Courgette

Ronnie de Winter • 11 augustus 2019

recept: courgettesoep

Over courgette

De courgette is een gemakkelijke vruchtgroente om te kweken in eigen tuin. Het wordt een grote plant met grote bladeren en kruipt als het ware je tuin door. Als je niet zoveel ruimte in je tuin hebt, kun je hem ook over je terras laten kruipen en zelfs omhoog langs een schutting.  Er komen meerdere vruchten aan één plant. Laat de courgettes echter niet te groot worden, maximaal 30 cm, anders gaan ze melig smaken. Je kunt ze al vanaf 7 cm lang oogsten.

Courgette kan gekookt, gebakken of rauw worden gegeten. Ik gebruik elke week wel een courgette. Ze zijn gemakkelijk te combineren in veel roerbakgerechten en ze geven me een verzadigd gevoel. Mijn trek naar tussendoortjes verdwijnt door het eten van een courgette.
Ze zijn goed te combineren met paprika en tomaat maar ik vind ze ook heerlijk met wat haloumi of met zalm en tijm.
Maar met courgettes kun je ook een heerlijke soep maken. Een basis soep, waarop je naar hartenlust kunt variëren.


Courgettesoep (basis)

Ingrediënten:

  • 1 grote of twee kleine courgettes
  • 1 kleine ui of 3 bosuitjes
  • 2 theelepels olijfolie(of ghee)
  • 1 groente bouillonblokje (tijm,basilicum)
  • 500 ml water
  • 2 dessertlepels haverroom (ofzure room)
  • peper
  • verse basilicum

Bereidingswijze:

  • Verwarm de ghee of olijfolie in een pan en doe er de gewassen en fijn gesneden (bos) ui bij. Laat ze even glazig worden. Voeg dan de gewassen en in stukjes gesneden courgette toe en roerbak het heel eventjes. Voeg het groentebouillonblokje en het water toe.
  • Breng het aan de kook.
  • Laat het ca. 10 minuten zachtjes pruttelen.
  • Doe het vuur uit en pureer de soep met een staafmixer.
  • Verdeel de soep over twee soepkommen, doe in elke soepkom een dessertlepel zure room of haverroom en garneer met de fijn gesneden verse basilicum.

Geef er een salade met noten bij. (of een salade met haloumi (schapenkaas)


Kies je voor dierlijke vetten , omdat je die ook in de andere gerechten van je maaltijd gebruikt, ( je eet b.v. vis of vlees in het gerecht erna) of je eet een salade met haloumi erbij, kies dan voor ghee en zure room en een bouillonblokje op basis van dierlijk vet.
Kies je voor plantaardige vetten , je volgende gerecht is bijvoorbeeld een salade met noten of je eet vegan, gebruik dan olijfolie en haverroom .
Zo doe je je spijsvertering een plezier!

Lees meer over vetten en oliën

Andere gerelateerde posts:

----

Parelcouscous met bloemkool en tomatensaus
door Ronnie de Winter 14 december 2025
In dit recept voor parelcouscous met geroosterde bloemkool, tomatensaus en feta speelt tomaat niet alleen een smaakvolle rol, maar ook een gezondheidsboost.
door Ronnie de Winter 7 december 2025
Soms schilder je wat je niet onder woorden kunt brengen. Onderstroom ontstond zonder plan — alleen kleur, water en stilte. Paars, blauw en oker vonden elkaar vanzelf, als beweging onder het oppervlak. Het resultaat voelt voor mij als een ademhaling in kleur: rustig, maar vol kracht.
Komijnzaad
door Ronnie de Winter 30 november 2025
Wat is komijnzaad precies, waarom is het zo geliefd in keukens over de hele wereld, en wat doet het voor je gezondheid? Tijd om dit aromatische zaadje beter te leren
boerenkool
door Ronnie de Winter 23 november 2025
Verwarmend als voedzaam is. Deze boerenkoolstampot met zongedroogde tomaat, geitenkaas en erwtengehakt biedt precies dat.
Aquarel  branding met meeuwen
door Ronnie de Winter 16 november 2025
Voel jij je weleens ‘te gevoelig’? Alsof alles nét wat harder binnenkomt dan bij anderen? Misschien ben je gewoon hooggevoelig (HSP) – en dat is helemaal oké. Sterker nog, het is best bijzonder. In dit blog leg ik uit wat HSP precies is, hoe je het herkent, en hoe je ermee om kunt gaan. Niet zweverig, gewoon eerlijk en herkenbaar.
Verwarmende groentesoep met komijn en venkel
door Ronnie de Winter 9 november 2025
Deze groentesoep is een kom vol rust, vitamines en smaak. Gemaakt met pure ingrediënten ondersteunt ze je spijsvertering, immuunsysteem en geeft ze nieuwe energie.
Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Show More