Courgette
Ronnie de Winter • 11 augustus 2019
recept: courgettesoep
Over courgette
De courgette
is een gemakkelijke vruchtgroente om te kweken in eigen tuin. Het wordt een grote plant met grote bladeren en kruipt als het ware je tuin door. Als je niet zoveel ruimte in je tuin hebt, kun je hem ook over je terras laten kruipen en zelfs omhoog langs een schutting. Er komen meerdere vruchten aan één plant. Laat de courgettes echter niet te groot worden, maximaal 30 cm, anders gaan ze melig smaken. Je kunt ze al vanaf 7 cm lang oogsten.
Courgette kan gekookt, gebakken of rauw worden gegeten. Ik gebruik elke week wel een courgette. Ze zijn gemakkelijk te combineren in veel roerbakgerechten en ze geven me een verzadigd gevoel.
Mijn trek naar tussendoortjes verdwijnt door het eten van een courgette.
Ze zijn goed te combineren met paprika en tomaat maar ik vind ze ook heerlijk met wat haloumi of met zalm en tijm.
Maar met courgettes kun je ook een heerlijke soep maken. Een basis soep, waarop je naar hartenlust kunt variëren.
Courgettesoep
(basis)
Ingrediënten:
- 1 grote of twee kleine courgettes
- 1 kleine ui of 3 bosuitjes
- 2 theelepels olijfolie(of ghee)
- 1 groente bouillonblokje (tijm,basilicum)
- 500 ml water
- 2 dessertlepels haverroom (ofzure room)
- peper
- verse basilicum
Bereidingswijze:
- Verwarm de ghee of olijfolie in een pan en doe er de gewassen en fijn gesneden (bos) ui bij. Laat ze even glazig worden. Voeg dan de gewassen en in stukjes gesneden courgette toe en roerbak het heel eventjes. Voeg het groentebouillonblokje en het water toe.
- Breng het aan de kook.
- Laat het ca. 10 minuten zachtjes pruttelen.
- Doe het vuur uit en pureer de soep met een staafmixer.
- Verdeel de soep over twee soepkommen, doe in elke soepkom een dessertlepel zure room of haverroom en garneer met de fijn gesneden verse basilicum.
Geef er een salade met noten bij. (of een salade met haloumi (schapenkaas)
Kies je voor dierlijke vetten
, omdat je die ook in de andere gerechten van je maaltijd gebruikt, ( je eet b.v. vis of vlees in het gerecht erna) of je eet een salade met haloumi erbij, kies dan voor ghee en zure room en een bouillonblokje op basis van dierlijk vet.
Kies je voor plantaardige vetten
, je volgende gerecht is bijvoorbeeld een salade met noten of je eet vegan, gebruik dan olijfolie en haverroom
.
Zo doe je je spijsvertering een plezier!
Lees meer over vetten en oliën
Andere gerelateerde posts:
----

Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.

Lieve lezers,
Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud.
Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor.
Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.

Het is weer tijd voor asperges. Ze zijn volop te verkrijgen in de maanden mei en juni. Asperges zijn heerlijk om als groenten te eten. Meestal worden de asperges dan geschild en worden de harde onderkanten verwijderd. Maar als soep kun je juist deze schillen en harde onderkanten gebruiken om er bouillon van te trekken die de soep een heerlijke smaak geven. Door wat roomboter toe te voegen krijgt de soep een wat vollere smaak dan wanneer je alleen olijfolie gebruikt.

Kip wordt malser door hem te laten garen in knoflook, ui en tomaat. Door te kiezen voor mager vlees kun je de ingrediënten waar je de kip in laat garen ook heel goed gebruiken voor een saus. De saus bevat dan niet al te veel vet.
Het zuur in de tomaat, vooral citroenzuur en appelzuur, maakt het vlees malser en sappiger. Het zuur versterkt ook de smaak en neutraliseert het vet van het vlees. Hierdoor krijgt een gerecht een frissere smaak.
Ook helpt het zuur voor een betere vertering van het vlees. Het zuur van tomaten stimuleert namelijk enzymatische reacties die betrokken zijn bij deze vertering.
Rauw bevat de tomaat veel vitamine C. Helaas gaat er bij het verwarmen daarvan het nodige verloren. Het lycopeen waar de tomaten ook rijk aan zijn, komt juist beter beschikbaar voor ons lichaam door het verwarmen van de tomaat.
Door de gezonde vetzuren van de kip, wordt het lycopeen nog beter opneembaar.

Prei heeft geneeskrachtige eigenschappen en wordt daardoor al eeuwenlang verbouwd en gegeten. De prei heeft een kleine verdikking aan de onderkant met een witte langere stengel met daaraan de groene bladeren. Hoewel het witte gedeelte van de stengel de lekkerste smaak heeft ( een beetje zoetig) en minder hard is, bevat het blad de meeste voedingstoffen.
In de winter en in het voorjaar is prei volop te koop en niet duur.

Spitskool is een licht verteerbare koolsoort die op zijn best is als we hem roerbakken of heel even stoven. Snijd hem daartoe in dunne reepjes en bak het in wat extra vierge olijfolie met een beetje komijn. Zo wordt de spitskool nog beter verteerbaar. In onderstaand recept wordt deze roergebakken spitskool gecombineerd met libanese kip en rijst. Een verrassend lekkere combinatie!

Postelein behoort tot de posteleinfamilie en is het hele jaar door verkrijgbaar. Je hebt zomer- en winterpostelein. Winterpostelein is vanaf de herfst tot maart in bosjes verkrijgbaar en zomerpostelein het gehele jaar door.
Verse postelein ziet er frisgroen en stevig uit met vaak de wortels er nog aan zodat het langer goed blijft. In de groentenla van de koelkast blijft postelein ongeveer twee dagen goed.
Postelein is goed rauw in een stamppot te verwerken van knollen zoals knolselderij, zoet aardappel, pastinaak, wortels of gewone aardappels. Voeg een paar zongedroogde tomaatjes toe voor een lekkere smaak.
Maar postelein is ook lekker in een maaltijdsalade.