Oost Indische kers

Ronnie de Winter • 4 augustus 2019

Eetbare bloemen, bladeren en zaden

Over Oost Indische kers

De bloemen, het blad en de zaden van de Oost-Indische kers worden alleen vers en rauw gegeten. Oost-Indische Kers stimuleert de spijsvertering en verbetert met namen het verteren van vetten.
Door de antioxidanten die het bevat is het ontstekingsremmend en werkt het als een natuurlijk antibioticum.
Oost-Indische Kers bevat heel veel vitamine B, C en E en onder andere de mineralen zwavel, jodium, ijzer, fosfor en kalium.

De zwavel die de bloemen en bladeren van de Oost Indische kers bevatten, zorgt voor een scherpe smaak.  Zwavel is een belangrijk mineraal voor onze gezondheid, maar een teveel leidt nog al eens tot gisting in de darmen. Dit heeft indigestie en gasvorming tot gevolg.
Om dit te voorkomen en deze voedingsmiddelen beter opneembaar te maken, waarbij je ook de scherpe smaak verzacht eet je zwavelhoudende voedingsmiddelen het beste in combinatie met: een voedingsmiddel dat rijk is aan kalium en natrium en een vettig voedingsmiddel.
    Oost Indische kers is gemakkelijk te zaaien en doet het ook goed in bloembakken. Ze maken je tuin of balkon, maar ook je salade fleurig!

    RECEPT: salade met Oost Indische kers

    Ingrediënten voor 2 personen:

    • 200 gram gemengde sla : snijbiet, krulsla, bindsla , veldsla of andere slasoorten (rijk aan natrium en kalium)
    • 20 amandelen (vet voedingsmiddel)
    • 4 paranoten (vet voedingsmiddel)
    • 8 cashewnoten (vet voedingsmiddel)
    • 1 eetlepel hennepzaad (vet voedingsmiddel)
    • 1 eetlepel zeewier vlokken (rijk aan natrium en kalium)
    • 4 blaadjes Oost Indische kers
    • 4 bloemetjesOost Indische kers

    Voor de dressing:
    • 1 el  extra vierge olijfolie, (vet voedingsmiddel)
    • 1 el hennepzaadolie (vet voedingsmiddel)
    • 1 theelepel amandelpasta (vet voedingsmiddel)
    • peper
    • zout

    Bereiding:

      • Was de sla en de blaadjes van de Oost Indische kers goed en droog ze in een sladroger.
      • Was voorzichtig de bloemetjes indien dat nodig is.
      • Hak de noten klein
      • Meng in een kom de olijfolie, lijnzaadolie, hennepzaadolie of koolzaadolie met de amandelpasta.
      • Voeg zout en peper naar smaak toe.
      • Snijd of scheur( als je de sla nog even moet bewaren, om bruine randjes te voorkomen) de slaen bladeren van de Oost-Indische kersin reepjes en verdeel het op een bord
      • Schenk de dressing erover
      • Strooi de gehakte noten, het hennepzaad en de zeewier vlokken erover en leg de bloemen erop.
      Meer info over Oost Indische kers

      Parelcouscous met bloemkool en tomatensaus
      door Ronnie de Winter 14 december 2025
      In dit recept voor parelcouscous met geroosterde bloemkool, tomatensaus en feta speelt tomaat niet alleen een smaakvolle rol, maar ook een gezondheidsboost.
      door Ronnie de Winter 7 december 2025
      Soms schilder je wat je niet onder woorden kunt brengen. Onderstroom ontstond zonder plan — alleen kleur, water en stilte. Paars, blauw en oker vonden elkaar vanzelf, als beweging onder het oppervlak. Het resultaat voelt voor mij als een ademhaling in kleur: rustig, maar vol kracht.
      Komijnzaad
      door Ronnie de Winter 30 november 2025
      Wat is komijnzaad precies, waarom is het zo geliefd in keukens over de hele wereld, en wat doet het voor je gezondheid? Tijd om dit aromatische zaadje beter te leren
      boerenkool
      door Ronnie de Winter 23 november 2025
      Verwarmend als voedzaam is. Deze boerenkoolstampot met zongedroogde tomaat, geitenkaas en erwtengehakt biedt precies dat.
      Aquarel  branding met meeuwen
      door Ronnie de Winter 16 november 2025
      Voel jij je weleens ‘te gevoelig’? Alsof alles nét wat harder binnenkomt dan bij anderen? Misschien ben je gewoon hooggevoelig (HSP) – en dat is helemaal oké. Sterker nog, het is best bijzonder. In dit blog leg ik uit wat HSP precies is, hoe je het herkent, en hoe je ermee om kunt gaan. Niet zweverig, gewoon eerlijk en herkenbaar.
      Verwarmende groentesoep met komijn en venkel
      door Ronnie de Winter 9 november 2025
      Deze groentesoep is een kom vol rust, vitamines en smaak. Gemaakt met pure ingrediënten ondersteunt ze je spijsvertering, immuunsysteem en geeft ze nieuwe energie.
      Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
      door Ronnie de Winter 2 november 2025
      Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
      bloemkoolsaus met boekweitspirali
      door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
      Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
      bomen in landschap semi abstract
      door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
      Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
      Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
      door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
      In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
      Show More