Ratatouille

Ronnie de Winter • 18 augustus 2019

Courgette, tomaat en laurier, een heerlijke en gezonde combinatie

Ratatouille

Ingrediënten voor 2 personen:
  • 1 of 2 courgettes
  • 125 gram champignons
  • 1 rode puntpaprika
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 tomaten of 2 vleestomaten
  • 1 el extra vierge olijfolie
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 kruidenbouillonblokje

Bereiding:
  • Was de courgette(s) en snijd hem (ze) in plakjes.
  • Veeg de champignons schoon, verwijder het onderste deeltje van de steeltjes en halveer ze.
  • Was de paprika, verwijder zaad en zaadlijsten en snijd hem in reepjes.
  • Pel de ui en snijd hem in ringen.
  • Pel en snijd de knoflookteentje in plakjes.
  • Ontvel de tomaten (dompel ze eerst even in kokend water), verwijder de zaadjes en snijd ze in grove stukken.
  • Verhit de olie in de pan op matig vuur en fruit de ui ringen ca 2-3 minuten. Voeg de rest van de groenten en champignons toe. Voeg laurier en het bouillonblokje toe en laat de ratatouille nog 30 - 50 minuten op laag vuur sudderen.

Opmerking:
Wil je bij dit gerecht aardappels, rijst of een andere graansoort eten, laat dan de tomaten weg of vervang ze door een gele paprika. Tomaat en zetmeel gaan namelijk niet zo goed samen. Ze geven vaak problemen met de spijsvertering zoals opgeblazenheid en winderigheid.

Een stukje lamsvlees of een witvis vormt een goede combinatie met deze ratatouille. Of een salade met noten.

Andere gerelateerde posts:

Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Een aquarel van bloemen en vormen semi-abstract.
door Ronnie de Winter 4 oktober 2025
Vanuit het Midden – een zoektocht in kleur en vorm
B
door Ronnie de Winter 28 september 2025
In tijden waarin ons spijsverteringsstelsel vaak onder druk staat – door stress, weinig beweging of een zwaar dieet – verlangen we naar eten dat niet alleen voedzaam is, maar ook verzachtend werkt. Venkel is zo’n groente die zowel je buik als je smaakpapillen kalmeert. Fris, licht anijsachtig en verrassend veelzijdig.
aquarel van een open deur
door Ronnie de Winter 21 september 2025
Open zijn vraagt moed. Afsluiten soms ook. Beide bewegingen horen bij het leven. De kunst is om te voelen wat jij nodig hebt, zonder oordeel. Nieuw blog over de balans tussen open zijn en jezelf beschermen:
Koude aardappel salade met andijvie, ei en appel
door Ronnie de Winter 14 september 2025
In de zomer is niets zo lekker als een frisse, voedzame salade. En waarom zou je niet kiezen voor een variant met een oer-Hollandse groente die vaak wordt onderschat: andijvie! Deze koude aardappelsalade met andijvie, gekookt ei en appel is niet alleen verrassend lekker, maar ook voedzaam en makkelijk te maken. Ideaal
Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Show More