Snijbiet
Ronnie de Winter • 22 december 2019
veelzijdig en gezond!
Over snijbiet
Snijbiet
is één van de groenten die het weelderig doen in mijn tuintje. Het is een vrolijk en fleurige plukgroente met rode, gele of witte stelen. Regenboogsnijbiet is gemakkelijk te kweken en vraagt weinig zorg. Door steeds opnieuw de
bladeren te plukken, gaat de plant zijn best doen nog meer bladeren te maken.
Mijn ervaring is dat je ook in de winter nog van deze groenten kan plukken.
Snijbiet is in biologische supermarkten te verkrijgen, maar het lekkerst is deze groente toch uit eigen tuin.
Snijbiet helpt mij goed tegen de jicht. Dat heeft veel te maken met grote hoeveelheid vitaminen, mineralen en fytonutriënten, die snijbiet bevat. Het is een groente die ontstekingsremmend werkt en helpt de lever bij de ontgifting.De de kleine, jonge bladeren van snijbiet zijn geschikt om rauw te eten. De stelen zijn taai en zijn daar minder geschikt voor. Maar fijn gesneden en geroerbakt zijn ze goed te eten en geven ze toegevoegd aan de salade of een ander gerecht een mooie kleur. Snijbiet leent zich om
te koken, te stomen, te stoven, te roerbakken of te verwerken in een stamppotje.
Als je de stelen overhoudt omdat je het blad in een salade verwerkt kun je de fijn gesneden stelen ook toevoegen aan pompoensoep in combinatie met wat kiemen of dun gesneden Chinese kool. Het geeft de soep een lekker bite.
Verse snijbiet heeft mooie groene bladeren en stevige stengels. Snijbiet verlept snel en het best is ze op de dag van aankoop te eten.
Het loof van rode bieten heeft wel wat weg van snijbiet. Ook dit loof kun je eten als het er mooi uitziet en vers is. Rode biet behoort ook tot de amarantenfamilie maar wordt gekweekt vanwege zijn knol en niet vanwege zijn blad en stengels.
Snijbiet met aardappels
Ingrediënten:
- 500 gram snijbiet, groen of regenboog
- 4 a 5 aardappels
- 2 el olijfolie
- 1 tl kurkuma,
- 1 ui
- stukje gember van 2 cm
- 1 tl. komijn
- zwarte peper
- zout
Bereidingswijze:
- Was de aardappels en stoom ze in een stoommandje met weinig water in de pan gaar. Laat ze afkoelen.
- Was de snijbiet en rits het blad van de steel.
- Snij de stelen in kleine stukjes.
- Snijd het blad in reepjes.
- Maak de uit schoon en snipper deze in kleine stukjes
- Schil de gember en snijd ze fijn.
- Verwarm 1 el olijfolie in een hapjespan.
- Voeg de ui, de gember en de komijn toe. Fruit het tot de ui glazig ziet.
- Voeg dan de in stukjes gesneden stelen snijbiet toe en bak ze een paar minuten op laag vuur.
- Doe de deksel op de pan en stoof de steeltjes in 10 minuten gaar.
- Voeg dan het in reepjes gesneden snijbiet blad toe en roerbak deze kort.
- Voeg de kurkuma toe en breng op smaak met zwarte peper en een beetje zout.
- Doe de snijbiet op een bord en rangschik de aardappels er omheen.
- Schenk over de aardappels een el olijfolie en strooi er een beetje zwarte peper en zout over.
Lekker met een gekookt ei, gebakken champignons of portobella's of wat geitenkaas.
Aan de (rode) snijbiet kun je als variatie op het laatste moment ook wat stukjes komkommer, tomaat en gekookte bietjes mee stoven.
Gerelateerde posts:

Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.

Lieve lezers,
Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud.
Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor.
Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.