Winterwortelpuree
Feestelijk en gezond!

Winterwortels zijn echte winterhelden. Ze zijn betaalbaar, lang houdbaar, veelzijdig in de keuken én verrassend gezond. In dit artikel deel ik een feestelijke winterwortelpuree, perfect bij kalkoen, en leg ik uit waarom winterwortels zo goed voor je zijn.
Feestelijke winterwortelpuree
Deze puree is romig, lichtzoet en met een subtiele frisse toets van sinaasappel. Het gerecht is elegant en licht — ideaal naast kalkoen en rösti.
Ingrediënten (6 personen)
- 1 kg winterwortels
- 40 g roomboter
- 80 ml slagroom
- 1 tl fijne sinaasappelrasp (biologisch)
- 1 el vers sinaasappelsap
- Snufje nootmuskaat
- Zout en witte peper
- Optioneel: 1 tl honing
Bereiding
- Schil de winterwortels en snijd ze in gelijke stukken.
- Kook of stoom de wortels in licht gezouten water tot ze zacht zijn (±20 minuten).
- Giet goed af en laat even uitdampen om overtollig vocht kwijt te raken.
- Pureer de wortels glad met een staafmixer of blender.
- Meng de boter en warme room erdoor tot een romige puree.
- Voeg sinaasappelrasp en het sinaasappelsap toe.
- Breng op smaak met nootmuskaat, zout en witte peper.
- Proef en voeg eventueel een klein beetje honing toe.
Tip: De puree kan een dag van tevoren worden gemaakt en zachtjes worden opgewarmd met een scheutje room of jus.
Waarom winterwortels zo gezond zijn
Winterwortels zijn niet alleen lekker, ze zitten ook boordevol voedingsstoffen die vooral in de winter goed van pas komen.
Rijk aan bètacaroteen
De oranje kleur van winterwortels komt van bètacaroteen, een antioxidant die in het lichaam wordt omgezet in vitamine A. Dit ondersteunt:
- een gezonde huid
- goed zicht (vooral in het donker)
- een sterk immuunsysteem
Goed voor je darmen
Winterwortels bevatten veel vezels, die bijdragen aan:
- een gezonde spijsvertering
- een verzadigd gevoel
- stabielere bloedsuikerwaarden
Ondersteunt weerstand
Naast vitamine A leveren winterwortels ook:
- vitamine C
- vitamine K
- kalium
Deze combinatie helpt bij een goede weerstand, sterke botten en een gezonde bloeddruk.
Licht maar voedzaam
Winterwortels zijn:
- laag in calorieën
- van nature lichtzoet
- goed vullend
Daardoor zijn ze ideaal in zowel dagelijkse maaltijden als feestelijke gerechten.
Gezond én feestelijk op tafel
Met deze winterwortelpuree laat je zien dat comfortfood en gezond eten prima samengaan. Het gerecht brengt kleur op het bord, balans in het menu en voedingswaarde in een vaak rijk kerstmaal.
Of je nu kookt voor een feest, een winterse zondag of een doordeweekse avond: winterwortels verdienen een vaste plek in de keuken.










