Kwark

Ronnie de Winter • 26 juli 2019

Een heerlijk fris tussendoortje

De klassieke kwark is een voorloper van kaas. Om kwark te maken, worden aan melk ( een basische product) melkzuurbacteriën en stremseltoegevoegd. Door deze toevoegingen is kwark een zuur product.

Wil je de kwark minder zuur maken, dan kan je de kwark laten uitlekken.
Leg daartoeeen stukje kaasdoekin een zeef .
kook nieuw kaasdoek eerst in een pan met water 10 minuten uit. Doe de kwark in het doek en vouw het doek dicht. Zet de zeef op een kommetje en dek de kwark in het kaasdoek ook af met een kommetje. Laat het in de koelkast verder uitlekken. Na 1 uur is er het nodige vocht uitgelekt. Wil je het nog minder zuur maken, dan kun je het nog een uurtje laten uitlekken. Je kunt dit dan eventueel buiten de koelkast doen, zodat de uitgelekte kwark niet ijskoud is, als je hem eet.

Het eten van ijskoude producten maakt je spijsvertering trager en daardoor verloopt de vertering minder goed.
Alles wat goed verteert, komt je lichaam ten goede. Dat wat minder goed verteert, levert je zure afvalstoffen op, die je uitscheidingsorganen extra belasten en op den duur allerlei klachten en ouderdomskwalen geven.

Volle kwark wordt gemaakt van volle melk en door het vet wordt de kwark romiger.

Voor een optimale vertering kun je kwark het beste op een lege maag eten en niet samen met andere voedingsmiddelen.

Na gebruik kun je het kaasdoek onder de kraan uitspoelen en om bacteriën geen kans te geven, kook je het kaasdoek in een pan met water 10 minuten uit en laat het daarna drogen.

Parelcouscous met bloemkool en tomatensaus
door Ronnie de Winter 14 december 2025
In dit recept voor parelcouscous met geroosterde bloemkool, tomatensaus en feta speelt tomaat niet alleen een smaakvolle rol, maar ook een gezondheidsboost.
door Ronnie de Winter 7 december 2025
Soms schilder je wat je niet onder woorden kunt brengen. Onderstroom ontstond zonder plan — alleen kleur, water en stilte. Paars, blauw en oker vonden elkaar vanzelf, als beweging onder het oppervlak. Het resultaat voelt voor mij als een ademhaling in kleur: rustig, maar vol kracht.
Komijnzaad
door Ronnie de Winter 30 november 2025
Wat is komijnzaad precies, waarom is het zo geliefd in keukens over de hele wereld, en wat doet het voor je gezondheid? Tijd om dit aromatische zaadje beter te leren
boerenkool
door Ronnie de Winter 23 november 2025
Verwarmend als voedzaam is. Deze boerenkoolstampot met zongedroogde tomaat, geitenkaas en erwtengehakt biedt precies dat.
Aquarel  branding met meeuwen
door Ronnie de Winter 16 november 2025
Voel jij je weleens ‘te gevoelig’? Alsof alles nét wat harder binnenkomt dan bij anderen? Misschien ben je gewoon hooggevoelig (HSP) – en dat is helemaal oké. Sterker nog, het is best bijzonder. In dit blog leg ik uit wat HSP precies is, hoe je het herkent, en hoe je ermee om kunt gaan. Niet zweverig, gewoon eerlijk en herkenbaar.
Verwarmende groentesoep met komijn en venkel
door Ronnie de Winter 9 november 2025
Deze groentesoep is een kom vol rust, vitamines en smaak. Gemaakt met pure ingrediënten ondersteunt ze je spijsvertering, immuunsysteem en geeft ze nieuwe energie.
Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Show More