Linzenburger

Ronnie de Winter • 17 november 2019

met rijst en quinoa

Over linzen


Linzen zijn van de gedroogde peulvruchten het best verteerbaar en zijn een goede bron van magnesium en eiwitten. In combinatie met granen vormen ze een volwaardige eiwitbron en kunnen vlees vervangen en ons van voldoende energie voorzien.

Het aminozuur carnitine is daarvoor verantwoordelijk. Vlees is rijk aan dit aminozuur. Ons lichaam kan dit aminozuur samenstellen uit de aminozuren van de combinatie  peulvruchten en granen. Mits je peulvruchten goed kan verteren.


Er zijn verschillende soorten linzen. De rode en de gele linzen zijn het lichts verteerbaar. Door wat citroensap of tomaten aan een linzen gerecht toe te voegen, verteren linzen beter.


Door het hoge gehalte aan fytinezuur zijn linzen en andere peulvruchten erg verzurend voor je lichaam.  Om fytine zuur af te breken gebruikt je lichaam veel belangrijk mineralen die hiermee verloren gaan voor opname in je lichaam.  Fytinezuur zit ook in chocola, cacao, granen, brood. We krijgen over het algemeen hier veel van binnen door de samenstelling van onze maaltijden. Door linzen te weken in lauw water breekt het fytine zuur voor een deel af.

Door wat citroensap aan het weekwater toe te voegen , wordt er meer fytinezuur af gebroken.

Gele en rode linzen week ik vier uur in water met een beetje citroensap. Na het weken giet ik het weekwater af en spoel de linzen met koud water af.

Ik combineer linzen graag met rijst en specerijen. Ook de rijst week ik vier uur in water. En ik kook ze samen in één pan. De specerijen waarmee ik varieer en gebruik als basiche tegenhanger en voor een betere vertering zijn komijnzaad, gember, asafoetida, kurkuma, kruidnagel en  kaneel.




Een linzenburger is gemakkelijk zelf te maken en in combinatie met groenten voorziet ze in een volledige maaltijd.

Linzenburger

Ingrediënten: (2 personen)
  • 60 gr. gele linzen
  • 60 gr. basmati zilvervlies rijst
  • quinoa vlokken
  • 1 ui
  • stukje gember ca 2 cm
  • 1 tl. zwart mosterd zaad
  • 1 th. komijn
  • 1 th. kurkuma
  • 1/2 th. kaneel
  • 1/2 th. gemalen kruidnagelpoeder
  • 1/2 thl cardamon
  • zwarte peper
  • zout
  • 2 th. kokosolie
  • 1 tl. kerrie poeder
  • 1 th. ras al hanout
  • citroensap

Bereidingswijze:
  • Week de linzen en de rijst 4 uur in water.
  • Giet de linzen en de rijst af. Spoel ze met schoon water goed na.
  • Maak eerst de rijst. Smelt daarvoor 1 tl. kokosolie in de pan.
  • Voeg 1/2 tl. kaneel, 1/2 tl. cardamon en 1/2 tl. gemalen kruidnagel toe en roer het in de olie totdat het gaat geuren.
  • Voeg dan de rijst toe. Roer het om en bak het glazig. Voeg het water toe en wat peper en zout.
  • Kook de rijst gaar in ca 40 min.
  • Maak dan de linzen. Smelt daarvoor1 tl. kokosolie in de pan.
  • Voeg de komijn, het wart mosterdzaad, de ui en de gember toe en bak de kruiden tot ze geuren.
  • Voeg dan de linzen, de curcuma , zwarte peper en het water toe en breng het met een klein beetje citroensap aan de kook. Zet dan het vuur laag en laat de linzen in ca 15 min. gaar koken.
  • Als de rijst en de linzen gaar zijn voeg je ze bij elkaar in een kom. Roer goed door of pureer het. Voeg zoveel quinoa vlokken toe tot er een stevige substantie ontstaat. Voeg de kerriepoeder en de Ras al Hanout toe. Roer nogmaals door.
  • Maak burgers van het linzen deeg m.b.v. serveer ringen. De burgers zijn koud of warm te eten.
  • Eventueel in een voorverwarmde oven op 150 graden de burgers in ca 15 minuten opwarmen.
  • Serveer de burgers met wat biologisch ketchup of maak zelf een chutney of tomatensaus.

Aan deze (basis)burgers kun je verschillende soorten groenten zoals b.v. bietjes, wortels, pompoen, stukjes zon gedroogde tomaatjes toevoegen voor een andere smaak.

Gerelateerde posts:

Groene aspergesoep met geitenkaas
door Ronnie de Winter 27 juli 2025
Proef de lente in een kom! Deze groene aspergesoep met zachte geitenkaas is romig, vol smaak en zó makkelijk te maken. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een zomers diner. Bekijk het recept op de blog!
wilgen aquarel
door Ronnie de Winter 20 juli 2025
Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
door Ronnie de Winter 13 juli 2025
Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
Een aquarel van een molen
door Ronnie de Winter 6 juli 2025
Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
Paksoi stamppot
door Ronnie de Winter 29 juni 2025
Recept van paksoi stamppot en achtergrond informatie over paksoi.
Groentepasta met paddenstoelen
door Ronnie de Winter 22 juni 2025
Recept van groentepasta met paddenstoelen en achtergrond informatie over de bereiding en over de voedingingswaarden van paddenstoelen.
mus in aquarel
door Ronnie de Winter 15 juni 2025
Weten zonder bewijs, maar met volle overtuiging
snijbonen
door Ronnie de Winter 8 juni 2025
Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.
Een aquarel van een rood roze tulp en dillekruid
door Ronnie de Winter 1 juni 2025
Achter de fluistering – het verhaal achter mijn aquarel
Penseel en Pollepel
door Ronnie de Winter 25 mei 2025
Lieve lezers, Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud. Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor. Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.
Show More