Bloemkool

Ronnie de Winter • 25 augustus 2019

met een paar druppels citroensap geen last opgeblazenheid

Over bloemkool


Bloemkool behoort tot de zwavelhoudende groenten.

Zwavel is een essentieel mineraal en is bij tal van processen in ons lichaam betrokken. Zo is het belangrijk voor de galvloeistof, de hersenen, het bindweefsel, het haar, de nagels, de huid, de lever en de alvleesklier. Zwavel is belangrijk voor de lever om te kunnen ontgiften en voor de alvleesklier om insuline aan te maken. Onze good guys in de darmflora maken van zwavel een natuurlijk antibiotica en gaan daarmee infecties tegen.  In de spieren (bindweefsel) zorgt zwavel dat er minder melkzuur gevormd wordt waardoor spierkrampen worden verminderd en voorkomen. 

Zwavelrijke voedingsmiddelen kunnen gasvorming veroorzaken in de darmen. Door een beetje citroensap aan het koofvocht toe te voegen

kun je dit tegengaan.  Het zuur van het citroensap zorgt ook dat de witte kleur tijdens het koken behouden blijft.

Bloemkool is in 10- 15 minuten gaar als je hem stoomt of kookt in een bodempje water.


Bloemkool smaakt goed bij lamsvlees en tomaat, maar ook bij zalm.

Bloemkool met aardappels en kruidensaus

Voor twee personen

Ingrediënten:
  • een kleine bloemkool
  • 2 - 3 aardappelen
  • 1 eetlepel ghee
  • 1 eetlepel speltbloem
  • 1/2 blokje groentebouillon
  • 2 dl water of groente nat
  • 1 eetlepel zure room
  • vers gemalen zwarte peper
  • mespuntje nootmuskaat
  • verse peterselie, basilicum
  • 2 schijfjes citroen

Bereiding:

  • Stoom de aardappels in de schil gaar.
  • Maak de bloemkool schoon en kook de roosjes in een bodempje water met een paar druppels citroensap 10 - 15 minuten.
  • Smelt de ghee in een sauspan en voeg de bloem al roerend toe tot alle ghee is opgenomen.
  • Voeg het bouillonblokje toe
  • Voeg beetje bij beetje het water en/of groente nat (het vocht waar je de bloemkool in gekookt hebt) onder goed roeren toe tot je de juiste dikte van de saus hebt.
  • Doe het vuur uit.
  • Roer de zure room door de saus. En breng op smaak met de kruiden en specerijen.

Schik de aardappels en bloemkool op een bord en schenk de saus erover. Garneer met het andere schijfje citroen.
Geef er een salade bij, met als basis voor de dressing een halve eetlepel zure room.

Andere gerelateerde posts:

Groene aspergesoep met geitenkaas
door Ronnie de Winter 27 juli 2025
Proef de lente in een kom! Deze groene aspergesoep met zachte geitenkaas is romig, vol smaak en zó makkelijk te maken. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een zomers diner. Bekijk het recept op de blog!
wilgen aquarel
door Ronnie de Winter 20 juli 2025
Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
door Ronnie de Winter 13 juli 2025
Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
Een aquarel van een molen
door Ronnie de Winter 6 juli 2025
Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
Paksoi stamppot
door Ronnie de Winter 29 juni 2025
Recept van paksoi stamppot en achtergrond informatie over paksoi.
Groentepasta met paddenstoelen
door Ronnie de Winter 22 juni 2025
Recept van groentepasta met paddenstoelen en achtergrond informatie over de bereiding en over de voedingingswaarden van paddenstoelen.
mus in aquarel
door Ronnie de Winter 15 juni 2025
Weten zonder bewijs, maar met volle overtuiging
snijbonen
door Ronnie de Winter 8 juni 2025
Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.
Een aquarel van een rood roze tulp en dillekruid
door Ronnie de Winter 1 juni 2025
Achter de fluistering – het verhaal achter mijn aquarel
Penseel en Pollepel
door Ronnie de Winter 25 mei 2025
Lieve lezers, Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud. Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor. Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.
Show More