Laurier
als thee...maar ook in sauzen
Mijn tuin begint steeds meer op een kruidentuin te lijken. Het kleine laurierplantje wat ik een paar jaar geleden geplant hebt, begint uit te groeien tot een werkelijke laurierleverancier. IN het najaar snijd ik er een tak van af en laat het blad drogen bij kamertemperatuur. Zo heb ik de hele winter laurierblad ter beschikking. Het blad geeft gedroogd de meeste smaak af aan gerechten maar je kun er ook heel goed thee van trekken. De thee is heel rustgevend.
Over laurier
Laurierthee remt ontstekingen in je lichaam. Het bevat euganol en heeft daardoor een geneeskrachtige werking op gewrichtsontstekingen, zoals jicht en artrose/ artritis. Maar werkt ook heilzaam bij bronchitis, aften en bij tandpijn. Het heeft een positieve invloed op diabetes. De bloedsuiker, triglyceriden en cholesterolwaarden dalen bij het drinken van elke dag een kopje laurierthee. Laurierthee beschermt tegen hart- en vaatziekten door de krachtige fyto-nutriënten.
Laurier is ook een ingrediënt van tandpasta. Ze maken je tanden wit. Door je tanden te poetsen met laurierpoeder worden ze prachtig glanzend wit.
Maar laurier doet meer. Hij is heilzaam voor de spijsvertering. Vermindert een opgeblazen gevoel en indigestie en helpt het lichaam ontgiften.
Laurierblaadjes kun je heel goed in gerechten gebruiken. Laurier heeft een wat bittere smaak, door de olie euganol die het bevat, en is zoet en verkoelend. Het past goed bij zure ingrediënten. Laurier versterkt andere smaken en hoe langer je een laurierblaadje meekookt of stooft hoe meer smaak hij afgeeft. Ze vormen een goede combinatie met kruidnagels. Ook de combinatie laurier en tomaat is heel geliefd. Bij de bereiding van stoofvleesgerechten zorgt de combinatie van deze drie ingrediënten voor heerlijk mals vlees.
Maar ook bij bereiding van peulvruchten gebruik ik de combinatie laurier en tomaat vaak. Ze maken de peulvruchten veel beter verteerbaar en geven minder gasvorming in de darmen.
Laurier smaakt ook goed bij pompoen, in soepen, in kipgerechten en tomatensauzen.
Tomatensaus
(2 personen)
Ingrediënten:
- 5 tomaten
- 1/4 knolselderij
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 2 el tomatenpuree
- 1 eetlepel extra vierge olijfolie
- 1 laurierblad
- 1 theelepel tijm of oregano of een takje verse tijm of oregano
- 4 takjes selderij
Bereiding:
- Pel de ui en de knoflook.
- Maak de knolselderij schoon en snijd ze in stukjes.
- Was de tomaten en snijd ze in stukken.
- Verwarm de extra vierge olijfolie in de pan en fruit de ui glazig.
- Voeg de knoflook en de selderij toe.
- Voeg de helft van de tomaten, het laurierblad en de tijm toe en laat de saus 10 minuten zachtjes koken.
- Verwijder het laurierblad.
- Was de takjes selderij en snijd ze fijn.
- Pureer de saus met een staafmixer. Voeg dan de andere helft van de tomatenblokjes en de tomatenpuree toe en maak hem op smaak met peper en selderij.
Gerelateerde posts:









