Linzenburger
met rijst en quinoa
Over linzen
Linzen zijn van de gedroogde peulvruchten het best verteerbaar en zijn een goede bron van magnesium en eiwitten. In combinatie met granen vormen ze een volwaardige eiwitbron en kunnen vlees vervangen en ons van voldoende energie voorzien.
Het aminozuur carnitine is daarvoor verantwoordelijk. Vlees is rijk aan dit aminozuur. Ons lichaam kan dit aminozuur samenstellen uit de aminozuren van de combinatie peulvruchten en granen. Mits je peulvruchten goed kan verteren.
Er zijn verschillende soorten linzen. De rode en de gele linzen zijn het lichts verteerbaar. Door wat citroensap of tomaten aan een linzen gerecht toe te voegen, verteren linzen beter.
Door het hoge gehalte aan fytinezuur zijn linzen en andere peulvruchten erg verzurend voor je lichaam. Om fytine zuur af te breken gebruikt je lichaam veel belangrijk mineralen die hiermee verloren gaan voor opname in je lichaam. Fytinezuur zit ook in chocola, cacao, granen, brood. We krijgen over het algemeen hier veel van binnen door de samenstelling van onze maaltijden. Door linzen te weken in lauw water breekt het fytine zuur voor een deel af.
Door wat citroensap aan het weekwater toe te voegen , wordt er meer fytinezuur af gebroken.
Gele en rode linzen week ik vier uur in water met een beetje citroensap. Na het weken giet ik het weekwater af en spoel de linzen met koud water af.
Ik combineer linzen graag met rijst en specerijen. Ook de rijst week ik vier uur in water. En ik kook ze samen in één pan. De specerijen waarmee ik varieer en gebruik als basiche tegenhanger en voor een betere vertering zijn komijnzaad, gember, asafoetida, kurkuma, kruidnagel en kaneel.
- 60 gr. gele linzen
- 60 gr. basmati zilvervlies rijst
- quinoa vlokken
- 1 ui
- stukje gember ca 2 cm
- 1 tl. zwart mosterd zaad
- 1 th. komijn
- 1 th. kurkuma
- 1/2 th. kaneel
- 1/2 th. gemalen kruidnagelpoeder
- 1/2 thl cardamon
- zwarte peper
- zout
- 2 th. kokosolie
- 1 tl. kerrie poeder
- 1 th. ras al hanout
- citroensap
- Week de linzen en de rijst 4 uur in water.
- Giet de linzen en de rijst af. Spoel ze met schoon water goed na.
- Maak eerst de rijst. Smelt daarvoor 1 tl. kokosolie in de pan.
- Voeg 1/2 tl. kaneel, 1/2 tl. cardamon en 1/2 tl. gemalen kruidnagel toe en roer het in de olie totdat het gaat geuren.
- Voeg dan de rijst toe. Roer het om en bak het glazig. Voeg het water toe en wat peper en zout.
- Kook de rijst gaar in ca 40 min.
- Maak dan de linzen. Smelt daarvoor1 tl. kokosolie in de pan.
- Voeg de komijn, het wart mosterdzaad, de ui en de gember toe en bak de kruiden tot ze geuren.
- Voeg dan de linzen, de curcuma , zwarte peper en het water toe en breng het met een klein beetje citroensap aan de kook. Zet dan het vuur laag en laat de linzen in ca 15 min. gaar koken.
- Als de rijst en de linzen gaar zijn voeg je ze bij elkaar in een kom. Roer goed door of pureer het. Voeg zoveel quinoa vlokken toe tot er een stevige substantie ontstaat. Voeg de kerriepoeder en de Ras al Hanout toe. Roer nogmaals door.
- Maak burgers van het linzen deeg m.b.v. serveer ringen. De burgers zijn koud of warm te eten.
- Eventueel in een voorverwarmde oven op 150 graden de burgers in ca 15 minuten opwarmen.
- Serveer de burgers met wat biologisch ketchup of maak zelf een chutney of tomatensaus.
Gerelateerde posts:









