Waterkers

Ronnie de Winter • 8 december 2019

het hele jaar door...

Over waterkers

Afgelopen zomer heb ik de waterkers , die ik in een bak had opgekweekt en waar ik al vele malen van had geoogst, op een verwaarloosd plekje in de tuin gezet. Deze beschutte plek tegen de buitenmuur van de tuin, krijgt alleen in de ochtend wat zon en is het merendeel van het jaar vochtig.
Tot mijn verbazing bleek dit voor de waterkers een prima plekje. Het groeit er weelderig en ik kan elke week oogsten. Zelfs nu in de maand december oogst ik nog steeds waterkers uit de tuin.
Waterkers kun je gemakkelijk zelf kweken. In de tuin of in een pot of op je vensterbank. En dat is met name in de wintermaanden heel voordelig want dit plantje bevat vele mineralen en vitaminen. En wanneer er in de wintermaanden minder aanbod is van groenten van de koude grond vormt waterkers een prachtige aanvulling.

Waterkers is pittig van smaak net als rucola en tuinkers en ik gebruik de blaadjes om smaak te geven aan mijn salades of ter garnering. De steeltjes zijn stugger, wat langer te bewaren en roerbak ik en voeg ik toe aan een getoofd groentegerecht of aan de soep. 
Waterkers behoort tot de familie van de kruisbloemigen en is daarmee verwant aan de koolsoorten, rucola, radijs en mosterd.
Waterkers is met name zo gezond door zijn hoge voedingswaarde. Het bevat de vitamines A,C en D, de mineralen kalium, magnesium, ijzer,calcium, zink, mangaan, fosfor, zwavel en jodium en heel veel antioxidanten.
Het kruid is ontstekingsremmend, kankerwerend en werkt ontgiftend. Het is een kruid wat geneeskrachtig werkt bij jicht en artrose.
Het kruid helpt bij spijsverteringsklachten en de zwavel in het kruid  geeft verlichting bij eczeem en acne en herstelt de huid. Ook haar en nagels profiteren van zwavel.

Waterkers salade (2 personen)


Ingrediënten:

  • 1 avocado
  • 1 kleine rode ui
  • 10 pruimtomaatjes
  • 2 el zwarte olijven
  • 100 gram waterkers
  • 2 el extra vierge olijfolie
  • 1 dessert lepel tahin
  • ½  citroen
  • peper en zout
  • zwarte peper
  • wat noten

      Bereiding:

      • Snijd de avocado, ui en de tomaatjes in stukjes en doe ze in een schaal.
      • Voeg de olijven en waterkers toe.
      • Maak een dressing van tahin, de extra vierge olijfolie en het citroensap.
      • Schenk de dressing over de salade en roer alles goed door elkaar.
      • Breng op smaak met peper en zout.
      • Garneer met wat noten.

      Gerelateerde posts:

      Parelcouscous met bloemkool en tomatensaus
      door Ronnie de Winter 14 december 2025
      In dit recept voor parelcouscous met geroosterde bloemkool, tomatensaus en feta speelt tomaat niet alleen een smaakvolle rol, maar ook een gezondheidsboost.
      door Ronnie de Winter 7 december 2025
      Soms schilder je wat je niet onder woorden kunt brengen. Onderstroom ontstond zonder plan — alleen kleur, water en stilte. Paars, blauw en oker vonden elkaar vanzelf, als beweging onder het oppervlak. Het resultaat voelt voor mij als een ademhaling in kleur: rustig, maar vol kracht.
      Komijnzaad
      door Ronnie de Winter 30 november 2025
      Wat is komijnzaad precies, waarom is het zo geliefd in keukens over de hele wereld, en wat doet het voor je gezondheid? Tijd om dit aromatische zaadje beter te leren
      boerenkool
      door Ronnie de Winter 23 november 2025
      Verwarmend als voedzaam is. Deze boerenkoolstampot met zongedroogde tomaat, geitenkaas en erwtengehakt biedt precies dat.
      Aquarel  branding met meeuwen
      door Ronnie de Winter 16 november 2025
      Voel jij je weleens ‘te gevoelig’? Alsof alles nét wat harder binnenkomt dan bij anderen? Misschien ben je gewoon hooggevoelig (HSP) – en dat is helemaal oké. Sterker nog, het is best bijzonder. In dit blog leg ik uit wat HSP precies is, hoe je het herkent, en hoe je ermee om kunt gaan. Niet zweverig, gewoon eerlijk en herkenbaar.
      Verwarmende groentesoep met komijn en venkel
      door Ronnie de Winter 9 november 2025
      Deze groentesoep is een kom vol rust, vitamines en smaak. Gemaakt met pure ingrediënten ondersteunt ze je spijsvertering, immuunsysteem en geeft ze nieuwe energie.
      Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
      door Ronnie de Winter 2 november 2025
      Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
      bloemkoolsaus met boekweitspirali
      door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
      Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
      bomen in landschap semi abstract
      door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
      Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
      Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
      door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
      In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
      Show More