Snijbiet

Ronnie de Winter • 22 december 2019

veelzijdig en gezond!

Over snijbiet

Snijbiet is één van de groenten die het weelderig doen in mijn tuintje. Het is een vrolijk en fleurige plukgroente met rode, gele of witte stelen. Regenboogsnijbiet is gemakkelijk te kweken en vraagt weinig zorg. Door steeds opnieuw de bladeren te plukken, gaat de plant zijn best doen nog meer bladeren te maken. Mijn ervaring is dat je ook in de winter nog van deze groenten kan plukken.

Snijbiet is in biologische supermarkten te verkrijgen, maar het lekkerst is deze groente toch uit eigen tuin.
Snijbiet helpt mij goed tegen de jicht. Dat heeft veel te maken met grote hoeveelheid vitaminen, mineralen en fytonutriënten, die snijbiet bevat. Het is een groente die ontstekingsremmend werkt en helpt de lever bij de ontgifting.

De de kleine, jonge bladeren van snijbiet zijn geschikt om rauw te eten. De stelen zijn taai en zijn daar minder geschikt voor. Maar fijn gesneden en geroerbakt zijn ze goed te eten en geven ze toegevoegd aan de salade of een ander gerecht een mooie kleur. Snijbiet leent zich om te koken, te stomen, te stoven, te roerbakken of te verwerken in een stamppotje.

Als je de stelen overhoudt omdat je het blad in een salade verwerkt kun je de fijn gesneden stelen ook toevoegen aan pompoensoep in combinatie met wat kiemen of dun gesneden Chinese kool. Het geeft de soep een lekker bite. 

Verse snijbiet heeft mooie groene bladeren en stevige stengels. Snijbiet verlept snel en het best is ze op de dag van aankoop te eten.
Het loof van rode bieten heeft wel wat weg van snijbiet. Ook dit loof kun je eten als het er mooi uitziet en vers is. Rode biet behoort ook tot de amarantenfamilie maar wordt gekweekt vanwege zijn knol en niet vanwege zijn blad en stengels.

Snijbiet met aardappels

Ingrediënten:
  • 500 gram snijbiet, groen of regenboog
  • 4 a 5 aardappels
  • 2 el olijfolie
  • 1 tl kurkuma,
  • 1 ui
  • stukje gember van 2 cm
  • 1 tl. komijn
  • zwarte peper
  • zout

Bereidingswijze:
  • Was de aardappels en stoom ze in een stoommandje met weinig water in de pan gaar. Laat ze afkoelen.
  • Was de snijbiet en rits het blad van de steel.
  • Snij de stelen in kleine stukjes.
  • Snijd het blad in reepjes.
  • Maak de uit schoon en snipper deze in kleine stukjes
  • Schil de gember en snijd ze fijn.
  • Verwarm 1 el olijfolie in een hapjespan.
  • Voeg de ui, de gember en de komijn toe. Fruit het tot de ui glazig ziet.
  • Voeg dan de in stukjes gesneden stelen snijbiet toe en bak ze een paar minuten op laag vuur.
  • Doe de deksel op de pan en stoof de steeltjes in 10 minuten gaar.
  • Voeg dan het in reepjes gesneden snijbiet blad toe en roerbak deze kort.
  • Voeg de kurkuma toe en breng op smaak met zwarte peper en een beetje zout.
  • Doe de snijbiet op een bord en rangschik de aardappels er omheen.
  • Schenk over de aardappels een el olijfolie en strooi er een beetje zwarte peper en zout over.

Lekker met een gekookt ei, gebakken champignons of portobella's of wat geitenkaas.

Aan de (rode) snijbiet kun je als variatie op het laatste moment ook wat stukjes komkommer, tomaat en gekookte bietjes mee stoven.


Gerelateerde posts:

Groene aspergesoep met geitenkaas
door Ronnie de Winter 27 juli 2025
Proef de lente in een kom! Deze groene aspergesoep met zachte geitenkaas is romig, vol smaak en zó makkelijk te maken. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een zomers diner. Bekijk het recept op de blog!
wilgen aquarel
door Ronnie de Winter 20 juli 2025
Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
door Ronnie de Winter 13 juli 2025
Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
Een aquarel van een molen
door Ronnie de Winter 6 juli 2025
Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
Paksoi stamppot
door Ronnie de Winter 29 juni 2025
Recept van paksoi stamppot en achtergrond informatie over paksoi.
Groentepasta met paddenstoelen
door Ronnie de Winter 22 juni 2025
Recept van groentepasta met paddenstoelen en achtergrond informatie over de bereiding en over de voedingingswaarden van paddenstoelen.
mus in aquarel
door Ronnie de Winter 15 juni 2025
Weten zonder bewijs, maar met volle overtuiging
snijbonen
door Ronnie de Winter 8 juni 2025
Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.
Een aquarel van een rood roze tulp en dillekruid
door Ronnie de Winter 1 juni 2025
Achter de fluistering – het verhaal achter mijn aquarel
Penseel en Pollepel
door Ronnie de Winter 25 mei 2025
Lieve lezers, Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud. Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor. Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.
Show More