Snijbiet

Ronnie de Winter • 22 december 2019

veelzijdig en gezond!

Over snijbiet

Snijbiet is één van de groenten die het weelderig doen in mijn tuintje. Het is een vrolijk en fleurige plukgroente met rode, gele of witte stelen. Regenboogsnijbiet is gemakkelijk te kweken en vraagt weinig zorg. Door steeds opnieuw de bladeren te plukken, gaat de plant zijn best doen nog meer bladeren te maken. Mijn ervaring is dat je ook in de winter nog van deze groenten kan plukken.

Snijbiet is in biologische supermarkten te verkrijgen, maar het lekkerst is deze groente toch uit eigen tuin.
Snijbiet helpt mij goed tegen de jicht. Dat heeft veel te maken met grote hoeveelheid vitaminen, mineralen en fytonutriënten, die snijbiet bevat. Het is een groente die ontstekingsremmend werkt en helpt de lever bij de ontgifting.

De de kleine, jonge bladeren van snijbiet zijn geschikt om rauw te eten. De stelen zijn taai en zijn daar minder geschikt voor. Maar fijn gesneden en geroerbakt zijn ze goed te eten en geven ze toegevoegd aan de salade of een ander gerecht een mooie kleur. Snijbiet leent zich om te koken, te stomen, te stoven, te roerbakken of te verwerken in een stamppotje.

Als je de stelen overhoudt omdat je het blad in een salade verwerkt kun je de fijn gesneden stelen ook toevoegen aan pompoensoep in combinatie met wat kiemen of dun gesneden Chinese kool. Het geeft de soep een lekker bite. 

Verse snijbiet heeft mooie groene bladeren en stevige stengels. Snijbiet verlept snel en het best is ze op de dag van aankoop te eten.
Het loof van rode bieten heeft wel wat weg van snijbiet. Ook dit loof kun je eten als het er mooi uitziet en vers is. Rode biet behoort ook tot de amarantenfamilie maar wordt gekweekt vanwege zijn knol en niet vanwege zijn blad en stengels.

Snijbiet met aardappels

Ingrediënten:
  • 500 gram snijbiet, groen of regenboog
  • 4 a 5 aardappels
  • 2 el olijfolie
  • 1 tl kurkuma,
  • 1 ui
  • stukje gember van 2 cm
  • 1 tl. komijn
  • zwarte peper
  • zout

Bereidingswijze:
  • Was de aardappels en stoom ze in een stoommandje met weinig water in de pan gaar. Laat ze afkoelen.
  • Was de snijbiet en rits het blad van de steel.
  • Snij de stelen in kleine stukjes.
  • Snijd het blad in reepjes.
  • Maak de uit schoon en snipper deze in kleine stukjes
  • Schil de gember en snijd ze fijn.
  • Verwarm 1 el olijfolie in een hapjespan.
  • Voeg de ui, de gember en de komijn toe. Fruit het tot de ui glazig ziet.
  • Voeg dan de in stukjes gesneden stelen snijbiet toe en bak ze een paar minuten op laag vuur.
  • Doe de deksel op de pan en stoof de steeltjes in 10 minuten gaar.
  • Voeg dan het in reepjes gesneden snijbiet blad toe en roerbak deze kort.
  • Voeg de kurkuma toe en breng op smaak met zwarte peper en een beetje zout.
  • Doe de snijbiet op een bord en rangschik de aardappels er omheen.
  • Schenk over de aardappels een el olijfolie en strooi er een beetje zwarte peper en zout over.

Lekker met een gekookt ei, gebakken champignons of portobella's of wat geitenkaas.

Aan de (rode) snijbiet kun je als variatie op het laatste moment ook wat stukjes komkommer, tomaat en gekookte bietjes mee stoven.


Gerelateerde posts:

Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Een aquarel van bloemen en vormen semi-abstract.
door Ronnie de Winter 4 oktober 2025
Vanuit het Midden – een zoektocht in kleur en vorm
B
door Ronnie de Winter 28 september 2025
In tijden waarin ons spijsverteringsstelsel vaak onder druk staat – door stress, weinig beweging of een zwaar dieet – verlangen we naar eten dat niet alleen voedzaam is, maar ook verzachtend werkt. Venkel is zo’n groente die zowel je buik als je smaakpapillen kalmeert. Fris, licht anijsachtig en verrassend veelzijdig.
aquarel van een open deur
door Ronnie de Winter 21 september 2025
Open zijn vraagt moed. Afsluiten soms ook. Beide bewegingen horen bij het leven. De kunst is om te voelen wat jij nodig hebt, zonder oordeel. Nieuw blog over de balans tussen open zijn en jezelf beschermen:
Koude aardappel salade met andijvie, ei en appel
door Ronnie de Winter 14 september 2025
In de zomer is niets zo lekker als een frisse, voedzame salade. En waarom zou je niet kiezen voor een variant met een oer-Hollandse groente die vaak wordt onderschat: andijvie! Deze koude aardappelsalade met andijvie, gekookt ei en appel is niet alleen verrassend lekker, maar ook voedzaam en makkelijk te maken. Ideaal
Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Show More