Laurier

Ronnie de Winter • 1 december 2019

als thee...maar ook in sauzen

Mijn tuin begint steeds meer op een kruidentuin te lijken.  Het kleine laurierplantje wat ik een paar jaar geleden geplant hebt, begint uit te groeien tot een werkelijke laurierleverancier. IN het najaar snijd ik er een tak van af en laat het blad drogen bij kamertemperatuur. Zo heb ik de hele winter laurierblad ter beschikking. Het blad geeft gedroogd de meeste smaak af aan gerechten maar je kun er ook heel goed thee van trekken. De thee is heel rustgevend.

Laurierthee

Doe 3 tot 4 gedroogde blaadjes laurier in een beker en giet hier kokend water op. Laat het 5 tot 10 minuten trekken en drink het daarna langzaam op.

Voor meer geneeskracht en een sterkere thee:
Doe 2 - 3 dl water in een pannetje. Voeg 2 -3 blaadjes laurier toe. Breng het aan de kook en laat het 10 tot 15 minuten zachtjes koken. Ver wijder dan de laurierblaadjes en doe de thee in een kopje. laat het een beetje afkoelen en drink het met kleine slokjes op.

Over laurier


Laurierthee remt ontstekingen in je lichaam. Het bevat euganol en heeft daardoor een geneeskrachtige werking op gewrichtsontstekingen, zoals jicht en artrose/ artritis. Maar werkt ook heilzaam bij bronchitis, aften en bij tandpijn. Het heeft een positieve invloed op diabetes. De bloedsuiker, triglyceriden en cholesterolwaarden dalen bij het drinken van elke dag een kopje laurierthee. Laurierthee beschermt tegen hart- en vaatziekten door de krachtige fyto-nutriënten.


Laurier is ook een ingrediënt van tandpasta. Ze maken je tanden wit. Door je tanden te poetsen met laurierpoeder worden ze prachtig glanzend wit.


Maar laurier doet meer. Hij is heilzaam voor de spijsvertering. Vermindert een opgeblazen gevoel en indigestie en helpt het lichaam ontgiften.


Laurierblaadjes kun je heel goed in gerechten gebruiken. Laurier heeft een wat bittere smaak, door de olie euganol die het bevat, en is zoet en verkoelend. Het past goed bij zure  ingrediënten.  Laurier versterkt andere smaken en hoe langer je een laurierblaadje meekookt of stooft hoe meer smaak hij afgeeft. Ze vormen een goede combinatie met kruidnagels. Ook de combinatie laurier en tomaat is heel geliefd. Bij de bereiding van stoofvleesgerechten zorgt de combinatie van deze drie ingrediënten voor heerlijk mals vlees.

Maar ook bij bereiding van peulvruchten gebruik ik de combinatie laurier en tomaat vaak. Ze maken de peulvruchten veel beter verteerbaar en geven minder gasvorming in de darmen.

Laurier smaakt ook goed bij pompoen, in soepen, in kipgerechten en tomatensauzen.

Tomatensaus (2 personen)


Ingrediënten:

  • 5 tomaten
  • 1/4 knolselderij
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 2 el tomatenpuree
  • 1 eetlepel extra vierge  olijfolie
  • 1 laurierblad
  • 1 theelepel tijm of oregano of een takje verse tijm  of oregano
  • 4 takjes selderij

      Bereiding:

      • Pel de ui en de knoflook.
      • Maak de knolselderij schoon en snijd ze in stukjes.
      • Was de tomaten en snijd ze in stukken.
      • Verwarm de extra vierge olijfolie in de pan en fruit de ui glazig.
      • Voeg de knoflook en de selderij toe.
      • Voeg de helft van de tomaten, het laurierblad en de tijm toe en laat de saus 10 minuten zachtjes koken.
      • Verwijder het laurierblad.
      • Was de takjes selderij en snijd ze fijn.
      • Pureer de saus met een staafmixer. Voeg dan de andere helft van de tomatenblokjes  en de tomatenpuree toe en maak hem op smaak met peper en selderij.
      Deze saus is lekker bij de linzenburgers , bij sperzieboontjesof bij bloemkool

      Gerelateerde posts:

      Een aquarel van rozenknoppen
      door Ronnie de Winter 7 september 2025
      Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
      tuinboontjes salade
      door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
      De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
      Haventje - ontmoeting
      door Ronnie de Winter 24 augustus 2025
      Een echte ontmoeting is meer dan een gesprek. Het is zien, luisteren, aanwezig zijn. Niet vluchtig, maar echt. Wanneer heb jij voor het laatst iemand écht ontmoet? Lees hier mijn nieuwste blog over de kracht van echte ontmoetingen
      bloemkoolsalade
      door Ronnie de Winter 17 augustus 2025
      Een salade die vult, knapperig is én bomvol goede voedingsstoffen zit. Deze heerlijke bloemkoolsalade met aardappelen is een perfect bijgerecht bij de barbecue, een lichte lunch op een zomerse dag of gewoon als gezonde maaltijdsalade.
      rode bietjes
      door Ronnie de Winter 10 augustus 2025
      Een recept van geroosterde rode bietjes met geitenkaas en rucola en achtergrondinformatie over de gezondheidsvoordelen van rode bietjes. Uitleg over het roosteren (karamaliseren) van bietjes; hoe je dat op een goede en gezonde manier kan doen!
      Een aquarel van een terras in stilte
      door Ronnie de Winter 3 augustus 2025
      De stilte tussen de momenten – Het verhaal achter "Terras in de stilte" Een werk waarin het moment tussen dag en nacht tastbaar wordt. Geen drukte, geen rumoer – alleen een zacht licht, een verlaten plein, en de stilte die ruimte laat voor jouw verhaal. Nu te zien in de online galerie
      Groene aspergesoep met geitenkaas
      door Ronnie de Winter 27 juli 2025
      Proef de lente in een kom! Deze groene aspergesoep met zachte geitenkaas is romig, vol smaak en zó makkelijk te maken. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een zomers diner. Bekijk het recept op de blog!
      wilgen aquarel
      door Ronnie de Winter 20 juli 2025
      Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
      Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
      door Ronnie de Winter 13 juli 2025
      Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
      Een aquarel van een molen
      door Ronnie de Winter 6 juli 2025
      Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
      Show More