Het fruitontbijt

Ronnie de Winter • 1 september 2019

om het lichaam van gifstoffen te ontdoen

Over fruit

In de zomermaanden zijn aardbeien volop te verkrijgen. En nu liggen naast de aardbeien de pruimen en druiven al weer in de winkels. Voor mij vormt fruit een heerlijk begin van de dag, maar ook als vieruurtje met hangop of rauwmelkse yoghurt of rauwmelkse kefir zijn ze niet te versmaden. Ik ben sowieso dol op fruit, maar het liefst eet ik het 's morgens vroeg. Ik voel me dan direct fit, helder en vol energie om de dag te beginnen.

Fruitis de gemakkelijkst verteerbare voeding. Als je fruit op de vroege ochtend eet, brengt het de spijsvertering op gang,houdt het de darmen in beweging en de dikke darm gezond. En doordat fruit waterrijk is, draagt het bij aan de afvoer van giftige stoffen, waar het lichaam zich juist in de ochtend van ontdoet.
Daarom is het een heel gezond ontbijt. Mits fruit niet met andere voedingsmiddelen (op een paar na) gecombineerd wordt.

Fruit wil graag uiterst traag en in kleine hoeveelheden genuttigd worden. Als we het fruit als het ware in onze mond laten smelten, komen de suikers vrij en kunnen ze door het bloed worden opgenomen. Als het suiker in onze bloedsomloop is, krijgt het verzadigingscentrum in de hypothalamuseen signaal: onze honger is gestild en we voelen niet meer de aandrang nog meer te eten. Zo krijg je een goede fruitvertering. En gaat fruit niet gisten in de darmen.

Fruit vormt een directe bron van energie. Door de dag hiermee te beginnen, voel je je al gauw fit en geef je de spijsvertering de kans en de energie om zich van giften, die zich gedurende de nacht opgehoopt hebben, te doen.

Fruit is onderling te combineren. Een lekkere combinatie is zoet en zuur of half zuur fruit.
Meloen is minder goed te combineren omdat hij gemakkelijk gist in de maag. Honingmeloen of de gele Spaanse meloen kun je wel met ander fruit combineren.

Zoet fruit past goed bij zure voedingsmiddelen, zoals yoghurt, karnemelk, kefir, zure room en zelfs zuurkool.

Zuur fruit doet het goed bij vette voedingsmiddelen zoals, noten, kaas, kwark en ongezoete slagroom.

Met andere voedingsmiddelen is fruit voor een goede vertering niet te combineren. Het gaat dan gisten in de maag of in de darmen en geeft allerlei spijsverteringsproblemen.

Wil je afvallen of je lichaam ontgiften, eet dan gedurende de ochtend tot 12 uur steeds kleine beetjes fruit. Wacht met een nieuw portie tot je honger krijgt. Vers fruit is waterrijk en een volwaardig voedingsmiddel. Het bevat vele mineralen, vitaminen, antioxidanten en nog meer beschermende stoffen en zelfs een heel klein beetje volwaardig eiwit. Als je niet teveel fruit tegelijk eet, worden de suikers in fruit direct gebruikt en niet opgeslagen als vet.

Heeft je spijsvertering moeite met het verteren van een banaan? Vermeng de banaan dan met wat citroensap. Het gaat dan veel beter.

Fruit eet je altijd op een lege maag voor een goede vertering. Daarom is fruit een goed voorgerecht. Wacht na het eten van fruit ongeveer een half uur voordat je weer een ander gerecht eet. Fruit verteert snel en met een half uur is de maag weer leeg. Alleen een banaan blijft wat langer in de maag. Ongeveer een uur.

Andere gerelateerde posts:

Groene aspergesoep met geitenkaas
door Ronnie de Winter 27 juli 2025
Proef de lente in een kom! Deze groene aspergesoep met zachte geitenkaas is romig, vol smaak en zó makkelijk te maken. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een zomers diner. Bekijk het recept op de blog!
wilgen aquarel
door Ronnie de Winter 20 juli 2025
Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
door Ronnie de Winter 13 juli 2025
Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
Een aquarel van een molen
door Ronnie de Winter 6 juli 2025
Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
Paksoi stamppot
door Ronnie de Winter 29 juni 2025
Recept van paksoi stamppot en achtergrond informatie over paksoi.
Groentepasta met paddenstoelen
door Ronnie de Winter 22 juni 2025
Recept van groentepasta met paddenstoelen en achtergrond informatie over de bereiding en over de voedingingswaarden van paddenstoelen.
mus in aquarel
door Ronnie de Winter 15 juni 2025
Weten zonder bewijs, maar met volle overtuiging
snijbonen
door Ronnie de Winter 8 juni 2025
Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.
Een aquarel van een rood roze tulp en dillekruid
door Ronnie de Winter 1 juni 2025
Achter de fluistering – het verhaal achter mijn aquarel
Penseel en Pollepel
door Ronnie de Winter 25 mei 2025
Lieve lezers, Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud. Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor. Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.
Show More