Waterkers
Ronnie de Winter • 8 december 2019
het hele jaar door...
Over waterkers
Afgelopen zomer heb ik de waterkers , die ik in een bak had opgekweekt en waar ik al vele malen van had geoogst, op een verwaarloosd plekje in de tuin gezet. Deze beschutte plek tegen de buitenmuur van de tuin, krijgt alleen in de ochtend wat zon en is het merendeel van het jaar vochtig.
Tot mijn verbazing bleek dit voor de waterkers een prima plekje. Het groeit er weelderig en ik kan elke week oogsten. Zelfs nu in de maand december oogst ik nog steeds waterkers uit de tuin.Waterkers kun je gemakkelijk zelf kweken. In de tuin of in een pot of op je vensterbank. En dat is met name in de wintermaanden heel voordelig want dit plantje bevat vele mineralen en vitaminen. En wanneer er in de wintermaanden minder aanbod is van groenten van de koude grond vormt waterkers een prachtige aanvulling.
Waterkers is pittig van smaak net als rucola en tuinkers en ik gebruik de blaadjes om smaak te geven aan mijn salades of ter garnering. De steeltjes zijn stugger, wat langer te bewaren en roerbak ik en voeg ik toe aan een getoofd groentegerecht of aan de soep.
Waterkers behoort tot de familie van de kruisbloemigen en is daarmee verwant aan de koolsoorten, rucola, radijs en mosterd.
Waterkers is met name zo gezond door zijn hoge voedingswaarde. Het bevat de vitamines A,C en D, de mineralen kalium, magnesium, ijzer,calcium, zink, mangaan, fosfor, zwavel en jodium en heel veel antioxidanten.
Het kruid is ontstekingsremmend, kankerwerend en werkt ontgiftend. Het is een kruid wat geneeskrachtig werkt bij jicht en artrose.
Het kruid helpt bij spijsverteringsklachten en de zwavel in het kruid geeft verlichting bij eczeem en acne en herstelt de huid. Ook haar en nagels profiteren van zwavel.
Waterkers salade
(2 personen)
Ingrediënten:
- 1 avocado
- 1 kleine rode ui
- 10 pruimtomaatjes
- 2 el zwarte olijven
- 100 gram waterkers
- 2 el extra vierge olijfolie
- 1 dessert lepel tahin
- ½ citroen
- peper en zout
- zwarte peper
- wat noten
Bereiding:
- Snijd de avocado, ui en de tomaatjes
in stukjes en doe ze in een schaal.
- Voeg de olijven en waterkers toe.
- Maak een dressing van tahin, de extra vierge olijfolie en het citroensap.
- Schenk de dressing over de
salade en roer alles goed door elkaar.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Garneer met wat noten.
Gerelateerde posts:

De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser.
In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P