Tofu
Ronnie de Winter • 24 november 2019
Een volwaardige eiwitbron
Over tofu
Tofu of tahoe is een product gemaakt van sojabonen. Het is een soort kaasachtige substantie en het productieproces lijkt ook op die van kaas of panir. Tofu is rijk aan eiwitten en bevat alle essentiële aminozuren. Tofu werkt basisch op je lichaam en is purine arm, dit in tegenstelling tot de sojaboon waaruit hij gemaakt is, die is juist purine rijk en erg verzurend voor het lichaam.
Tofu heeft een positieve werking op ontstekingen door het rijk is aan isoflavonen. Hierdoor heeft tofu ook een beschermende werking tegen kanker, hart-en vaataandoeningen en kan het overgangssymptomen verlichten.
Zijdetofu is een zachtere variant van tofu. Deze tofu is geschikt om te vrewerken in soepen en sauzen. De hardere tofu wordt vooral gebruikt in blokjes in wokgerechten.
Tofu heeft van zichzelf bijna geen smaak. Maar neemt wel gemakkelijk andere smaken in zich op. Daarom is marineren een geschikte manier om smaak toe te voegen aan tofu. Tofu bevat veel vocht. Een marinade voor tofu kan daarom beter geen olie bevatten. De olie blijft om het blokje tofu heen zitten ( het drijft als het ware op het water) waardoor de smaken niet in de tofu kunnen trekken.
Gebruik voor een marinade voor tofu daarom citroensap of water als basis. Sojasaus kan ook, maar bevat veel zout en suiker.
Voor een smaakvolle en gezonde marinade gebruik ik citroensap, citroenrasp, koriander, gember, komijnzaad en kaneel. Ik serveer deze tofu met verse munt.
Ingrediënten:
(voor 2 personen)
- 1 ui
- een stukje gember van 2 cm
- 1/2 bloemkool
- 1/2 zoete bataat
- 1/2 tomaat
- 1 el olijfolie
- 1 th zwart mosterdzaad
- 1 th komijn
- 1 th curcuma
- 1/2 th kaneel
- 1 th koriander
- 100 ml amandelroom
- beetje citroensap
- 150 mg tofu rosso
Bereidingswijze:
- Maak de ui, de bloemkool, de halve tomaat en de bataat schoon en snijd ze in kleine stukjes.
- Maak de gember schoon en snijd ze zo klein mogelijk.
- Verwarm de olijfolie in de pan, voeg het mosterdzaad, het komijnzaad, de stukjes gember en de gesnipperde ui toe en bak het tot de ui glazig is.
- Voeg dan de stukjes bataat en bloemkool toe en roer goed door.
- Voeg de amandelroom, de curcuma, de kaneel en de koriander toe , roer nogmaals goed door en laat het ca 10 minuten zachtjes pruttelen.
- Als de bloemkool gaar is, voeg dan het citroensap, de stukjes tomaat en de blokjes tofu toe. Laat het nog even warm worden en dien het dan op.
Lekker met een bietjes/witlof salade.
Gerelateerde posts:

Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.

Lieve lezers,
Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud.
Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor.
Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.