Komkommersla met noten

Ronnie de Winter • 8 september 2019

een gezond, lekker en voedzaam vieruurtje

Over noten

Ongebrande noten vind ik lekker om zo te eten. Maar dat is niet iedereen met me eens. Ongebrande noten zijn droog en je moet goed kauwen om ze weg te krijgen. Echter in combinatie met komkommer zijn de noten veel smakelijker en veel gemakkelijker te vermalen doordat de komkommer zo sappig is.
Noten vormen een volwaardige vleesvervanger, omdat ze alle essentiële eiwitten bevatten. Ze zijn ook erg voedzaam door de vele gezonde vetten.  Het is echter niet verstandig om er zoveel van eten zodat je net zoveel eiwitten binnen krijgt als dat er in een stukje vlees van 75 gram zitten. Je krijgt dan veel te veel vet binnen wat een grote belasting is voor je lever.  Dagelijks 30 tot 40 gram noten eten is voor het aantal vetten meer dan genoeg.  Je zult dus noten met een andere eiwitbron moeten aanvullen wil je deze gebruiken als vleesvervanger.

Noten zijn goed te combineren met groenten en vooral in salades doen ze het goed. Andere goede combinaties zijn: noten met zuur fruit, noten met tomaat en noten met avocado en/of kokos.

Amandelen en paranoten reageren basisch in je lichaam. Walnoten daarentegen zijn erg verzurend. Hazelnoten, cashewnoten, pecannoten zijn zijn ook verzurend maar minder dan walnoten.

Paranoten bevatten veel selenium. Eet je elke dag noten, eet dan niet meer dan twee paranoten op een dag. Hoewel selenium goed is voor de schildklier is een te veel juist weer schadelijk voor de schildklier.

In alle voedingsmiddelen zitten goede en minder goede stoffen. Hoe meer we variëren en kleine beetjes van verschillende voedingsmiddelen eten, hoe meer verschillende voedingsstoffen we binnen krijgen en hoe beter het lichaam de niet zo goede stoffen kan elimineren.
Less is more!


Komkommersla met noten

Ingrediënten:

  • 1/2 komkommer,10 amandelen
  • 1 walnoot
  • 4 cashewnoten
  • 2 paranoten

Bereiding:

  • Schil de komkommer en snijd hem in kleine blokjes (door de komkommer dun te schillen voorkom je sterke gasvorming en is de komkommer beter verteerbaar)
  • Hak de noten klein
  • Doe de komkommerblokjes met de gehakte noten in een schaaltje en roer het door elkaar.

Andere gerelateerde posts:

Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Een aquarel van bloemen en vormen semi-abstract.
door Ronnie de Winter 4 oktober 2025
Vanuit het Midden – een zoektocht in kleur en vorm
B
door Ronnie de Winter 28 september 2025
In tijden waarin ons spijsverteringsstelsel vaak onder druk staat – door stress, weinig beweging of een zwaar dieet – verlangen we naar eten dat niet alleen voedzaam is, maar ook verzachtend werkt. Venkel is zo’n groente die zowel je buik als je smaakpapillen kalmeert. Fris, licht anijsachtig en verrassend veelzijdig.
aquarel van een open deur
door Ronnie de Winter 21 september 2025
Open zijn vraagt moed. Afsluiten soms ook. Beide bewegingen horen bij het leven. De kunst is om te voelen wat jij nodig hebt, zonder oordeel. Nieuw blog over de balans tussen open zijn en jezelf beschermen:
Koude aardappel salade met andijvie, ei en appel
door Ronnie de Winter 14 september 2025
In de zomer is niets zo lekker als een frisse, voedzame salade. En waarom zou je niet kiezen voor een variant met een oer-Hollandse groente die vaak wordt onderschat: andijvie! Deze koude aardappelsalade met andijvie, gekookt ei en appel is niet alleen verrassend lekker, maar ook voedzaam en makkelijk te maken. Ideaal
Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Show More