Bloemkool
met een paar druppels citroensap geen last opgeblazenheid
Over bloemkool
Bloemkool behoort tot de zwavelhoudende groenten.
Zwavel is een essentieel mineraal en is bij tal van processen in ons lichaam betrokken. Zo is het belangrijk voor de galvloeistof, de hersenen, het bindweefsel, het haar, de nagels, de huid, de lever en de alvleesklier. Zwavel is belangrijk voor de lever om te kunnen ontgiften en voor de alvleesklier om insuline aan te maken. Onze good guys in de darmflora maken van zwavel een natuurlijk antibiotica en gaan daarmee infecties tegen. In de spieren (bindweefsel) zorgt zwavel dat er minder melkzuur gevormd wordt waardoor spierkrampen worden verminderd en voorkomen.
Zwavelrijke voedingsmiddelen kunnen gasvorming veroorzaken in de darmen. Door een beetje citroensap aan het koofvocht toe te voegen
kun je dit tegengaan. Het zuur van het citroensap zorgt ook dat de witte kleur tijdens het koken behouden blijft.
Bloemkool is in 10- 15 minuten gaar als je hem stoomt of kookt in een bodempje water.
Bloemkool smaakt goed bij lamsvlees en tomaat, maar ook bij zalm.
- een kleine bloemkool
- 2 - 3 aardappelen
- 1 eetlepel ghee
- 1 eetlepel speltbloem
- 1/2 blokje groentebouillon
- 2 dl water of groente nat
- 1 eetlepel zure room
- vers gemalen zwarte peper
- mespuntje nootmuskaat
- verse peterselie, basilicum
- 2 schijfjes citroen
- Stoom de aardappels in de schil gaar.
- Maak de bloemkool schoon en kook de roosjes in een bodempje water met een paar druppels citroensap 10 - 15 minuten.
- Smelt de ghee in een sauspan en voeg de bloem al roerend toe tot alle ghee is opgenomen.
- Voeg het bouillonblokje toe
- Voeg beetje bij beetje het water en/of groente nat (het vocht waar je de bloemkool in gekookt hebt) onder goed roeren toe tot je de juiste dikte van de saus hebt.
- Doe het vuur uit.
- Roer de zure room door de saus. En breng op smaak met de kruiden en specerijen.
Andere gerelateerde posts:









