Waterkers
Ronnie de Winter • 8 december 2019
het hele jaar door...
Over waterkers
Afgelopen zomer heb ik de waterkers , die ik in een bak had opgekweekt en waar ik al vele malen van had geoogst, op een verwaarloosd plekje in de tuin gezet. Deze beschutte plek tegen de buitenmuur van de tuin, krijgt alleen in de ochtend wat zon en is het merendeel van het jaar vochtig.
Tot mijn verbazing bleek dit voor de waterkers een prima plekje. Het groeit er weelderig en ik kan elke week oogsten. Zelfs nu in de maand december oogst ik nog steeds waterkers uit de tuin.Waterkers kun je gemakkelijk zelf kweken. In de tuin of in een pot of op je vensterbank. En dat is met name in de wintermaanden heel voordelig want dit plantje bevat vele mineralen en vitaminen. En wanneer er in de wintermaanden minder aanbod is van groenten van de koude grond vormt waterkers een prachtige aanvulling.
Waterkers is pittig van smaak net als rucola en tuinkers en ik gebruik de blaadjes om smaak te geven aan mijn salades of ter garnering. De steeltjes zijn stugger, wat langer te bewaren en roerbak ik en voeg ik toe aan een getoofd groentegerecht of aan de soep.
Waterkers behoort tot de familie van de kruisbloemigen en is daarmee verwant aan de koolsoorten, rucola, radijs en mosterd.
Waterkers is met name zo gezond door zijn hoge voedingswaarde. Het bevat de vitamines A,C en D, de mineralen kalium, magnesium, ijzer,calcium, zink, mangaan, fosfor, zwavel en jodium en heel veel antioxidanten.
Het kruid is ontstekingsremmend, kankerwerend en werkt ontgiftend. Het is een kruid wat geneeskrachtig werkt bij jicht en artrose.
Het kruid helpt bij spijsverteringsklachten en de zwavel in het kruid geeft verlichting bij eczeem en acne en herstelt de huid. Ook haar en nagels profiteren van zwavel.
Waterkers salade
(2 personen)
Ingrediënten:
- 1 avocado
- 1 kleine rode ui
- 10 pruimtomaatjes
- 2 el zwarte olijven
- 100 gram waterkers
- 2 el extra vierge olijfolie
- 1 dessert lepel tahin
- ½ citroen
- peper en zout
- zwarte peper
- wat noten
Bereiding:
- Snijd de avocado, ui en de tomaatjes
in stukjes en doe ze in een schaal.
- Voeg de olijven en waterkers toe.
- Maak een dressing van tahin, de extra vierge olijfolie en het citroensap.
- Schenk de dressing over de
salade en roer alles goed door elkaar.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Garneer met wat noten.
Gerelateerde posts:

Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.

Lieve lezers,
Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud.
Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor.
Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.