de combinatie laurier en tomaat vaak. Ze maken de peulvruchten veel beter verteerbaar en geven minder gasvorming in de darmen.

Laurier smaakt ook goed bij pompoen, in soepen, in kipgerechten en tomatensauzen.

Tomatensaus (2 personen)


Ingrediënten:

  • 5 tomaten
  • 1/4 knolselderij
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 2 el tomatenpuree
  • 1 eetlepel extra vierge  olijfolie
  • 1 laurierblad
  • 1 theelepel tijm of oregano of een takje verse tijm  of oregano
  • 4 takjes selderij

      Bereiding:

      • Pel de ui en de knoflook.
      • Maak de knolselderij schoon en snijd ze in stukjes.
      • Was de tomaten en snijd ze in stukken.
      • Verwarm de extra vierge olijfolie in de pan en fruit de ui glazig.
      • Voeg de knoflook en de selderij toe.
      • Voeg de helft van de tomaten, het laurierblad en de tijm toe en laat de saus 10 minuten zachtjes koken.
      • Verwijder het laurierblad.
      • Was de takjes selderij en snijd ze fijn.
      • Pureer de saus met een staafmixer. Voeg dan de andere helft van de tomatenblokjes  en de tomatenpuree toe en maak hem op smaak met peper en selderij.
      Deze saus is lekker bij de linzenburgers , bij sperzieboontjesof bij bloemkool

      Gerelateerde posts:

      door Ronnie de Winter 27 april 2025
      Kip wordt malser door hem te laten garen in knoflook, ui en tomaat. Door te kiezen voor mager vlees kun je de ingrediënten waar je de kip in laat garen ook heel goed gebruiken voor een saus. De saus bevat dan niet al te veel vet. Het zuur in de tomaat, vooral citroenzuur en appelzuur, maakt het vlees malser en sappiger. Het zuur versterkt ook de smaak en neutraliseert het vet van het vlees. Hierdoor krijgt een gerecht een frissere smaak. Ook helpt het zuur voor een betere vertering van het vlees. Het zuur van tomaten stimuleert namelijk enzymatische reacties die betrokken zijn bij deze vertering. Rauw bevat de tomaat veel vitamine C. Helaas gaat er bij het verwarmen daarvan het nodige verloren. Het lycopeen waar de tomaten ook rijk aan zijn, komt juist beter beschikbaar voor ons lichaam door het verwarmen van de tomaat. Door de gezonde vetzuren van de kip, wordt het lycopeen nog beter opneembaar.
      door Ronnie de Winter 27 april 2025
      Prei heeft geneeskrachtige eigenschappen en wordt daardoor al eeuwenlang verbouwd en gegeten. De prei heeft een kleine verdikking aan de onderkant met een witte langere stengel met daaraan de groene bladeren. Hoewel het witte gedeelte van de stengel de lekkerste smaak heeft ( een beetje zoetig) en minder hard is, bevat het blad de meeste voedingstoffen. In de winter en in het voorjaar is prei volop te koop en niet duur.
      door Ronnie de Winter 20 april 2025
      Spitskool is een licht verteerbare koolsoort die op zijn best is als we hem roerbakken of heel even stoven. Snijd hem daartoe in dunne reepjes en bak het in wat extra vierge olijfolie met een beetje komijn. Zo wordt de spitskool nog beter verteerbaar. In onderstaand recept wordt deze roergebakken spitskool gecombineerd met libanese kip en rijst. Een verrassend lekkere combinatie!
      door Ronnie de Winter 13 april 2025
      Postelein behoort tot de posteleinfamilie en is het hele jaar door verkrijgbaar. Je hebt zomer- en winterpostelein. Winterpostelein is vanaf de herfst tot maart in bosjes verkrijgbaar en zomerpostelein het gehele jaar door. Verse postelein ziet er frisgroen en stevig uit met vaak de wortels er nog aan zodat het langer goed blijft. In de groentenla van de koelkast blijft postelein ongeveer twee dagen goed. Postelein is goed rauw in een stamppot te verwerken van knollen zoals knolselderij, zoet aardappel, pastinaak, wortels of gewone aardappels. Voeg een paar zongedroogde tomaatjes toe voor een lekkere smaak. Maar postelein is ook lekker in een maaltijdsalade.
      door Ronnie de Winter 6 april 2025
      Biologisch dynamische witlof heeft een bittere smaak. Dat komt, omdat groenten die op deze wijze is geteeld, hogere concentraties fytonutriënten hebben, dan niet biologisch geteelde groenten. Vooral groenten die bitter of scherp smaken bevatten veel fytonutriënten. De hoofdgroepen van de fytonutriënten zijn polyfenolen, terpenen, zwavelverbindingen en saponinen. Deze stoffen geven de groenten hun specifieke smaak, geur en kleur en ze werken als antioxidanten. Ze beschermen ons zo tegen ziekten, zoals dementie, kanker, hart- en vaatziekten. Bittere groenten zoals de witlof stimuleren door hun fytonutriënten de lever om gifstoffen uit te scheiden.
      door Ronnie de Winter 30 maart 2025
      Aubergines worden meestal gebakken of geroosterd in de oven. Ze zuigen dan enorm veel olie op waardoor ze zwaarder te verteren worden. Door aubergines te koken of te stomen worden ze heerlijk zacht en mals en zijn ze veel lichter verteerbaar. Aubergines hebben een neutrale smaak en zijn dan ook heel goed te combineren met veel verschillende kruiden en groenten. Het sponsachtige vruchtvlees neemt gemakkelijk de smaken op en door zijn textuur geeft het een vlees-achtige structuur aan een gerecht. De aubergine bevat naast vezels en wat koolhydraten vooral water en is hiermee een calorie arme groente. Je zult echter nog wel andere ingrediënten moeten toevoegen aan je maaltijd aangezien de aubergine verder weinig voedingswaarde heeft. De aubergine bevat wel veel soorten vitaminen en mineralen, maar slechts in kleine hoeveelheden. Alleen het mineraal mangaan is wat beter vertegenwoordigd. Het witte vruchtvlees verkleurt snel aan de lucht. Door er wat citroensap over te sprenkelen voorkom je deze bruine verkleu
      door Ronnie de Winter 23 maart 2025
      Veldsla is een bron van mineralen en vezels en onmisbaar voor onze gezondheid. Veldsla en andere slasoorten kun je met allerlei groenten combineren en aan iedere maaltijd toe te voegen. Slasoorten eet je bij voorkeur voor de maaltijd of als voorgerecht om zo de spijsvertering in gang te zetten. Slasoorten werken namelijk eetlust opwekkend. Wanneer Veldsla en andere slasoorten al lang van te voren gewassen en gesneden wordt, verliest het een deel van zijn antioxidanten en vitaminen.
      door Ronnie de Winter 16 maart 2025
      Zalm is een vette vissoort die vooral aangeraden wordt om 2 keer per week te eten i.v.m. het voorkomen van hart- en vaat ziekten. Dat heeft te maken met de ontstekingsremmende omega 3 ( EPA + DPA + DHA) vetzuren, die zalm rijk is. Maar zalm heeft naast deze belangrijke vetzuren nog meer goede voedingstoffen voor ons lichaam. Zo bevat het selenium, B- vitamines waaronder B 12, vitamine A, D en alle essentiële aminozuren in gemakkelijk verteerbare eiwitten. Om optimaal gebruik te kunnen maken van deze goede voedingstoffen is de bereidingswijze van zalm een belangrijk punt. Want bij te hoge temperaturen gaan de goede vetzuren verloren. Evenals de B vitamines en de eiwitten worden veel minder goed verteerbaar.
      door Ronnie de Winter 9 maart 2025
      Pastinaak is een grote, witgele wortel die inmiddels weer goed te verkrijgen is. Vooral aan het eind van de winter is hij een mooie aanvulling op onze vitaminen en mineralen voorraden. Het is een gemakkelijk te bereiden wortel met een wat zoetige smaak. Schil hem met een dunschiller en snijd het kapje er van af. Pastinaak kun je rauw geraspt in salades eten of koken en bakken. Om verkleuring te voorkomen kun je de wortel besprenkelen met citroensap. Pastinaak smaakt goed met groene kruiden als peterselie, tijm en basilicum.
      door Ronnie de Winter 2 maart 2025
      Aardappelen en andere knolgewassen zoals zoete bataat (zoete aardappel), wortels, bieten, pastinaak zijn prima voedingsmiddelen. Ze bevatten veel koolhydraten, waardoor ze als energiebron worden gezien. Er is echter wel een maar. Met name de aardappel heeft een hoog glycemische waarde, waardoor hij de bloedsuikerspiegel snel laat stijgen en vervolgens weer laat dalen. Toch is de aardappel een goed voedingsmiddel als je maar weet, hoe je deze het beste kan gebruiken. De aardappel bevat veel kalium en andere mineralen, waardoor hij erg goed is voor de zuur-base balans in je lichaam. Daarnaast heeft de aardappel een neutrale smaak, waardoor hij met allerlei groenten en andere voedingsmiddelen te combineren valt.
      Show More