Het fruitontbijt

Ronnie de Winter • 1 september 2019

om het lichaam van gifstoffen te ontdoen

Over fruit

In de zomermaanden zijn aardbeien volop te verkrijgen. En nu liggen naast de aardbeien de pruimen en druiven al weer in de winkels. Voor mij vormt fruit een heerlijk begin van de dag, maar ook als vieruurtje met hangop of rauwmelkse yoghurt of rauwmelkse kefir zijn ze niet te versmaden. Ik ben sowieso dol op fruit, maar het liefst eet ik het 's morgens vroeg. Ik voel me dan direct fit, helder en vol energie om de dag te beginnen.

Fruitis de gemakkelijkst verteerbare voeding. Als je fruit op de vroege ochtend eet, brengt het de spijsvertering op gang,houdt het de darmen in beweging en de dikke darm gezond. En doordat fruit waterrijk is, draagt het bij aan de afvoer van giftige stoffen, waar het lichaam zich juist in de ochtend van ontdoet.
Daarom is het een heel gezond ontbijt. Mits fruit niet met andere voedingsmiddelen (op een paar na) gecombineerd wordt.

Fruit wil graag uiterst traag en in kleine hoeveelheden genuttigd worden. Als we het fruit als het ware in onze mond laten smelten, komen de suikers vrij en kunnen ze door het bloed worden opgenomen. Als het suiker in onze bloedsomloop is, krijgt het verzadigingscentrum in de hypothalamuseen signaal: onze honger is gestild en we voelen niet meer de aandrang nog meer te eten. Zo krijg je een goede fruitvertering. En gaat fruit niet gisten in de darmen.

Fruit vormt een directe bron van energie. Door de dag hiermee te beginnen, voel je je al gauw fit en geef je de spijsvertering de kans en de energie om zich van giften, die zich gedurende de nacht opgehoopt hebben, te doen.

Fruit is onderling te combineren. Een lekkere combinatie is zoet en zuur of half zuur fruit.
Meloen is minder goed te combineren omdat hij gemakkelijk gist in de maag. Honingmeloen of de gele Spaanse meloen kun je wel met ander fruit combineren.

Zoet fruit past goed bij zure voedingsmiddelen, zoals yoghurt, karnemelk, kefir, zure room en zelfs zuurkool.

Zuur fruit doet het goed bij vette voedingsmiddelen zoals, noten, kaas, kwark en ongezoete slagroom.

Met andere voedingsmiddelen is fruit voor een goede vertering niet te combineren. Het gaat dan gisten in de maag of in de darmen en geeft allerlei spijsverteringsproblemen.

Wil je afvallen of je lichaam ontgiften, eet dan gedurende de ochtend tot 12 uur steeds kleine beetjes fruit. Wacht met een nieuw portie tot je honger krijgt. Vers fruit is waterrijk en een volwaardig voedingsmiddel. Het bevat vele mineralen, vitaminen, antioxidanten en nog meer beschermende stoffen en zelfs een heel klein beetje volwaardig eiwit. Als je niet teveel fruit tegelijk eet, worden de suikers in fruit direct gebruikt en niet opgeslagen als vet.

Heeft je spijsvertering moeite met het verteren van een banaan? Vermeng de banaan dan met wat citroensap. Het gaat dan veel beter.

Fruit eet je altijd op een lege maag voor een goede vertering. Daarom is fruit een goed voorgerecht. Wacht na het eten van fruit ongeveer een half uur voordat je weer een ander gerecht eet. Fruit verteert snel en met een half uur is de maag weer leeg. Alleen een banaan blijft wat langer in de maag. Ongeveer een uur.

Andere gerelateerde posts:

Parelcouscous met bloemkool en tomatensaus
door Ronnie de Winter 14 december 2025
In dit recept voor parelcouscous met geroosterde bloemkool, tomatensaus en feta speelt tomaat niet alleen een smaakvolle rol, maar ook een gezondheidsboost.
door Ronnie de Winter 7 december 2025
Soms schilder je wat je niet onder woorden kunt brengen. Onderstroom ontstond zonder plan — alleen kleur, water en stilte. Paars, blauw en oker vonden elkaar vanzelf, als beweging onder het oppervlak. Het resultaat voelt voor mij als een ademhaling in kleur: rustig, maar vol kracht.
Komijnzaad
door Ronnie de Winter 30 november 2025
Wat is komijnzaad precies, waarom is het zo geliefd in keukens over de hele wereld, en wat doet het voor je gezondheid? Tijd om dit aromatische zaadje beter te leren
boerenkool
door Ronnie de Winter 23 november 2025
Verwarmend als voedzaam is. Deze boerenkoolstampot met zongedroogde tomaat, geitenkaas en erwtengehakt biedt precies dat.
Aquarel  branding met meeuwen
door Ronnie de Winter 16 november 2025
Voel jij je weleens ‘te gevoelig’? Alsof alles nét wat harder binnenkomt dan bij anderen? Misschien ben je gewoon hooggevoelig (HSP) – en dat is helemaal oké. Sterker nog, het is best bijzonder. In dit blog leg ik uit wat HSP precies is, hoe je het herkent, en hoe je ermee om kunt gaan. Niet zweverig, gewoon eerlijk en herkenbaar.
Verwarmende groentesoep met komijn en venkel
door Ronnie de Winter 9 november 2025
Deze groentesoep is een kom vol rust, vitamines en smaak. Gemaakt met pure ingrediënten ondersteunt ze je spijsvertering, immuunsysteem en geeft ze nieuwe energie.
Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Show More