De aardappel en andere knollen

Ronnie de Winter • 20 juli 2019

Eenvoudig, lekker en gezond

Over aardappelen en andere knollen

Aardappelen en andere knolgewassen zoals zoete bataat (zoete aardappel), wortels, bieten, pastinaak zijn prima voedingsmiddelen. Ze bevatten veel koolhydraten, waardoor ze als energiebron worden gezien. Er is echter wel een maar. Met name de aardappel heeft een hoog glycemische waarde, waardoor hij de bloedsuikerspiegel snel laat stijgen en vervolgens weer laat dalen.
Toch is de aardappel een goed voedingsmiddel als je maar weet, hoe je deze het beste kan gebruiken. De aardappel bevat veel kalium en andere mineralen, waardoor hij erg goed is voor de zuur-base balans in je lichaam. Daarnaast heeft de aardappel een neutrale smaak, waardoor hij met allerlei groenten en andere voedingsmiddelen te combineren valt.

Bataat, wortels, bieten en pastinaak houden de bloedsuikerspiegel wel stabiel.

Hoe nu de aardappel te gebruiken, zodat hij weinig invloed heeft op je bloedsuikerspiegel en je toch je voordeel kan doen aan de grote hoeveelheid mineralen die de aardappel bezit.

Door de aardappel in de schil te stomen, behoudt de aardappel voor een groot deel zijn mineralen. Stoom de aardappels tot ze net gaar zijn. Vaak al na een 15 minuten. Doe dan het vuur uit. Laat de aardappels nog wat na garen en wat afkoelen. De schil levert de nodige vezels, waardoor de glycemische waarde voor een deel daalt. Door het afkoelen worden de koolhydraten voor een deel omgezet in resistent zetmeel, wat erg goed is voor je darmflora en wat de glycemische waarde verder doet dalen. Als de aardappels lauw zijn, serveer je ze met een theelepel ghee ( geklaarde boter), kokosolie, of koolzaadolie. Door het vet toe te voegen daalt de glycemische waarde van de aardappel nog verder. Ghee en kokosolie zijn goede vetten. Ze leveren direct energie en worden door het lichaam niet opgeslagen als vet. Koolzaadolie is een goede omega 3 olie. Alle drie de vetten en oliën hebben hun eigen karakteristieke smaak, waardoor je de aardappel een steeds andere smaak kunt geven, afhankelijk van het groente gerecht, wat je erbij serveert. Door de toevoeging van het vet, als energie leverancier, kun je minder aardappels eten voor dezelfde hoeveelheid energie. Hierdoor is je maag minder vol en verteert het voedsel beter.
Voor een goede vertering is het uitermate goed, als je met nog een beetje hongerig gevoel van tafel gaat. Als de maag voor⅓ gevuld is met vaste stof,gevuld met vloeistof en nog ⅓ leeg is, kan het voedsel optimaal verteerd worden. De gassen die bij de vertering dan ontstaan, hebben dan ruimte, zodat je geen opgeblazen gevoel krijgt.
Door de lauwe/koude aardappelen met warme groente te serveren, verwarmen de afgekoelde aardappelen weer wat en dat komt de smaak ten goede. De koolhydraten, die omgezet zijn in resistent zetmeel, blijven behouden, als de aardappelen weer wat opgewarmd zijn.

Je kunt de aardappel ook combineren met anderen knolgewassen zoals de biet, wortel pastinaak en bataat. Zo verlaag je de glycemische waarde van de aardappel ook en heb je een kleurige combinatie op je bord.

Eet je graag gebakken aardappelen, dan doe je er goed aan je te bedenken dat het vet wat je dan toevoegt verhit wordt en daarmee verzurend werkt voor je lichaam. Bovendien is verhit vet, ook de goede verhitte vetten zoals ghee en kokosolie door je lichaam moeilijker af te breken.
Een alternatief is om de in de schil voorgestoomde en afgekoelde aardappelen te grillen zonder vet toe te voegen. Doe de afgekoelde aardappelen in stukjes op bakpapier op een bakplaat in de oven en zet de gril op de laagste stand. Na een minuut of tien beginnen de aardappelen al te kleuren. Doe dan de gril uit. Serveer de aardappeltjes daarna met wat ghee of kokosolie en een beetje zout.
Op deze manier behoud je meer gezonde voedingstoffen en is de bereiding voor je lichaam veel beter.


Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Haventje - ontmoeting
door Ronnie de Winter 24 augustus 2025
Een echte ontmoeting is meer dan een gesprek. Het is zien, luisteren, aanwezig zijn. Niet vluchtig, maar echt. Wanneer heb jij voor het laatst iemand écht ontmoet? Lees hier mijn nieuwste blog over de kracht van echte ontmoetingen
bloemkoolsalade
door Ronnie de Winter 17 augustus 2025
Een salade die vult, knapperig is én bomvol goede voedingsstoffen zit. Deze heerlijke bloemkoolsalade met aardappelen is een perfect bijgerecht bij de barbecue, een lichte lunch op een zomerse dag of gewoon als gezonde maaltijdsalade.
rode bietjes
door Ronnie de Winter 10 augustus 2025
Een recept van geroosterde rode bietjes met geitenkaas en rucola en achtergrondinformatie over de gezondheidsvoordelen van rode bietjes. Uitleg over het roosteren (karamaliseren) van bietjes; hoe je dat op een goede en gezonde manier kan doen!
Een aquarel van een terras in stilte
door Ronnie de Winter 3 augustus 2025
De stilte tussen de momenten – Het verhaal achter "Terras in de stilte" Een werk waarin het moment tussen dag en nacht tastbaar wordt. Geen drukte, geen rumoer – alleen een zacht licht, een verlaten plein, en de stilte die ruimte laat voor jouw verhaal. Nu te zien in de online galerie
Groene aspergesoep met geitenkaas
door Ronnie de Winter 27 juli 2025
Proef de lente in een kom! Deze groene aspergesoep met zachte geitenkaas is romig, vol smaak en zó makkelijk te maken. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een zomers diner. Bekijk het recept op de blog!
wilgen aquarel
door Ronnie de Winter 20 juli 2025
Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
door Ronnie de Winter 13 juli 2025
Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
Een aquarel van een molen
door Ronnie de Winter 6 juli 2025
Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
Show More