Courgette

Ronnie de Winter • 11 augustus 2019

recept: courgettesoep

Over courgette

De courgette is een gemakkelijke vruchtgroente om te kweken in eigen tuin. Het wordt een grote plant met grote bladeren en kruipt als het ware je tuin door. Als je niet zoveel ruimte in je tuin hebt, kun je hem ook over je terras laten kruipen en zelfs omhoog langs een schutting.  Er komen meerdere vruchten aan één plant. Laat de courgettes echter niet te groot worden, maximaal 30 cm, anders gaan ze melig smaken. Je kunt ze al vanaf 7 cm lang oogsten.

Courgette kan gekookt, gebakken of rauw worden gegeten. Ik gebruik elke week wel een courgette. Ze zijn gemakkelijk te combineren in veel roerbakgerechten en ze geven me een verzadigd gevoel. Mijn trek naar tussendoortjes verdwijnt door het eten van een courgette.
Ze zijn goed te combineren met paprika en tomaat maar ik vind ze ook heerlijk met wat haloumi of met zalm en tijm.
Maar met courgettes kun je ook een heerlijke soep maken. Een basis soep, waarop je naar hartenlust kunt variëren.


Courgettesoep (basis)

Ingrediënten:

  • 1 grote of twee kleine courgettes
  • 1 kleine ui of 3 bosuitjes
  • 2 theelepels olijfolie(of ghee)
  • 1 groente bouillonblokje (tijm,basilicum)
  • 500 ml water
  • 2 dessertlepels haverroom (ofzure room)
  • peper
  • verse basilicum

Bereidingswijze:

  • Verwarm de ghee of olijfolie in een pan en doe er de gewassen en fijn gesneden (bos) ui bij. Laat ze even glazig worden. Voeg dan de gewassen en in stukjes gesneden courgette toe en roerbak het heel eventjes. Voeg het groentebouillonblokje en het water toe.
  • Breng het aan de kook.
  • Laat het ca. 10 minuten zachtjes pruttelen.
  • Doe het vuur uit en pureer de soep met een staafmixer.
  • Verdeel de soep over twee soepkommen, doe in elke soepkom een dessertlepel zure room of haverroom en garneer met de fijn gesneden verse basilicum.

Geef er een salade met noten bij. (of een salade met haloumi (schapenkaas)


Kies je voor dierlijke vetten , omdat je die ook in de andere gerechten van je maaltijd gebruikt, ( je eet b.v. vis of vlees in het gerecht erna) of je eet een salade met haloumi erbij, kies dan voor ghee en zure room en een bouillonblokje op basis van dierlijk vet.
Kies je voor plantaardige vetten , je volgende gerecht is bijvoorbeeld een salade met noten of je eet vegan, gebruik dan olijfolie en haverroom .
Zo doe je je spijsvertering een plezier!

Lees meer over vetten en oliën

Andere gerelateerde posts:

----

Groene aspergesoep met geitenkaas
door Ronnie de Winter 27 juli 2025
Proef de lente in een kom! Deze groene aspergesoep met zachte geitenkaas is romig, vol smaak en zó makkelijk te maken. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een zomers diner. Bekijk het recept op de blog!
wilgen aquarel
door Ronnie de Winter 20 juli 2025
Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
door Ronnie de Winter 13 juli 2025
Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
Een aquarel van een molen
door Ronnie de Winter 6 juli 2025
Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
Paksoi stamppot
door Ronnie de Winter 29 juni 2025
Recept van paksoi stamppot en achtergrond informatie over paksoi.
Groentepasta met paddenstoelen
door Ronnie de Winter 22 juni 2025
Recept van groentepasta met paddenstoelen en achtergrond informatie over de bereiding en over de voedingingswaarden van paddenstoelen.
mus in aquarel
door Ronnie de Winter 15 juni 2025
Weten zonder bewijs, maar met volle overtuiging
snijbonen
door Ronnie de Winter 8 juni 2025
Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.
Een aquarel van een rood roze tulp en dillekruid
door Ronnie de Winter 1 juni 2025
Achter de fluistering – het verhaal achter mijn aquarel
Penseel en Pollepel
door Ronnie de Winter 25 mei 2025
Lieve lezers, Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud. Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor. Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.
Show More