Kwark

Ronnie de Winter • 26 juli 2019

Een heerlijk fris tussendoortje

De klassieke kwark is een voorloper van kaas. Om kwark te maken, worden aan melk ( een basische product) melkzuurbacteriën en stremseltoegevoegd. Door deze toevoegingen is kwark een zuur product.

Wil je de kwark minder zuur maken, dan kan je de kwark laten uitlekken.
Leg daartoeeen stukje kaasdoekin een zeef .
kook nieuw kaasdoek eerst in een pan met water 10 minuten uit. Doe de kwark in het doek en vouw het doek dicht. Zet de zeef op een kommetje en dek de kwark in het kaasdoek ook af met een kommetje. Laat het in de koelkast verder uitlekken. Na 1 uur is er het nodige vocht uitgelekt. Wil je het nog minder zuur maken, dan kun je het nog een uurtje laten uitlekken. Je kunt dit dan eventueel buiten de koelkast doen, zodat de uitgelekte kwark niet ijskoud is, als je hem eet.

Het eten van ijskoude producten maakt je spijsvertering trager en daardoor verloopt de vertering minder goed.
Alles wat goed verteert, komt je lichaam ten goede. Dat wat minder goed verteert, levert je zure afvalstoffen op, die je uitscheidingsorganen extra belasten en op den duur allerlei klachten en ouderdomskwalen geven.

Volle kwark wordt gemaakt van volle melk en door het vet wordt de kwark romiger.

Voor een optimale vertering kun je kwark het beste op een lege maag eten en niet samen met andere voedingsmiddelen.

Na gebruik kun je het kaasdoek onder de kraan uitspoelen en om bacteriën geen kans te geven, kook je het kaasdoek in een pan met water 10 minuten uit en laat het daarna drogen.

Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Haventje - ontmoeting
door Ronnie de Winter 24 augustus 2025
Een echte ontmoeting is meer dan een gesprek. Het is zien, luisteren, aanwezig zijn. Niet vluchtig, maar echt. Wanneer heb jij voor het laatst iemand écht ontmoet? Lees hier mijn nieuwste blog over de kracht van echte ontmoetingen
bloemkoolsalade
door Ronnie de Winter 17 augustus 2025
Een salade die vult, knapperig is én bomvol goede voedingsstoffen zit. Deze heerlijke bloemkoolsalade met aardappelen is een perfect bijgerecht bij de barbecue, een lichte lunch op een zomerse dag of gewoon als gezonde maaltijdsalade.
rode bietjes
door Ronnie de Winter 10 augustus 2025
Een recept van geroosterde rode bietjes met geitenkaas en rucola en achtergrondinformatie over de gezondheidsvoordelen van rode bietjes. Uitleg over het roosteren (karamaliseren) van bietjes; hoe je dat op een goede en gezonde manier kan doen!
Een aquarel van een terras in stilte
door Ronnie de Winter 3 augustus 2025
De stilte tussen de momenten – Het verhaal achter "Terras in de stilte" Een werk waarin het moment tussen dag en nacht tastbaar wordt. Geen drukte, geen rumoer – alleen een zacht licht, een verlaten plein, en de stilte die ruimte laat voor jouw verhaal. Nu te zien in de online galerie
Groene aspergesoep met geitenkaas
door Ronnie de Winter 27 juli 2025
Proef de lente in een kom! Deze groene aspergesoep met zachte geitenkaas is romig, vol smaak en zó makkelijk te maken. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een zomers diner. Bekijk het recept op de blog!
wilgen aquarel
door Ronnie de Winter 20 juli 2025
Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
door Ronnie de Winter 13 juli 2025
Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
Een aquarel van een molen
door Ronnie de Winter 6 juli 2025
Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
Show More