Rode biet

Ronnie de Winter • 15 december 2019

of geel , wit/rood gestreept of wit...

 Over rode biet

De rode biet is verwant aan de suiker biet. Beiden hebben dezelfde stamvader. De biet ook wel kroot genoemd behoort tot de Amaranten familie. Rode bietjes worden veel gebruikt in detox diëten omdat ze de lever helpen ontgiften. Ze bevatten van veel vitamine A en foliumzuur en zijn rijk aan het mineraal Kalium.  De andere vitaminen en mineralen komen we in veel mindere mate tegen in de biet. Ze zijn nitraatrijk wat goed is voor onze bloeddruk omdat het lichaam het nitraat omzet in stikstofmonoxide wat de bloedvaten verwijdt. Ook het kalium heeft een positieve invloed op de bloeddruk.  Vitamine A is een sterke antioxidant en foliumzuur is naast dat het belangrijk is voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel van het ongeboren kind belangrijk voor de ontgifting door de lever. Foliumzuur werkt samen met vitamine B12 en vitamine C.   Een nadeel van de biet is dat ze ook veel oxaalzuur bevatten waardoor calcium, magnesium en ijzer minder goed opgenomen worden.

Kleine bietjes zijn het lekkerst. Ze horen stevig te zijn en bij bietjes met loof moet het blad er vers en fris uitzien. Dan zijn de bietjes vers. Bietjes kun je rauw, gekookt, gestoofd of geroerbakt eten.
Bietjes combineren heel goed met rijst. Door toevoeging van specerijen als cardamon, komijnzaad, kurkuma, zwarte peper en gember vergroot je het aantal antioxidanten en maak je een gerecht met bietjes beter verteerbaar. Ook komt het de smaak ten goede.

Bietjes kun je ook goed als stamppot eten, als vegetarische carpaccio serveren of als ingrediënt van een burger gebruiken.  En wat te denken van lasagne met bietjes, tomatensaus en champignons? Bietjes bieden genoeg mogelijkheden om ze vaak op het menu te zetten in verschillende variaties en combinaties.

Hoe meer je varieert en combineert met verse voedingsmiddelen hoe meer goede voedingstoffen de juist weg in je lichaam zullen vinden, het lichaam zullen onderhouden en je gezondheid bevorderen.

De Bietenburger

De basis van deze burger zijn quinoa, havermout en doperwtjes. Hier maak je een stevig deeg van, wat je aanvult met groenten. Quinoa en doperwtjes leveren eiwitten maar zijn ook verzurend.

De eiwitten in quinoa, havermout en doperwtjes vullen elkaar aan en krijgen zo een hogere biologisch waarde. Dat betekent dat ze in deze combinatie goed als vleesvervanger gebruikt kunnen worden.

Rode bietjes bevatten veel base vormende mineralen en zijn dus heel geschikt om als groente toe te voegen aan deze burger. De burger wordt daardoor minder verzurend. Door bij deze burger nog een groen bladgroente als salade of geroerbakt te serveren, word je maaltijd basisch, terwijl je toch je eiwitten binnen krijgt.


Ingrediënten:
  • 1 eetlepel kokosolie
  • 1 tl zwart mosterdzaad
  • 1 theelepel komijn
  • 1 cm gember
  • 1 kleine ui
  • 3 rode bieten
  • ca 100 ml water
  • 1 tl curcuma
  • 1/2 tl cadamon
  • 1/2 tl garam masala
  • zwarte peper
  • zout
Bereidingswijze:
  • Verhit de kokosolie in een pannetje.
  • bak het zwart mosterdzaad. Als de zaadjes beginnen te springen, zet dan het vuur uit en wacht tot ze uitgesprongen zijn.
  • Voeg de gesnipperde ui, de in kleine stukjes gesneden gember en de komijn toe en bak ze een paar minuten tot de ui glazig is.
  • Doe de in blokjes gesneden bietjes erbij en het water.
  • Voeg de curcuma, de zwarte peper, het zout en het water toe en breng het aan de kook.
  • Laat het 15 minuten zachtjes pruttelen, zet dan het vuur uit, en laat het afkoelen.
  • Breng op smaak met de cardamon, garam masala, peper en zout.
  • Giet de bietjes af en bewaar het vocht.
Ingrediënten:
  • 150 gr. quinoa
  • 1 kruiden bouillonblokje
  • 300 ml water
Bereidingswijze:
  • Was de quinoa.
  • kook de quinoa in het water met het bouillonblokje in 15 minuten gaar en laat het afkoelen.
Ingrediënten:
  • 100 gr diepvries doperwtjes
  • 100 ml water
Bereidingswijze:
  • Kook de doperwtjes in het water in 5 minuten gaar, giet de erwtjes af en laat het afkoelen.
Ingrediënten:
  • 3 el havermout
  • 1 el kokosrasp
  • zwarte peper
  • zout
Deeg maken:
  • Doe de quinoa en de doperwtjes in een schaal en pureer het met een staafmixer.
  • Voeg 3 el havermout en een el kokosrasp toe.
  • Voeg wat bietjes toe en pureer het.
  • Is het deeg te stevig voeg dan nog wat bietjes toe net zoveel als nodig is voor een stevig deeg.
  • Is het deeg te slap, voeg dan nog wat geraspte kokos toe of havermout.
  • Verwarm de oven voor op 140°.
  • Leg bakpapier op de bakplaat en leg daarop een bakring.
  • Doe de puree in een bakring en maak zo 6 mooie ronde burgers.
  • Bak de burgers 20 minuten in de oven.
  • Haal de burgers uit de oven en laat ze een beetje afkoelen.

De burgers kun je ook koud eten.

Op deze burger kun je eindeloos variëren. Je kunt de biet vervangen door wortels, een bataat, een pastinaak, of een ander knolgroente.
Maar ook bladgroentes zoals snijbiet, spinazie, rucola, waterkers of het blad van de bietjes doen het goed.
De burgers kun je ook in de koekenpan in wat kokosolie bakken.

Gerelateerde posts:

Parelcouscous met bloemkool en tomatensaus
door Ronnie de Winter 14 december 2025
In dit recept voor parelcouscous met geroosterde bloemkool, tomatensaus en feta speelt tomaat niet alleen een smaakvolle rol, maar ook een gezondheidsboost.
door Ronnie de Winter 7 december 2025
Soms schilder je wat je niet onder woorden kunt brengen. Onderstroom ontstond zonder plan — alleen kleur, water en stilte. Paars, blauw en oker vonden elkaar vanzelf, als beweging onder het oppervlak. Het resultaat voelt voor mij als een ademhaling in kleur: rustig, maar vol kracht.
Komijnzaad
door Ronnie de Winter 30 november 2025
Wat is komijnzaad precies, waarom is het zo geliefd in keukens over de hele wereld, en wat doet het voor je gezondheid? Tijd om dit aromatische zaadje beter te leren
boerenkool
door Ronnie de Winter 23 november 2025
Verwarmend als voedzaam is. Deze boerenkoolstampot met zongedroogde tomaat, geitenkaas en erwtengehakt biedt precies dat.
Aquarel  branding met meeuwen
door Ronnie de Winter 16 november 2025
Voel jij je weleens ‘te gevoelig’? Alsof alles nét wat harder binnenkomt dan bij anderen? Misschien ben je gewoon hooggevoelig (HSP) – en dat is helemaal oké. Sterker nog, het is best bijzonder. In dit blog leg ik uit wat HSP precies is, hoe je het herkent, en hoe je ermee om kunt gaan. Niet zweverig, gewoon eerlijk en herkenbaar.
Verwarmende groentesoep met komijn en venkel
door Ronnie de Winter 9 november 2025
Deze groentesoep is een kom vol rust, vitamines en smaak. Gemaakt met pure ingrediënten ondersteunt ze je spijsvertering, immuunsysteem en geeft ze nieuwe energie.
Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Show More