Waterkers

Ronnie de Winter • 8 december 2019

het hele jaar door...

Over waterkers

Afgelopen zomer heb ik de waterkers , die ik in een bak had opgekweekt en waar ik al vele malen van had geoogst, op een verwaarloosd plekje in de tuin gezet. Deze beschutte plek tegen de buitenmuur van de tuin, krijgt alleen in de ochtend wat zon en is het merendeel van het jaar vochtig.
Tot mijn verbazing bleek dit voor de waterkers een prima plekje. Het groeit er weelderig en ik kan elke week oogsten. Zelfs nu in de maand december oogst ik nog steeds waterkers uit de tuin.
Waterkers kun je gemakkelijk zelf kweken. In de tuin of in een pot of op je vensterbank. En dat is met name in de wintermaanden heel voordelig want dit plantje bevat vele mineralen en vitaminen. En wanneer er in de wintermaanden minder aanbod is van groenten van de koude grond vormt waterkers een prachtige aanvulling.

Waterkers is pittig van smaak net als rucola en tuinkers en ik gebruik de blaadjes om smaak te geven aan mijn salades of ter garnering. De steeltjes zijn stugger, wat langer te bewaren en roerbak ik en voeg ik toe aan een getoofd groentegerecht of aan de soep. 
Waterkers behoort tot de familie van de kruisbloemigen en is daarmee verwant aan de koolsoorten, rucola, radijs en mosterd.
Waterkers is met name zo gezond door zijn hoge voedingswaarde. Het bevat de vitamines A,C en D, de mineralen kalium, magnesium, ijzer,calcium, zink, mangaan, fosfor, zwavel en jodium en heel veel antioxidanten.
Het kruid is ontstekingsremmend, kankerwerend en werkt ontgiftend. Het is een kruid wat geneeskrachtig werkt bij jicht en artrose.
Het kruid helpt bij spijsverteringsklachten en de zwavel in het kruid  geeft verlichting bij eczeem en acne en herstelt de huid. Ook haar en nagels profiteren van zwavel.

Waterkers salade (2 personen)


Ingrediënten:

  • 1 avocado
  • 1 kleine rode ui
  • 10 pruimtomaatjes
  • 2 el zwarte olijven
  • 100 gram waterkers
  • 2 el extra vierge olijfolie
  • 1 dessert lepel tahin
  • ½  citroen
  • peper en zout
  • zwarte peper
  • wat noten

      Bereiding:

      • Snijd de avocado, ui en de tomaatjes in stukjes en doe ze in een schaal.
      • Voeg de olijven en waterkers toe.
      • Maak een dressing van tahin, de extra vierge olijfolie en het citroensap.
      • Schenk de dressing over de salade en roer alles goed door elkaar.
      • Breng op smaak met peper en zout.
      • Garneer met wat noten.

      Gerelateerde posts:

      Groene aspergesoep met geitenkaas
      door Ronnie de Winter 27 juli 2025
      Proef de lente in een kom! Deze groene aspergesoep met zachte geitenkaas is romig, vol smaak en zó makkelijk te maken. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een zomers diner. Bekijk het recept op de blog!
      wilgen aquarel
      door Ronnie de Winter 20 juli 2025
      Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
      Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
      door Ronnie de Winter 13 juli 2025
      Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
      Een aquarel van een molen
      door Ronnie de Winter 6 juli 2025
      Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
      Paksoi stamppot
      door Ronnie de Winter 29 juni 2025
      Recept van paksoi stamppot en achtergrond informatie over paksoi.
      Groentepasta met paddenstoelen
      door Ronnie de Winter 22 juni 2025
      Recept van groentepasta met paddenstoelen en achtergrond informatie over de bereiding en over de voedingingswaarden van paddenstoelen.
      mus in aquarel
      door Ronnie de Winter 15 juni 2025
      Weten zonder bewijs, maar met volle overtuiging
      snijbonen
      door Ronnie de Winter 8 juni 2025
      Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.
      Een aquarel van een rood roze tulp en dillekruid
      door Ronnie de Winter 1 juni 2025
      Achter de fluistering – het verhaal achter mijn aquarel
      Penseel en Pollepel
      door Ronnie de Winter 25 mei 2025
      Lieve lezers, Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud. Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor. Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.
      Show More