Komkommersla met noten
Ronnie de Winter • 8 september 2019
een gezond, lekker en voedzaam vieruurtje
Over noten
Ongebrande
noten
vind ik lekker om zo te eten. Maar dat is niet iedereen met me eens. Ongebrande noten zijn droog en je moet goed kauwen om ze weg te krijgen. Echter in combinatie met komkommer zijn de noten veel smakelijker en veel gemakkelijker te vermalen doordat de komkommer zo sappig is.
Noten vormen een volwaardige vleesvervanger, omdat ze alle essentiële eiwitten bevatten. Ze zijn ook erg voedzaam door de vele gezonde vetten. Het is echter niet verstandig om er zoveel van eten zodat je net zoveel eiwitten binnen krijgt als dat er in een stukje vlees van 75 gram zitten. Je krijgt dan veel te veel vet binnen wat een grote belasting is voor je lever. Dagelijks 30 tot 40 gram noten eten is voor het aantal vetten meer dan genoeg. Je zult dus noten met een andere eiwitbron moeten aanvullen wil je deze gebruiken als vleesvervanger.
Noten zijn goed te combineren met groenten en vooral in salades doen ze het goed. Andere goede combinaties zijn: noten met zuur fruit, noten met tomaat en noten met avocado en/of kokos.
Amandelen en paranoten reageren basisch in je lichaam. Walnoten daarentegen zijn erg verzurend. Hazelnoten, cashewnoten, pecannoten zijn zijn ook verzurend maar minder dan walnoten.
Paranoten bevatten veel selenium. Eet je elke dag noten, eet dan niet meer dan twee paranoten op een dag. Hoewel selenium goed is voor de schildklier is een te veel juist weer schadelijk voor de schildklier.
In alle voedingsmiddelen zitten goede en minder goede stoffen. Hoe meer we variëren en kleine beetjes van verschillende voedingsmiddelen eten, hoe meer verschillende voedingsstoffen we binnen krijgen en hoe beter het lichaam de niet zo goede stoffen kan elimineren.
Less is more!
Komkommersla met noten
Ingrediënten:
- 1/2 komkommer,10 amandelen
- 1 walnoot
- 4 cashewnoten
- 2 paranoten
Bereiding:
- Schil de komkommer en snijd hem in kleine blokjes (door de komkommer dun te schillen voorkom je sterke gasvorming en is de komkommer beter verteerbaar)
- Hak de noten klein
- Doe de komkommerblokjes met de gehakte noten in een schaaltje en roer het door elkaar.
Andere gerelateerde posts:

Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.

Lieve lezers,
Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud.
Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor.
Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.