Waterkers

Ronnie de Winter • 8 december 2019

het hele jaar door...

Over waterkers

Afgelopen zomer heb ik de waterkers , die ik in een bak had opgekweekt en waar ik al vele malen van had geoogst, op een verwaarloosd plekje in de tuin gezet. Deze beschutte plek tegen de buitenmuur van de tuin, krijgt alleen in de ochtend wat zon en is het merendeel van het jaar vochtig.
Tot mijn verbazing bleek dit voor de waterkers een prima plekje. Het groeit er weelderig en ik kan elke week oogsten. Zelfs nu in de maand december oogst ik nog steeds waterkers uit de tuin.
Waterkers kun je gemakkelijk zelf kweken. In de tuin of in een pot of op je vensterbank. En dat is met name in de wintermaanden heel voordelig want dit plantje bevat vele mineralen en vitaminen. En wanneer er in de wintermaanden minder aanbod is van groenten van de koude grond vormt waterkers een prachtige aanvulling.

Waterkers is pittig van smaak net als rucola en tuinkers en ik gebruik de blaadjes om smaak te geven aan mijn salades of ter garnering. De steeltjes zijn stugger, wat langer te bewaren en roerbak ik en voeg ik toe aan een getoofd groentegerecht of aan de soep. 
Waterkers behoort tot de familie van de kruisbloemigen en is daarmee verwant aan de koolsoorten, rucola, radijs en mosterd.
Waterkers is met name zo gezond door zijn hoge voedingswaarde. Het bevat de vitamines A,C en D, de mineralen kalium, magnesium, ijzer,calcium, zink, mangaan, fosfor, zwavel en jodium en heel veel antioxidanten.
Het kruid is ontstekingsremmend, kankerwerend en werkt ontgiftend. Het is een kruid wat geneeskrachtig werkt bij jicht en artrose.
Het kruid helpt bij spijsverteringsklachten en de zwavel in het kruid  geeft verlichting bij eczeem en acne en herstelt de huid. Ook haar en nagels profiteren van zwavel.

Waterkers salade (2 personen)


Ingrediënten:

  • 1 avocado
  • 1 kleine rode ui
  • 10 pruimtomaatjes
  • 2 el zwarte olijven
  • 100 gram waterkers
  • 2 el extra vierge olijfolie
  • 1 dessert lepel tahin
  • ½  citroen
  • peper en zout
  • zwarte peper
  • wat noten

      Bereiding:

      • Snijd de avocado, ui en de tomaatjes in stukjes en doe ze in een schaal.
      • Voeg de olijven en waterkers toe.
      • Maak een dressing van tahin, de extra vierge olijfolie en het citroensap.
      • Schenk de dressing over de salade en roer alles goed door elkaar.
      • Breng op smaak met peper en zout.
      • Garneer met wat noten.

      Gerelateerde posts:

      Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
      door Ronnie de Winter 2 november 2025
      Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
      bloemkoolsaus met boekweitspirali
      door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
      Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
      bomen in landschap semi abstract
      door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
      Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
      Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
      door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
      In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
      Een aquarel van bloemen en vormen semi-abstract.
      door Ronnie de Winter 4 oktober 2025
      Vanuit het Midden – een zoektocht in kleur en vorm
      B
      door Ronnie de Winter 28 september 2025
      In tijden waarin ons spijsverteringsstelsel vaak onder druk staat – door stress, weinig beweging of een zwaar dieet – verlangen we naar eten dat niet alleen voedzaam is, maar ook verzachtend werkt. Venkel is zo’n groente die zowel je buik als je smaakpapillen kalmeert. Fris, licht anijsachtig en verrassend veelzijdig.
      aquarel van een open deur
      door Ronnie de Winter 21 september 2025
      Open zijn vraagt moed. Afsluiten soms ook. Beide bewegingen horen bij het leven. De kunst is om te voelen wat jij nodig hebt, zonder oordeel. Nieuw blog over de balans tussen open zijn en jezelf beschermen:
      Koude aardappel salade met andijvie, ei en appel
      door Ronnie de Winter 14 september 2025
      In de zomer is niets zo lekker als een frisse, voedzame salade. En waarom zou je niet kiezen voor een variant met een oer-Hollandse groente die vaak wordt onderschat: andijvie! Deze koude aardappelsalade met andijvie, gekookt ei en appel is niet alleen verrassend lekker, maar ook voedzaam en makkelijk te maken. Ideaal
      Een aquarel van rozenknoppen
      door Ronnie de Winter 7 september 2025
      Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
      tuinboontjes salade
      door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
      De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
      Show More